Home Jak pečovat o nábytek Jak odstranit plíseň ze zahradního nábytku

Jak odstranit plíseň ze zahradního nábytku

by Martin Stropko

Plíseň na zahradním nábytku může být nejen neestetická, ale také škodlivá. Naštěstí existují osvědčené způsoby, jak se těchto nepříjemností zbavit a vrátit zahradnímu nábytku jeho původní krásu. Nabízíme účinné rady a tipy, jak na to:)

Identifikace a prevence

Než se pustíte do odstraňování plísní, je důležité přesně vědět, s čím máte co do činění. Plísně se nejčastěji objevují v místech, kde je vysoká vlhkost a nedostatek slunečního světla. Prvním krokem je proto prevence – ujistěte se, že je váš zahradní nábytek umístěn na slunném místě, a po dešti jej nechte řádně vyschnout.

Čištění dřevěného nábytku

Dřevěné zahradní sezení je obzvláště náchylné k plísním. Ať už se jedná o zahradní stoly, zahradní lavičky nebo židle, můžete k jejich čištění použít roztok octa a vody v poměru 1:1. Roztok naneste na postižená místa a nechte jej několik minut působit. Poté plíseň odstraňte kartáčem. Nakonec nábytek opláchněte vodou a nechte jej důkladně vyschnout.

Ošetření kovového a plastového nábytku

Kovový a plastový zahradní nábytek můžete vyčistit roztokem jedlé sody a vody. Roztok naneste na postižená místa, nechte působit a plíseň odstraňte kartáčem. Pro získání většího lesku, ať už se jedná o lehátka nebo závěsná křesla, můžete nábytek opláchnout roztokem vody a bílého octa.

Přírodní a ekologická řešení

Pokud se snažíte žít ekologicky a záleží vám na používání přírodních produktů, nebojte se využít sílu přírodních čisticích prostředků. Citronová šťáva a tea tree olej jsou vynikajícími možnostmi boje proti plísním, které jsou zároveň šetrné k životnímu prostředí.

Citronová šťáva nejen účinně odstraní plíseň, ale také zanechá váš nábytek svěže vonící. Šťávu jednoduše naneste přímo na postižené místo a nechte ji působit asi 10 minut. Poté plíseň odstraňte kartáčem nebo houbou. Tato metoda je účinná zejména u menších ploch a míst, kde je třeba důkladnějšího čištění.

Tea tree olej je známý svými antiseptickými a protiplísňovými vlastnostmi, a proto je ideálním řešením pro odstranění plísní. Stačí smíchat několik kapek tea tree oleje s vodou a roztok nanést na postižené místo. Nechte jej působit asi 15 minut a poté plíseň odstraňte.

Ochrana do budoucna

Abyste zabránili dalšímu růstu plísní, ošetřete nábytek přípravkem proti plísním, který na povrchu nábytku vytvoří ochrannou vrstvu. Můžete také investovat do kvalitních potahů na nábytek, které jej ochrání před nepříznivými povětrnostními podmínkami.

Díky těmto tipům a trikům můžete účinně odstranit plíseň ze zahradního nábytku a naplno si užívat jeho krásu a funkčnost. Nezapomínejte na pravidelnou údržbu a ochranu, aby váš nábytek zůstal čistý a bez plísní po dlouhá léta.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť