Home Nápady do zahrady Jak vybrat zahradní křeslo pro příjemné chvíle na zahradě

Jak vybrat zahradní křeslo pro příjemné chvíle na zahradě

by Martin Stropko

S přibývajícími teplými dny se naše myšlenky nevyhnutelně obracejí k odpočinku pod modrou oblohou. Ať už si plánujete užívat slunečná odpoledne nebo večery plné hvězd, správná zahradní židle může výrazně zvýšit pohodlí a styl vaší zahrady nebo terasy. V tomto článku se podíváme na to, jak vybrat tu nejlepší zahradní židli, která bude vyhovovat vašim potřebám a vkusu.

Typy zahradních křesel

Při výběru zahradní židle můžete narazit na různé tvary a typy, které se liší nejen funkčností, ale i stylem. Zde jsou některé z nejoblíbenějších typů:

Závěsná křesla: Tyto křesla jsou připevněny k pevným stojanům nebo zavěšeny na konstrukcích. Nabízejí únik od každodenního stresu a jsou skvělá pro každého, kdo hledá útulné místo ke čtení nebo odpočinku.

Polohovací křesla: Křesla pro odpočinek a relaxaci: Tato multifunkční křesla s možností změny tvaru z křesla na lehátko jsou vhodná pro různá použití a poskytují větší pohodlí.

Široká pohodlná křesla: Tato dřevěná křesla, která se vyznačují stylem s hlubokým sedákem a širokými područkami, jsou ideální pro pohodové venkovní posezení.

Výběr materiálu a jeho údržba

Při výběru materiálu zahradní židle je důležité zohlednit nejen estetický vzhled, ale také odolnost vůči povětrnostním vlivům a snadnou údržbu. Údržba židle by měla být jednoduchá a rychlá, abyste mohli trávit více času odpočinkem než jeho čištěním.

Dřevo: Klasická a tradiční volba, která dodává židli hřejivý a přírodní nádech. Tvrdé dřevo, jako je teak nebo akácie, je obzvláště odolné vůči povětrnostním vlivům. Dřevěné židle mohou vyžadovat pravidelné ošetřování olejem nebo speciálním voskem, aby si zachovaly svůj vzhled a trvanlivost.

Ratan a polyratan: Tyto materiály jsou ideální pro vytvoření útulné a pohodlné atmosféry. Ratanové židle, stejně jako dřevěné, mohou vyžadovat občasné čištění speciálními přípravky, aby se zachovala jejich struktura a barva. Syntetický ratan má tu výhodu, že je odolnější vůči povětrnostním vlivům a vyžaduje méně údržby.

Kov: Kovové židle jsou robustní a mohou být velmi stylové. Hliník je lehký a nerezaví, zatímco železo je těžší, ale může nabídnout tradičnější vzhled.

Plast: Plastové židle jsou cenově dostupné a lehké, ale mohou být méně odolné a méně estetické.

Kovové a plastové židle lze na rozdíl od židlí z přírodních materiálů obvykle snadno umýt vlhkým hadříkem. Při silnějším znečištění stačí přidat několik kapek jemného mycího prostředku. 

Velikost prostoru

Při výběru židle zvažte velikost prostoru, kde bude umístěna. Malá zahrada nebo balkon vyžadují kompaktnější varianty, zatímco na velkou terasu se vejdou větší a robustnější kusy. Ve velkých prostorách můžete židli sladit se stejným stylem jako zahradní soupravu. Skládací nebo stohovatelné varianty židlí jsou skvělé pro menší prostory, protože je lze snadno uložit, když nejsou potřeba.

Cena

Cena zahradní židle je neméně důležitým faktorem, který je třeba při výběru zvážit. Rozpočet může výrazně ovlivnit kvalitu a odolnost, ale existují možnosti pro každý rozpočet. Pokud hledáte cenově dostupné řešení, mohou být dobrou volbou plastové židle. Jsou lehké, dostupné v různých barvách a snadno se udržují, ale mohou být méně odolné a pohodlné. Židle z kovu nebo ratanu obvykle spadají do střední kategorie. Nabízejí lepší odolnost a styl za příznivou cenu. Prémiové židle z kvalitních materiálů, jako je teakové dřevo nebo akácie, jsou často nejdražší, ale zároveň poskytují nezaměnitelný vzhled a nejlepší odolnost. Jsou ideální pro ty, kteří hledají dlouhodobou investici do své zahrady.

Výběr správné zahradní židle může znamenat rozdíl mezi průměrným a výjimečným venkovním prostorem. Investice do kvalitního zahradního křesla se může na první pohled zdát vysoká, ale vzhledem k času strávenému venku a potřebě minimální údržby se tato investice může dlouhodobě vyplatit. Zvažte materiál, údržbu a velikost prostoru, abyste našli židli, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám a stylu. Díky těmto tipům si můžete být jisti, že si užijete každou minutu strávenou na zahradě nebo na terase.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť