Home Nezaradené Zařizujete dětský pokoj? Zde je 5 krátkých tipů, které vás možná nenapadly, seřazených podle věku Vašeho pokladu

Zařizujete dětský pokoj? Zde je 5 krátkých tipů, které vás možná nenapadly, seřazených podle věku Vašeho pokladu

by blog.hezkynabytek.cz
Studentský pokoj - ML Nábytek - Best 2

Umíte zařídit pokoj pro dítě v jakémkoliv věku?

Vybavit dětský pokoj vhodným nábytkem bývá náročné, a to obzvláště v případě, že se pokoušíte zařídit pokoj pro dva, nebo dokonce pro tři sourozence. Na trhu je obrovské množství výrobků pro různé věkové kategorie dětí. Často však bývá těžké zvolit ideální nábytek, který nepřeplní místnost a bude pro děti atraktivní i po letech.

Dětský pokoj plní vícero funkcí: v noci slouží jako ložnice, po večerech a o víkendech jako herna či studovna, a často také jako jídelna. Děti v různém věku však potřebují rozdílné věci. Jak zařídíme dětský pokojíček tak, aby vyhovoval právě té naší ratolesti?

1.   Pokoj pro novorozence

Foto: © 2015 Pixabay

Foto: © 2015 Pixabay

Novorozenec nepotřebuje velký životní prostor. Blízkost rodičů je uspokojující a dítěti to stačí. V noci probíhá kojení nebo krmení dítěte až několikrát a probuzené dítě upozorní na svůj hlad nejdříve jemným pláčem, později hlasitým křikem. Proto se doporučuje, aby děťátko spalo ve své postýlce v ložnici rodičů. Maminka poskytne mateřské mléko ještě dříve, než se dítě zcela probudí a výsledkem bývá rychlejší usínání dítěte.

Dětskou postýlku doporučujeme umístit co nejblíže k manželské posteli nebo ideálně hned vedle nočního stolku, pokud vám to prostor v místnosti dovoluje. Neumisťujte postýlku pod okno (průvan) nebo vedle radiátoru (přehřátí). Standardem současných prodávaných dětských postýlek jsou příčky umístěné blízko sebe. Jsou vzdálené od sebe maximálně 8 cm (řeší možný problém uvíznutí hlavičky nebo končetin mezi příčkami).

Pevný přebalovací pult z masivního smrku nebo borovice je dnes standardem. Umisťuje se převážně do koupelen, kde je potřebná tekoucí voda.

Pokud přesto chcete zařídit pokoj pro své novorozeně, postupujte podle následujících jednoduchých kroků:
– vyčistěte celý pokoj, vymalujte stěny.
– umístěte do pokoje pohodlné křeslo, nejlépe s podnožkou.
– složte postýlku přímo v pokoji, protože složená se nemusí vejít do dveří.
– vybavte pokoj jednolůžkem nebo pohovkou pro vás.
– důležitým kusem nábytku v takovém pokoji je přebalovací pult a komody.
– nainstalujte stmívače světla, protože dětem nedělá dobře ostré světlo.
– nainstalujte do pokoje kameru a monitor dechu.

Foto: © 2015 Pixabay

Foto: © 2015 Pixabay

2.   Pokoj pro dítě do 3. roku života

Malé děti rády poznávají své okolí a ochutnávají vše, co jim přijde do cesty. Doporučujeme vám, abyste se vcítili do kůže lezoucího dítěte a detailně prohlédli ložnici a následně i celý byt dříve, než ho proleze Vaše dítě. Dítě se totiž dotkne všeho a ochutná každý kousek nábytku, každý závěs, zásuvku, volný kabel, květináč i s jeho obsahem, vybere obsah dostupných zásuvek v komodě.

Když budete „prolézat“ váš byt, abyste viděli svět dětskýma očima, vypozorujete v jeho dostupné výšce, teda asi do 40 cm od země, mnohé nebezpečné prvky, o které se dítě může poranit. Tyto nebezpečné prvky byste rozhodně měli přemístit jinam. Lezoucí děti jsou z pohybu nadšené a vy byste jim v aktivním lezení neměli bránit například zděděným nábytkem po babičce, který se nikam nehodí a který jste umístili v dětském pokoji. Dopřejte dítěti v tomto vývojovém období volný prostor, vyměňte velkou skříň, která vám v bytě zavází, za menší kousky nábytku.

Když se pustíte do zařizování dětského světa, zkuste se vžít do uvažování malého človíčka. Velká prázdná bílá stěna bez ozdob dítě nudí. Nejraději by na ní vidělo kresbu zvířátka nebo nadrozměrný plakát pohádkové postavičky z oblíbené obrázkové knížky. Pravidelné obměňování vkusných (nekýčovitých) hraček, obrázků na stěně, barevných doplňků a dekorací či dětského koberce prospěje dětské představivosti a tvořivosti. Svěží barvy na stěnách hrají důležitou roli, a to stejné platí o nábytku. Vkusné sladění celého dětského pokoje potěší nejen dospělého, ale bude se z něj radovat i váš milovaný potomek.

Studentský pokoj - ML Nábytek - Bonti 4

Pohyb batolete si vyžaduje bezpečný prostor bez ostrých hran a bez volně pohozených relativně nebezpečných věcí, jako jsou boty s ostrými podpatky. Botník je v tomto případě ideální úložné místo. Pokud ho ještě nemáte, zvažte jeho koupi.  Zabezpečte si i chrániče ostrých rohů nábytku a nakupte pojistky, které zamezují volnému otevření skříní. Čistící chemikálie, bižuterie, léky a ostré nářadí schovejte tak bezpečně, jak je to jen možné. Dítě je neuvěřitelně vynalézavé, vy musíte být o krok napřed a zamezit nežádoucí nehodě.

Dítě stráví většinu dne poznáváním předmětů a lezením po podlaze, a to přibližně do věku 12-15 měsíců.  Ve výšce 20-40 cm od země okouše různé hračky, ohlíží si předměty a dýchá všechen prach, který zvíří během svého putování po plovoucí podlaze. Každodenní vysávání podlahy a koberců je proto nezbytné.  Koberec je magnet na prach, polití a drobky z potravin se také musí řádně vyčistit. Jak vybrat správný koberec do dětského pokoje? Volně položený koberec bez protiskluzové vrstvy není pro dítě ideální. Latexové protiskluzové podložky hravě vyřeší problém klouzání koberců po plovoucí podlaze. Dětské kolínka a ruce se snadněji otlučou na tvrdých kobercích bez vlasu, vhodnější jsou tedy měkčí koberce s vyšším vlasem.

Dětský pokoj - Tempo Kondela - Puff

Na trhu najdete dětské koberečky v příjemných odstínech a z různých materiálů, často s motivem pohádky, přírody nebo oblíbeného města s cestičkami. Jsou tak cenově dostupné, že si můžete nakoupit několik odstínů či motivů a pravidelně je obměňovat. V dětském pokoji se doporučuje pocitově teplá podlaha s jednoduchou údržbou. Ze zkušenosti mnohých rodičů se pro malé děti hodí korek nebo relativně měkké linoleum. Do středu místnosti umístěte 2-metrový koberec s dětským motivem a váš mrňous bude mít místo na hraní.


Bakero_Kids_ladybug_green

3.   Pokoj pro předškoláka (od 3. do 6. roku života)

Vlastní dětský pokoj je v dětských očích jedinečným místem. Dospělí zapomínají, jak vnímali zařízení a jednotlivé prvky nábytku, když byli sami dětmi. Přibližme si tyto zapomenuté zvláštnosti dětského vnímání a podívejme se blíže na aspekty zařizování dětského pokoje předškoláka.

Pokoj předškoláka by měl poskytnout funkci ložnice, herny, šatny a někdy i jídelny. Jak vám potomek roste, brzy v něm spatříte specifickou osobnost. Při výběru různých kusů nábytku, jejich uspořádání, barevné sladěnosti, současného a budoucího užívání, dbejte především na to, aby zařízený pokoj nepůsobil jako přeplněné skladiště. Nemusíte kupovat malému dítěti velký psací stůl a vysokou ergonomickou židli na dětské kreslení. Na trhu najdete rozměrově vhodné židle a stoly z masivu, určené pro děti různého věku.

Dětský pokoj - BRW - Strzalka

V případě, že máte omezený rozpočet a nechcete kupovat další nábytek už za tři roky, když bude dítě školákem, zvažte koupi nastavitelného nebo takzvaného „rostoucího nábytku“. Myslí se tím funkce nastavení výšky a sklonu u stolu a židle, výšky postele a podobně.

Studentský pokoj - Black Red White - Indiana 2

Při výběru barev a stylu nábytku stavte na neutrálním odstínu a nadčasovém designu. Pokud se vám podaří vybrat nevtíravý nábytek do dětského pokoje, odpadne vám nutnost investice do nového nábytku za pár let.

U předškoláků a školáků se dlouho drží období stavění „bunkrů“. Sedací soupravy, jídelní stoly, polštáře a deky se stávají stavebním materiálem těchto dětských bunkrů. V bunkrech a domečcích děti rozvíjí svou fantazii. Vždyť si tam jen na chvilku sedněte a uslyšíte, jakou pestrou fantazii má vaše dítě.  Váš potomek je tvor kreativní, dopřejte mu prostor, kde se nebude bát vyřádit a bude si celé hodiny malovat nebo tvořit. V 6. roce života totiž vrcholí období dětské kresby a velká část krásných dětských kreseb přijde na svět právě v dětských bunkrech, mimo oči dospělých.

Přestože je vaše dítě ještě malé, je dobrý nápad, zapojit ho do procesu zařizování pokoje. Čím osobitěji se bude dítě podílet na úpravách svého pokojíčku, tím více si bude vážit svého nábytku. Dětský pokoj předškoláka zařiďte přiměřeným stolem nebo sklápěcí deskou na kreslení a kupte mu židli, vyrobenou přesně k velikosti jeho postavy, kde dítě nebude potřebovat doplňkový polštář na zvýšení sedu. Když mu bude časem židle malá, koupíte mu novou.

Studentský pokoj - Famm - Mati

4.   Pokoj pro školáka (od 6. do 10. roku života)

Pokud jste neinvestovali do rostoucího nábytku, je nejvyšší čas zainvestovat do pořádného pracovního stolu a pohodlné, ergonomicky tvarované židle, která je výškově nastavitelná.  Dopřejte dítěti celkové barevné a materiálové sladění dětského pokoje. V žádném případě neplatí, že si dítě nábytku nevšímá a přizpůsobí se všemu. Právě děti do přibližně 8. až 9. roku nejvíce vnímají a oceňují pěkné barvy. Proč jim tuto radost nedopřát? Opatřete jim krásnou stolní lampu a barevně přitažlivou LED lampičku k posteli. Ceny těchto výrobků jsou neuvěřitelně nízké.

Děti milují pohyb. Tuto skutečnost musíte brát v úvahu a každý kus nábytku v dětském pokoji by měl být maximálně funkční a bezpečný. Přihlížejte na kvalitu zpracování a materiál nábytku. Nábytek z masivního dřeva tuto úlohu zvládá dobře, životností je nepřekonatelný. Dřevotříska s laminátovým povrchem skvěle odolává nárazům a vyrábí se v mnoha odstínech. Někdy však bývá i dražší než nábytek z masivního dřeva. Cenově nejvýhodnější a nejprodávanější je u dětského nábytku dřevotříska s povrchovou úpravou laminováním. Kvalita provedení, panty a kování, dotáhnuté šrouby, pevné úchyty, kvalitně fungující zásuvky, to všechno musí po průběžném dotáhnutí fungovat na 100% i po 2-3 letech aktivního používání dítětem.

Oblíbené patrové postele jsou dnes na ústupu a vytlačují je rozkládací postele, které se drží u země a jsou proto bezpečnější. Dítě často spí hlubokým spánkem a v případě náhlého probuzení nebo návštěvy WC hrozí pády ze schodů horního lůžka patrové postele. Pokud plánujete pro své děti koupit patrovou postel, ověřte si pevnost a odolnost bariér. Dejte přednost masivním bočnicím.

Rozkládací postel 80 cm - Dig-net - Mario - M-16 (s matracem)

Nezapomínejte ponechat v pokoji dostatek volného místa, aby mělo vaše dítě prostor na hraní. Co se týká malých pokojů s více dětmi, odborníci doporučují, aby jedno dítě mělo okolo sebe šestnáct metrů kubických volného prostoru.

Barvy ovlivňují duševní vývoj dítěte, u školáků rozvíjí tvořivost, dokonce mají dosah i na schopnost učení. Odborníci radí používat v dětském pokoji na velkých plochách neutrální nebo přírodní odstíny (u nábytku odstíny dřeva), popřípadě jemnější odstíny pastelových barev. Syté barvy na velkých plochách, ačkoli přitažlivé, působí v místnosti časem otravně, dokonce až dráždivě a dítě určitě neuspokojí. Vyhněte se kombinacím tří a více barev, použitých na velkých plochách, jako jsou stěny a skříně.

A co dekorace v dětském pokoji? Ty by se měly měnit spolu se zájmy dětí. Na jedné stěně se tak v průběhu roků může objevit velký krtek, o rok později princezna a za dalších 7 let popová skupina. Výměnou tapety, dominantního plakátu, samolepek, osvětlení nebo nového většího koberce dosáhnete neuvěřitelné designové proměny místnosti a dítě se opět cítí jako v novém, i když skříň, stůl a komoda zůstali původní z předešlých čtyř let.

Studentský pokoj - Tempo Kondela - Chamion

5.   Studentský pokoj

Z dítěte se stal student a nejlepší období na přestavbu vysněného dětského pokoje budou prázdniny. Úplně první zásada při jeho zařizování zní: Vaše dospívající dcera/syn už svou představu o zařízení pokoje má a může se stát, že vám poví, kde a za kolik vybraný nábytek, pořádnou matraci a masivní postel seženete. Je to jejich místnost, často tam v pubertě tráví více času, než byste si přáli. Přenechejte tedy zařizování svým dětem.

Studentský pokoj - Tempo Kondela - Winie

Vybavení studentského pokoje je primárně určené na podporu hlavní činnosti, teda studia. Určitě nešetřete na rozměru horní desky psacího stolu, dnes se tam umisťuje spolu s knihami a sešity i monitor nebo notebook, často ještě i reproduktory. Pod stolem by se měl nacházet kontejner se zásuvkami nebo dvířky. Na stůl patří pěkná lampa, vyberte takovou, která poskytne dostatečné světlo, potřebné při dlouhém čtení učebnic a knih, v pozadí zapnutého PC.

Pro správný vývoj páteře dítěte je potřebná vhodná ergonomická židle a pořádná matrace.

Jaká židle je nejvhodnější? Libovolně nastavitelná židle, určená k pracovnímu stolu, dostatečně vysoká a podporující správné držení páteře, vyrobená z odolných materiálů, jakými jsou kov a kvalitní pěna.

Matrace je neméně důležitým prvkem. Mladí se po škole „rozvalí“ na posteli i s notebookem a stráví tam pokojně celé odpoledne až do večera a následně celou noc. Co se týče odolnosti, doporučujeme taštičkovité matrace s různými zónami tvrdosti, vyrobené z odolných kovových pružin, protože skvěle odvádějí vlhkost a snesou i nešetrné zacházení. Taštičkovitou matraci můžete položit na rošt z pevných dřevěných latěk, tento typ matrace páteř kopíruje, ale vyžaduje pevný podklad. Matraci doporučujeme koupit minimálně o 20 cm delší, než je výška dítěte a širokou alespoň 80 cm, ať dítě nespí s připaženýma rukama.

Starší student se v pubertě zbavuje všeho „dětského“. Tato fáze bývá pro rodiče (a nábytek) náročným obdobím. Pokoj je zrcadlem prožívání adolescenta a vy byste mu měli stanovit hranice, co vše si v pokoji může upravit podle svého vkusu. „Puberťákovi“ vadí dětské postavičky na skříni, seškrabává dětské nálepky a nalepuje plakáty, kde se jen dá.

Studentský pokoj - BRW - Nepo

Studentský pokoj může ve vrcholném období puberty vypadat jako tmavé doupě, kam je lepší nevstupovat. Teenageři hledají hodnotné vzory, neumí se pořádně nikam zařadit a jsou z toho nervózní. Budou rádi, když jim nebudete neustále uklízet pokoj, na který se už nedokážete dívat. Nechejte je, špína a pach jim časem bude vadit a uklidí si. Respektujete jejich soukromí a kupte jim 2-3 rozkládací židle nebo malou pohovku, aby si mohli volné večery vychutnat ve svém pokoji společně se svými dobrými kamarády.

V případě, že už máte vybranou postel (včetně matrace a roštu) a studentský stůl, sjednoťte tyto prvky do jednoho materiálového provedení a přidejte k nim pevnou a dostatečně velkou šatní skříň na běžné oblečení. Dnes to není problém, při výběru si můžete poskládat pokoj z různých typů nábytku, avšak ve stejném odstínu.

Skříň by měla být dostatečně velká i na 2 sezóny, rozdělená na praktické přihrádky, případně by měla obsahovat různé šikovné „vychytávky“, vymyšlené pro úsporné ukládání oděvů. Nezapomínejte na police na stěnu, šikovnou skříňku či praktickou komodu na studijní pomůcky.

Pokoj určitě nepřeplňujte nábytkem s cílem schovat „nepořádek adolescenta“. Mladí lidé ocení i hezký noční stolík u postele, popřípadě křeslo na lenošení.

Študentský pokoj - Famm - Paris 2

Zařizujte s radostí

Věříme, že jsme vám alespoň trošku pomohli při nákupu nábytku do dětského pokoje. Přejeme vám a vašim dětem dlouhodobou spokojenost se zakoupeným nábytkem!

studentske pokoje

P.S.: Jedním z častých problémů rodičů bývá zařízení dětského pokoje pro dvě věkově rozdílné děti. Tento problém dnes řeší mnoho rodin. Jak byste si s ním poradili vy?

Zdroje: https://www.wikihow.com/Prepare-a-Baby-Nursery-for-a-Newborn-Baby%27s-Arrival

https://www.decoist.com/home-office-playroom-combo-designs/?chrome=1

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť