Home Udělej si sám Jak natřít nábytek ve stylu Provence

Jak natřít nábytek ve stylu Provence

by Martin Stropko

Provensálský styl, inspirovaný estetikou francouzského venkova, je synonymem pohodlí, elegance a starosvětského šarmu. Vyznačuje se jemnými barvami, přírodními materiály a důrazem na lehkost a světlo. Jeho nenapodobitelná atmosféra vnáší do domovů nádech francouzského venkova, kde převládá klid a jednoduchost.

Nábytek ve stylu Provence se vyznačuje jednoduchými, ale elegantními liniemi. Často je vyroben z přírodního dřeva, které časem získává patinu, jež nábytku dodává autentický a živý vzhled. Nábytek může být zdoben drobnými detaily, které připomínají venkovské řemeslo. Povrch nábytku je často nepravidelně opracován, což umocňuje jeho rustikální charakter.

Barvy a vzory vhodné pro styl Provence

Se stylem Provence se nejčastěji pojí pastelové a zemité barvy. Bílá, béžová, jemně modrá, levandulová a slunečnicově žlutá jsou pro dosažení tohoto stylu ideální. Pro dosažení autentického vzhledu nábytku v tomto stylu jsou ideální křídové barvy s matným povrchem a jemnou strukturou. Tyto barvy se snadno nanáší, rychle schnou a nevyžadují předchozí přípravu povrchu, jako je broušení nebo základní nátěr. Vzory, které doplňují styl Provence, mohou zahrnovat květinové motivy, pruhy nebo jednoduché geometrické vzory, které připomínají estetiku francouzského venkova. Tyto barvy a vzory lze aplikovat na nábytek nebo doplňky a dosáhnout tak požadovaného rustikálního vzhledu.

Postup natírání nábytku ve stylu Provance

  1. Příprava povrchu: Přestože křídové barvy nevyžadují intenzivní přípravu povrchu, je důležité, aby byl nábytek čistý, suchý a odmaštěný. Odstranění prachu a nečistot zajistí rovnoměrné nanesení barvy.
  1. Nanášení barvy: Barvu nanášejte štětcem nebo válečkem. K dosažení plného krytí může být nutné nanést několik tenkých vrstev. Mezi jednotlivými vrstvami nechte barvu důkladně zaschnout.
  1. Efekt patiny: Chcete-li dosáhnout opotřebovaného efektu typického pro provensálský styl, po zaschnutí barvy lehce přejeďte brusným papírem po hranách a vybraných plochách nábytku.
  1. Povrchová úprava: Po dosažení požadovaného vzhledu a úplném zaschnutí barvy naneste ochranný vosk nebo lak, který zajistí trvanlivost barvy a zvýrazní matný efekt křídové barvy, čímž dokonale začlení váš nábytek do stylu Provence.

Dekorační techniky

Pro zvýraznění stylu Provence můžete použít také techniku ubrouskové techniky, která umožňuje aplikaci různých vzorů a motivů. Ubrousková technika, známá také jako dekupáž, je oblíbeným způsobem, jak přidat umění a vzory na různé povrchy, včetně nábytku, jako jsou hokerlík, židle nebo stoly. Tato technika umožňuje proměnit obyčejné předměty v jedinečné dekorativní kousky, které odrážejí osobní styl a kreativitu. Proces je poměrně jednoduchý a nevyžaduje speciální nástroje ani předchozí zkušenosti.

Postup ubrouskové techniky (decoupage): 

  1. Výběr materiálu: Na začátku si vyberte ubrousky s požadovaným vzorem. Ubrousky jsou často velmi tenké, takže pro dekupáž je nejlepší použít ty, které mají alespoň dvě až tři vrstvy.
  1. Příprava povrchu: Ujistěte se, že je povrch nábytku čistý, suchý a hladký. V případě potřeby povrch jemně přebruste a odstraňte prach.
  1. Rozřezání ubrousku: Opatrně rozdělte ubrousek na jednotlivé vrstvy a použijte pouze nejsvrchnější potištěnou vrstvu. Motiv na ubrousku přizpůsobte velikosti a tvaru povrchu, na který jej chcete aplikovat, a opatrně jej vystřihněte.
  1. Aplikace lepidla: Na povrch nábytku naneste tenkou vrstvu speciálního lepidla na dekupáž nebo voděodolného PVA lepidla. Lepidlo by mělo být naneseno rovnoměrně.
  1. Umístění ubrousku: Ubrousek opatrně položte na ještě vlhké lepidlo. Pomocí měkkého štětce nebo hladkého kousku plastu (například kreditní karty zabalené v plastovém sáčku) ubrousek opatrně vyhlaďte a odstraňte případné vzduchové bubliny. Buďte zvlášť opatrní, protože mokrý ubrousek je velmi křehký.
  1. Utěsnění: Jakmile je první vrstva lepidla zcela suchá, naneste další vrstvu lepidla nebo laku, abyste ubrousek utěsnili a ochránili jeho povrch. Lze nanést více vrstev a každou z nich nechat důkladně zaschnout, abyste dosáhli hladkého a odolného povrchu.
  1. Dokončení: Po úplném zaschnutí poslední vrstvy laku nebo lepidla můžete v případě potřeby povrch lehce přebrousit, aby byl hladký. V posledním kroku naneste ochranný vosk nebo lak pro zvýšení trvanlivosti.
Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť