Home Nápady do zahrady Vhodné materiály pro zimní zahradní nábytek: průvodce odolnými volbami

Vhodné materiály pro zimní zahradní nábytek: průvodce odolnými volbami

by Martin Stropko

Nábytek do zimní zahrady je specifický svou schopností odolávat různým povětrnostním podmínkám a zároveň poskytovat pohodlí a estetický vzhled vaší zimní zahrady. Tento typ nábytku se umisťuje do míst, kde často dochází k přechodu mezi interiérem a exteriérem, jako jsou prosklené verandy, prosklené terasy nebo jiné zimní zahrady, které vám umožňují užívat si krásy okolní přírody z pohodlí domova.

Vhodné materiály pro nábytek do zimních zahrad

Při výběru vhodných materiálů pro konkrétní typy nábytku do zimní zahrady je důležité zohlednit jejich odolnost, funkčnost a estetiku. 

Sedací soupravy a křesla, které jsou běžnou součástí zimních zahrad, vyžadují materiály, jako je polyratan a ratan, pro své pohodlí a snadnou údržbu a zároveň dodávají prostoru přírodní vzhled. Tvrdé dřevo, jako je teak nebo eukalyptus, je vhodné pro robustnější kusy nábytku díky své odolnosti vůči vlhkosti a plísním.

Stoly v zimní zahradě by měly být vyrobeny z materiálů, které jsou odolné a snadno se čistí. Jedná se například o tvrzené sklo, kov nebo hliník, který je lehký a odolný vůči korozi, což z něj činí ideální materiál pro různá uspořádání.

Lehátka a houpací křesla, která poskytují ideální místo k odpočinku, by měla být vyrobena ze syntetických tkanin a kovu. Tyto materiály zajišťují odolnost vůči povětrnostním vlivům a zároveň nabízejí vysoký komfort a snadnou údržbu.

Pro regály a úložné prostory je vhodný kov a tvrdé dřevo. Kovové regály nabízejí moderní vzhled a jsou velmi odolné, zatímco dřevěné regály dodávají teplý a přírodní prvek.

Vlastnosti materiálů

Ratan a polyratan: Tyto materiály jsou oblíbené díky své vysoké odolnosti vůči povětrnostním vlivům a UV záření. Ratan dodává přírodní vzhled, zatímco polyratan nabízí větší flexibilitu a odolnost.

Kov: Kovový nábytek, zejména ten z nerezové oceli, hliníku nebo železa s povrchovou úpravou odolnou proti korozi, je mimořádně odolný a nabízí moderní vzhled. Je důležité zajistit, aby byl kovový nábytek řádně ošetřen proti korozi.

Tvrdé dřevo: Dřeviny, jako je teak, eukalyptus nebo akácie, jsou známé svou odolností vůči vlhkosti a plísním, takže jsou ideální pro použití v zimních zahradách. Dřevo dodává prostoru teplý a přirozený prvek.

Syntetické tkaniny: Pro čalounění a polštáře je důležité vybírat materiály, které jsou odolné vůči vodě, plísním a UV záření, například syntetické tkaniny určené pro venkovní použití.

Údržba nábytku do zimní zahrady

Údržba nábytku do zimní zahrady je nezbytná pro jeho dlouhodobou krásu a funkčnost. 

U materiálů, jako je ratan a polyratan, je důležité pravidelné čištění měkkým hadříkem a vlažnou mýdlovou vodou. Tato jednoduchá metoda odstraní prach a drobné nečistoty, které by mohly materiál poškodit. Kromě toho je polyratan mimořádně odolný vůči skvrnám, a proto se obzvláště snadno udržuje.

Kovový nábytek, zejména ten z nerezové oceli, hliníku nebo železa, vyžaduje zvláštní pozornost, aby byl chráněn před korozí. Je důležité pravidelně kontrolovat všechny části nábytku, zda nejsou zrezivělé, zejména ve spojích a svárech. Případná nalezená místa s korozí je potřeba okamžitě ošetřit obroušením a následným natřením vhodnou antikorozní barvou, aby se zabránilo dalšímu šíření koroze.

U dřevěného nábytku z tvrdého dřeva, jako je teak, eukalyptus nebo akácie, je cílem údržby zachovat jeho přirozený vzhled a chránit jej před vnějšími vlivy. Dřevo by se mělo pravidelně čistit kartáčem s měkkými štětinami a mýdlovou vodou, aby se odstranily nečistoty. Dřevo by pak mělo být ošetřeno speciálním olejem nebo voskem určeným pro použití v exteriéru, který pomůže zachovat jeho barvu a ochrání ho před vlhkostí a UV zářením.

Čalounění a polštáře, které jsou často součástí nábytku zimní zahrady, by měly být vyrobeny z materiálů odolných proti vodě, plísním a UV záření. Tyto látky se snadno čistí a jsou navrženy tak, aby odolaly drsným podmínkám venkovního prostředí. V případě potřeby je lze vyprat nebo otřít vlhkým hadříkem s jemným čisticím prostředkem.

Důsledná a pravidelná údržba nábytku do zimní zahrady zajistí, že vaše zimní zahrada zůstane krásným a pohodlným místem pro odpočinek a relaxaci po celý rok.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť