Home Nezaradené Jak dokonale sladit svou podlahu s nábytkem

Jak dokonale sladit svou podlahu s nábytkem

by blog.hezkynabytek.cz

Jak se říká, je potřeba začít vždy od podlahy!

Podlahy se stěnami dávají základní kámen vašemu příbytku, tvoří sjednocující prvek bydlení a určují celkový dojem z prostorů. Spolu s nábytkem a dekoracemi dotvářejí celkovou atmosféru interiéru, která může mít v konečném důsledku i vliv na vaše pocity a náladu.

Obývák s výraznou dřevěnou podlahou

Obývací pokoj – Bog Fran – Axel 2

Při výběru barvy podlahy byste měli brát v úvahu funkčnost jednotlivých pokojů, jejich velikost, přísun denního světla a myslet i na styl a nábytek, kterým chcete zařídit interiér. Zároveň je podlaha i jedním z nejnamáhanějších materiálů, protože musí odolávat každodenní zátěži vyplývající z pohybu lidí, nábytku, vylitých tekutin a jiných nečistot. Proto byste si ji neměli vybírat jen podle vzhledu, ale i podle odolnosti.  

Investice do podlahy je dlouhodobá záležitost, proto je důležité při výběru zvážit kvalitu a zároveň vzhled, který vás neomrzí ani po několika letech.

Modení ložnice s tmavou podlahou

Ložnice – Bog Fran – Lionel 2

Pokud rádi experimentujete a chtěli byste zvolit rozdílnou podlahu do jednotlivých pokojů, vyžaduje si to vytříbený vkus a smysl pro detail a barvy, jinak to může dopadnout jako nepovedený „miš – maš“. Pokud se však vyznáte nebo si zavoláte na pomoc designéra, můžete dosáhnout skvělý efekt. Jednodušší je však zvolit stejnou podlahu do celého bytu a pohrát si spíše s různými vzory na nábytku, zajímavými doplňky a dekoracemi.

Zejména v malých bytech je přímo nezbytné použít stejnou podlahu do všech pokojů, neboť zde jsou prostory často vizuálně propojeny. Tím nic nezkazíte a dosáhnete jednotný vkusný vzhled. 🙂

Jak ovlivňuje barva podlahy celkové prostory?

Barvy v domě, intenzita denního světla a velikost prostoru se do značné míry navzájem ovlivňují. Barevné odstíny podlahy, stropu a stěn mají zásadní optický vliv na to, jak vnímáte interiér. Při šikovném sladění jednotlivých barev v bytě  můžete celý prostor jednoduše opticky zvětšit, zmenšit, zesvětlit či zútulnit. Záleží jen na vašich představách a na prostoru, se kterým pracujete.

moderná tmavá obývačka so svetlou podlahou

Obývací pokoj – WIP – Koln

Světlá podlaha

Pokud máte tmavý prostor  s menším oknem nebo orientovaný na sever a potřebujete ho opticky zvětšit, zvolte světlou podlahu, která méně pohlcuje a více odráží světlo, čímž místnost působí prostornější. Světlé barvy jsou symbolem čistoty a klidu, proto můžete zkombinovat světlou podlahu i se světlými stěnami. Čím budou barvy světlejší a studenější, tím bude místnost působit prostornější. Podlaha ve světlejším odstínu menší nebo tmavší místnost rozjasní, provzdušní a dodá jí nadčasový vzhled.  

Dávejte si však pozor!

Světlá podlaha sice působí čistě, někdy až sterilně, ale i trochu chladně, zvláště pokud je zkombinována se studenými barvami (modrá, zelená).

Obývací pokoj se světlou podlahou

Obývací pokoj – BRW – Azteca 4

Tmavá podlaha

Tmavé a teplé barvy dělají místnost menší a útulnější. Tmavá podlaha na rozdíl od světlé působí stabilně, seriózně a útulně. Pokud máte rádi kontrasty, zvolte k tmavé podlaze světlé stěny. Nemusí však být sněhobílé, vhodnější je bílá s jemnou příměsí jiné barvy, případně pastelové odstíny a několik doplňků v jasných barvách, které interiér proteplí a rozjasní.

Tmavé podlahy však můžete vkusně spojit i s jinými tmavými barvami, které se používají na zvýraznění a doplňování. Kombinace tmavé podlahy a sytých barevných stěn prostor zmenší, proto je třeba být opatrní a volit takovou kombinaci jen ve skutečně prostorných místnostech. Příliš mnoho tmavých barev může totiž nakonec působit ponuře, proto se nebojte doplnit interiér o barevné doplňky.

Zapomenout byste neměli ani na ochranné lišty. Podlaha se zdá být větší, když lišty mají stejnou barvu jako ona a naopak pokud mají lišty stejnou barvu jako stěny, působí podlaha menší.

Tmavá podlaha v kombinaci se světlým nábytem

Obývací pokoj – Bog Fran – Deluxe 3

Charaketer podlahy dotváří styl a atmosféru interiéru

Při výběru podlahové krytiny byste kromě velikosti a světlosti místností měli brát v úvahu i celkový vzhled interiéru, který chcete dosáhnout. Ať už jste milovníkem moderního – minimalistického designu, klasického nebo rustikálního stylu, případně toužíte po skandinávském či francouzském stylu bydlení, na výběr máte velmi širokou paletu barev a dekorů podlahových krytin.

V současnosti výrobci všech druhů podlah nabízejí dekory téměř ke každému stylu a paleta barev je také velmi široká. Interiéroví designéři však k některým stylům doporučují jen určité materiály, například k venkovskému stylu většinou dřevo. Více možností výběru materiálu má moderní nadčasový design.

Interiér ve stylu provance

Jídelna – Tempo Kondela – Royal

Jak působí různé dezény dřeva na podlaze?

  • žlutavě béžové podlahy (Dub, Buk , Javor) – jsou příjemné, teplé, útulné a působí optimistickým dojmem. Podlahy s dekorem dubu, buku nebo javoru mohou tmavou místnost opticky zateplit.
  • červenohnědé oranžové dekory (Hruška, Švestka, Třešeň) – vytvářejí v místnosti velmi teplý pocit, vhodné je kombinovat je se žlutými odstíny.

Tmavá podlaha v ložnici

Ložnice – BRW – Fini 1

  • módní a odolné tropické dřevo (Meranti, Eukalyptus, Akácie) – mají zajímavou strukturu a prostor neobyčejně oživí a rozzáří. Těžko se k nim však hledá doplňková barva – ideální je, pokud jsou stěny v jemně tónované bílé barvě a pastelových odstínech.
  • hnědé podlahy – jsou vhodné do interiérů s dostatkem světla, mohou se kombinovat s podobnými odstíny jako tón v tónu nebo v kontrastu se světlými či doplňkovými barvami. Podlaha v hnědých odstínech je univerzální a hodí se do různých interiérů za předpokladu, že do místnosti proniká dostatek světla, aby tuto barvu vyzdvihlo do popředí. Je jednoduché kombinovat ji s mnoha dalšími barvami.

Příjemný dětský pokoj

Dětský pokoj – Dig-net – Gusto 1

  • Bílé, šedé, černé podlahy – tyto barvy si vybírají na podlahu zejména milovníci moderního designu. Oblíbené jsou bělené dřevěné podlahy, které přinášejí do místnosti svěží a nadčasový vzhled. Šedá barva působí velmi elegantně a neutrálně. Podlahy s nádechem šedé se výborně kombinují zejména s teplými barvami a vytvoří moderní vzhled interiéru. Designéři se v současnosti nevyhýbají ani černé podlaze, která v místnosti působí velmi stylově a luxusně. Spolu se světlými barvami stěn a stropu a v kombinaci výrazných dekorací vytváří v místnosti moderní kontrasty.

Bílé podlahy v kombinaci s výrazným nábytkem

Předsíň – BRW – Fini 1

Jak sladit podlahu s nábytkem?

Světlé podlaze sluší tmavší nábytek, zvolíme-li však bledší zařízení, barevný akcent dosáhneme doplňky (obrazy či vázy). Velmi dobře se doplňují i tmavý nábytek a světlá dřevěná podlaha. Světlé barvy lze také velmi dobře kombinovat s širokou paletou jiných barev. Nedoporučujeme použít na podlaze i nábytku stejnou strukturu téhož dřeva – riskujete fádní interiér. A vůbec, ve všech případech by se měl odstín nábytku a odstín podlahy mírně lišit. Nábytek by měl být o tón až dva tmavší nebo světlejší než podlaha, aby s ní nesplýval a interiér nepůsobil nudně a monotónně.

Světlé hnědá podlaha v obýváku

Obývací pokoj – Dig-net – Grafi 3

Pokud přece jen chcete zvolit podlahu i nábytek ve stejném odstínu a typu dřeva, zvolte kontrast v podobě výrazného koberce. Podlahu v neutrální barvě (např . Přírodní lakovaný dub) se nebojte kombinovat s nábytkem vyrobeným z velmi tmavého dřeva (např. z wenge nebo ořechu). Světlý nábytek nalakovaný na bílo bude také vypadat velmi přitažlivě.

Přírodní odstíny v jídelně

Jídelna – Tempo Kondela – Nevada

Věříme, že jsme vám výběr těch správných podlah do vašeho bytu alespoň trochu usnadnili a vytvoříte si interiér, ve kterém se budou všechny elementy krásně doplňovat a zpříjemňovat atmosféru celého příbytku.  😉 

Čtěte také: Nábytek dub sonoma, to nejoblíbenější bydlení!  😉

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli  😉

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť