Home Nápady do zahrady Plánujete mít v zahradě bazén? Toto vás čeká a nemine!

Plánujete mít v zahradě bazén? Toto vás čeká a nemine!

by Martin Stropko

Útulný dům, krásná zahrada a bazén s průzračnou vodou. No není to pěkná představa? Pokud máte dům se zahradou a uvažujete o tom, že byste si pořídili bazén, měli byste vědět co vás čeká. Bazén přináší mnoho radosti, ale i nějaké ty starosti při realizaci i údržbě. Na co byste se měli připravit?

render-1477041_1280

Jaké máte možnosti  

Nejvíc  rozšířené a cenově nejdostupnější jsou nafukovací nebo fóliové montované nadzemní bazény. Tyto bazény jsou mobilní, prostorově nejsou příliš náročné a na zimu je můžete jednoduše zabalit a odložit. I údržba je v tomto případě jednodušší než u zapuštěných zděných bazénech. Nafukovací a fóliové bazény můžou mít různou hloubku a průměr. Dají se tedy umístit i do malé zahrady. Jejich životnost je ale omezená a neumožní vám si zaplavat tak, jako v zapuštěném několika metrovém bazénu.

pool-690034_1920

Zapuštěné bazény mají nejčastěji obdélníkový tvar a může jít o akrylátovou, železobetonovou nebo antikorovou vanu, která se jednoduše zapustí do země. Bazén ale může mít i keramicý obklad nebo může být vyrobený z keramického prachu. Samozřejmě je možné vytvořit i bazén atypického tvaru, aby vám pasoval do prostoru.

dug-out-pool-3133272_1920

Nadzemní bazény

Nafukovací bazén je nejlacinějším řešením a vydrží vám několik letních sezon. Největším rizikem je, že se propíchne, protože guma není tak silná, aby odolala všem nástrahám v zahradě. Právě proto je dobré pokud máte pod bazénem podložku, která bude chránit dno. Výhodou je rychlé nafouknutí i vypuštění vody a to, že je vhodný pro děti jelikož je měkký.

sunglasses-1284419_1920

Fóliový montovaný bazén má také problém s životností, protože fólie se může snadno roztrhnout, ale je možné ji vyměnit. Kovová konstrukce by měla mít životnost asi 10 roků. Pokud se rozhodnete pro takový bazén, investujte spíše do kvalitnějšího modelu, který je vyrobený z lepších a pevnějších materiálů s delší životností. Výhodou tohto bazénu je i to, že ho nemusíte na zimu skládat, protože montáž není nejjednodušší. Úplně postačí když vypustíte vodu a zakryjete ho. Důležité je, aby bazén stál na perfektně rovném povrchu bez kamínků nebo jiných nečistot, které by ho poškodily.

Zapuštěné bazény

Zapuštěné bazény jsou samozřejmě finančně náročnější, zvláště pokud ho chcete mít krytý a využívat mimo léto. Náročnější bude i příprava bazénu, ale odměnou vám bude dlouhá životnost a luxusní bazén, který můžete využívat celé léto a případně i na jaře a na podzim,  pokud bude krytý nebo vyhřívaný. Zapuštěné bazény jsou nejčastěji fóliové, kompozitní, sklolaminátové a k těm nejkvalitnějším patří keramické, železobetonové a antikorové. Jednotlivé materiály se liší především cenou, ale i životností. Každý bazén si vyžaduje dennodenní péči  a pravidelnou údržbu.

manor-house-2359884_1280

Při realizaci takových bazénů je vhodné oslovit specializovanou firmu, která vám bude schopna poradit a postarat se o bezproblémový průběh realizace a následného užívání. Určitě se nerozhodujte jen podle ceny, vyhledejte si recenze a doporučení, což v dnešní době není žádný problém. Seriózní a zkušená firma nebude plánovat jen od stolu, určitě bude potřebná i obhlídka vaší zahrady.

architecture-hotel-pool-261327

Samotný bazén vás bude stát 75 000 – 100 000 Kč za akrylátový a do 630 000 Kč za antikorový. Cenový rozptyl je tedy skutečně velký a vy můžete mít na zahradě bazén, který se vleze do vašich finančních možností. K ceně bazénu je potřebné připočítat i příslušenství, výkopové práce a samozřejmě práce při osazování bazénu.

blue-cool-cottage-207919

Příslušenství a starostlivost

Bazén se jen těžko obejde bez příslušenství, takže hlavně při zapuštěných bazénech budete potřebovat filtr, čerpadlo, výpusť, schody, a případně i osvětlení, bazénový vysavač, ohřev, solární ohřev nebo i protiproud. Kromě filtrace budete muset používat i chemické přípravky na dezinfekci na úpravu vody, jinak by se z plavání mohla stát zdraví nebezpečná zábava v zelené vodě. Ke každému bazénu si připravte i síťku na nečistoty, která bude určitě nezbytná a dobrá bude i plachta nebo jiné překrytí bazénu v době, kdy ho nepoužíváte. K dokonale letní pohodě vám už chybí pěkné počasí a pohodlné lehátko a zahradní nábytek, abyste se u bazénu mohli i opalovat.

apples-aqua-beach-chairs-459570

Máte na zahradě nafukovací nebo zapuštěný bazén? Nebo zatím jen uvažujete o tom, že byste bazén pořídili?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť