Home Udělej si sám Jak vyrobit posuvné dveře pro skříně

Jak vyrobit posuvné dveře pro skříně

by Martin Stropko

Vytvoření posuvných dveří pro šatní skříň je chytrý a estetický způsob, jak maximalizovat úložný prostor v domácnosti. Na rozdíl od nákladných vestavěných skříní na míru si můžete s trochou trpělivosti, kvalitním nářadím a šikovnýma rukama vyrobit posuvné dveře šatní skříně sami. Pojďme si společně projít, jak na to!

Začněme důkladným plánem. Vaše skříň by měla být nejen funkční, ale také estetická, což zahrnuje aspekty, jako je uspořádání polic, umístění tyčí na ramínka a dokonce i uspořádání otvorů pro snadný přístup. Počet čel skříní by měl být určen tak, aby každé dveře po otevření umožňovaly pohodlný přístup do celého prostoru skříně.

Pro zachování estetiky a funkčnosti skříně je důležité, aby všechny dveře byly stejně široké. Asymetrie nejen kazí vzhled, ale také omezuje využití prostoru. Pro dosažení optimálního výsledku je vhodné objednat desky na míru s kovovými hranami, které zvýší odolnost a estetický vzhled dveří.

Výroba kovových hran na dveřích vyžaduje speciální vybavení, proto doporučujeme objednat si hotové desky u profesionálů.

Při instalaci posuvných dveří volte dvoukolejnicové vedení pro hladký a stabilní pohyb. Důležitá je dokonalá rovnoběžnost horní a dolní osy. Pro instalaci použijte rozpěrné hmoždinky, ideálně tři nebo více na metr.

Montáž zrcadla na skříň

Zrcadla jsou skvělým doplňkem šatních skříní, hodí se do ložnic, předsíní i kuchyní. Před jejich lepením je důležité důkladně očistit povrch. Použijte speciální lepidlo na zrcadlové povlaky a naneste je ve svislých pruzích, přičemž ponechte 5 cm volného prostoru kolem okrajů zrcadla. Zrcadlo nechte ležet na podlaze, dokud lepidlo nezaschne.

Instalace posuvných dveří

Když máte všechny díly připravené, je čas je smontovat. Připevněte posuvné mechanismy do rohů dveří a zasuňte je do vedení. Upravte polohu koleček tak, aby dveře jezdily plynule. V případě potřeby můžete přidat i speciální zarážky.

Vytvořte nábytek, který dokonale ladí s postelí a toaletním stolkem a dosáhněte harmonického interiéru. Díky preciznímu projektu můžete vytvořit nejen šatní skříně, ale také noční stolky, dětský nábytek a kancelářské regály. Tato samostatná tvorba nábytku vám přinese mnoho spokojenosti a maximální užitek z prostoru.

Další rady

  • Při umisťování kolejnic berte v úvahu případné nerovnosti stropu a podlahy.
  • Pro nerovnosti stěn ponechte 2 až 3 cm rezervu.
  • Pro snadnější manipulaci s dveřmi ponechte 2 až 5 mm na výšku dveří.
  • U posuvných dveří zvažte použití lehčích materiálů, například bambusové výplně.

Vytvořením vlastní posuvné skříně nebo dveří nejen ušetříte náklady, ale také získáte nábytek, který přesně odpovídá vašim potřebám a stylu. Je to projekt, který stojí za vyzkoušení!

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť