Home Nezaradené Nový koberec? Jak vybrat ten správný?

Nový koberec? Jak vybrat ten správný?

by Martin Stropko

Známe to snad každý z nás. Pořizujeme nový nábytek, sedací soupravu či dekorace, ale čím ještě interiér doladit? Nezapomeňte na kusový koberec. Ten se v poslední době  stal opět oblíbenou podlahovou krytinou. Koberec pod konferenčním stolkem, v jídelně či v ložnici domov zútulní, zateplí, zajistí měkčí a příjemnější došlap, tlumí kročejový hluk.

Umělý versus přírodní

Koberce s umělým vláknem – polyamid, polyakryl, polypropylen či nylon – jsou cenově dostupnější, snadněji se čistí, musíme ale počítat s jejich nižší životností díky lámavosti vláken. Také se snadněji ochodí.

Koberce z přírodních vláken – vlna, bavlna, kokosové vlákno, sisal – jsou dražší, ale odolnější a mají měkčí došlap. Vlněný koberec je natolik pružný, že se do původního tvaru vrací rychleji než vlákno umělé.

Obsahuje lanolin, který  dopomáhá k větší pružnosti, ale i k menší špinivosti (mastný lanolin nepřijímá další olejnaté prvky). Dobře přijímá vlhkost, proto jsou tyto koberce doporučovány i pro alergiky.

 

Jakou zvolit barvu?

Každý koberec, ať už kusový nebo celoplošný, by přirozeně měl barevně ladit s ostatním vybavením pokoje. Platí nepsané pravidlo, že když máme světlý nábytek a stěny, pořídíme tmavší podlahovou krytinu a naopak. Tím docílíme požadovaného kontrastu. V místnosti však nekombinujeme více než tři hlavní barvy dohromady, aby nepůsobila příliš přeplácaným dojmem.

V případě výběru kusového koberce pak máme o něco volnější ruce, protože jej můžeme pojmout jako výrazný solitér, zcela odlišný od zbytku interiéru. Vždy je však dobré, vyzkoušet si harmonii uvažovaných barev třeba pomocí vzorníků, ať nakonec koberec v pokoji nevypadá jako pověstná „pěst na oko“.

 

Hustota a výška vlasu

Důležitý aspekt při výběru, na který bychom neměli zapomínat. Podle hustoty vlasu poznáme kvalitu koberce. Obecně čím je příze koberce jemnější a provázání (tkaní) hustější, což zjistíte z rubové strany, tím je produkt kvalitnější.

Z hlediska uživatelského komfortu je na tom lépe koberec se střiženým vlasem, naopak ten s konstrukcí z kobercové smyčky se nám bude snadněji udržovat. Při rozhodování, který z nich zvolit, se řídíme především tím, jak se budou namáhat a opotřebovávat. Dlouhý hustý střižený vlas si můžeme bez obav pořídit do ložnice, kratší smyčka se zase mnohem více hodí do dětských pokojů nebo kancelářských prostor.

Předem si musíme také rozmyslet, jestli se bude koberec dotýkat nábytku nebo bude ležet pod otevírajícími se dveřmi. Mohli bychom totiž lehce být mrzutí z toho, že dvířka či dveře o dlouhý vlas drhnou a oboje se tak zbytečně ničí. Nikdy také nepokládáme kusový koberec na plošný, jde o krajně neestetickou záležitost.

 

Pár věcí, které byste si měli před koupí koberce ujasnit:

  • do jakého prostoru koberec vybíráme – ten sladit spolu s nábytkem a ostatním zařízením
  • změřit si minimální až maximální rozměr koberce – ideálně na místo kam chceme koberec pořídit rozprostřít například deku, tak si snadněji představíme, jaká velikost koberce bude ideální
  • zátěž koberce – jak často budeme po něm chodit, máme doma malé děti, psa a tak dále…
  • jak často budeme koberec čistit – světlé koberce s dlouhým vlasem jsou náročnější na údržbu
  • cena – kolik jsme ochotní do koberce investovat
  • barevnost – tmavší barva koberce místnost zmenší, naopak světlejší zvětší. Koberec výraznějších barev a dekorů se stane dominantou pokoje, proto by měl být nábytek jednodušších linií a barev
  • materiál – umělý nebo přírodní

Jaké jsou vaše zkušenosti s výběrem nového koberce? Napište nám o nich do komentářů!

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť