Home Udělej si sám Jak aplikovat betonovou stěrku na zeď

Jak aplikovat betonovou stěrku na zeď

by Martin Stropko

Betonová stěrka je v posledních letech oblíbeným trendem v interiérovém designu, a to nejen v obývacích pokojích, ale také v ložnicích a studentských pokojích. Nabízí moderní vzhled, který je praktický a zároveň odolný. V tomto článku si projdeme, jak můžete betonovou stěrku aplikovat sami a vytvořit tak originální prvek ve svém domově.

Příprava povrchu

Než začnete, je nezbytné stěnu připravit. Ujistěte se, že je povrch čistý, suchý a zbavený prachu. Pokud stěrku aplikujete na stěny v obývacím pokoji nebo ložnici, odstraňte všechny dekorace a krycí lišty.

Podkladová penetrace

Penetrace je klíčem k dobré přilnavosti stěrky. Naneste ji válečkem nebo štětcem a nechte ji dostatečně zaschnout. Tento krok je důležitý zejména v místnostech s vyšší zátěží, jako je kuchyň nebo dětský pokoj.

První vrstva stěrky

První vrstva by měla být tenká, ideálně 1-2 mm. K jejímu nanášení použijte nerezovou stěrku. V případě ložnic nebo obývacích pokojů je potřeba klást důraz na rovnoměrné nanesení stěrky.

Druhá vrstva a texturová úprava

Po zaschnutí první vrstvy naneste druhou vrstvu. Zde můžete být kreativní a vytvořit texturu, která bude ladit s vaší pohovkou, postelí nebo jiným nábytkem. Pro dosažení požadovaného efektu provádějte krátké, nepravidelné tahy stěrkou.

Finální úprava

Po vytvoření textury naneste finální nátěr, který zajistí ochranu a zvýší odolnost stěrky, což je ideální pro místnosti s vyšší zátěží.

Tónování stěrky

Barevné variace stěrky můžete sladit se zbytkem interiéru. Ať už jsou v místnosti jakékoli doplňky, přidejte do stěrky vhodný pigment, abyste ji sladili.

Použití betonové stěrky je skvělý způsob, jak oživit každou místnost. Pomocí těchto kroků a trochy kreativity můžete dosáhnout profesionálního výsledku a vytvořit prostor, který bude nejen stylový, ale také funkční.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť