Home Udělej si sám Jak vyrobit vintage nábytek

Jak vyrobit vintage nábytek

by Martin Stropko

Vintage nábytek je víc než jen trend dnešní doby; je to způsob, jak vnést do svého interiéru trochu historie, charakteru a jedinečného kouzla. V kontextu nábytku se vintage stylem označují kusy, které v sobě nesou estetiku a ducha minulých desetiletí, často doprovázené jedinečnou patinou času. Tento styl je oblíbený pro svou schopnost vytvořit v prostoru pocit tepla, pohodlí a osobitosti.

Přestavba domácího nábytku ve vintage stylu

Přestavba nábytku, který již máme v domácnosti, na vintage styl není tak obtížná, jak by se mohlo zdát. Existuje několik technik, které můžeme použít:

Broušení

Jednou z nejjednodušších technik je broušení hran a povrchů nábytku. Začněte s broušením, které napodobuje přirozené známky opotřebení. Tím dosáhnete efektu, který je typický pro vintage styl. Začněte s jemným brusným papírem a zaměřte se na místa, která by přirozeně vykazovala známky opotřebení, jako jsou rohy, hrany a úchyty.

Malování a patinování

Pro dosažení dokonalého vintage vzhledu je nezbytné natírání s efektem patiny. Tato technika vyžaduje použití speciální křídové nebo mléčné barvy, která dodá nábytku matný a zvětralý vzhled. Po nanesení barvy a jejím důkladném zaschnutí můžete na místa, kde chcete dosáhnout opotřebovaného efektu, použít smirkový papír. Nakonec nábytek ošetřete voskem nebo lakem, abyste dosáhli konečného vzhledu.

Ubrousková technika

Dalším skvělým způsobem, jak dodat nábytku vintage nádech, je decoupage neboli technika nanášení papírových ubrousků a obrázků na nábytek. Vyberte si ubrousky, papíry nebo vystřihovánky s vintage motivy a pomocí speciálního lepidla je aplikujte na vybrané kusy nábytku. Jakmile lepidlo zaschne, natřete nábytek bezbarvým lakem pro ochranu a lesk. Tato metoda je ideální pro menší kusy nábytku, jako jsou noční stolky nebo komody.

Čalouněný nábytek

Přečalounění nábytku ve vintage stylu je také skvělý způsob, jak vdechnout starším kusům nový život a zároveň zachovat jejich původní charakter. 

Výběr potahových látek

Při výběru látky pro čalounění ve vintage stylu je důležité zvážit nejen barvu a vzor, ale také strukturu a celkový vzhled materiálu. Nebojte se dodat svému křeslu nebo pohovce vintage vzhled.

Barvy a vzory: Vintage styl často zahrnuje pastelové barvy, jako je světle modrá, jemná zelená, béžová nebo pudrově růžová, doplněné jemnými květinovými nebo geometrickými vzory. Pokud dáváte přednost něčemu dramatičtějšímu, můžete se rozhodnout také pro syté odstíny, jako je červená, tmavě modrá nebo smaragdově zelená.

Textura: Pro vintage vzhled jsou ideální látky s viditelnou strukturou, jako je len, bavlna, samet nebo brokát, které čalouněnému nábytku dodají hloubku a zajímavost.

Důležité detaily

Při úpravě čalouněného nábytku do vintage stylu nezapomeňte na důležité detaily, jako jsou ozdobné knoflíky, nožky nebo dřevěné obložení, které mohou výrazně ovlivnit celkový vzhled nábytku. 

Nakupování vintage nábytku

Pro ty, kteří hledají autentický vintage nábytek, nabízejí bleší trhy, obchody s použitým nábytkem a internetové bazary nekonečné možnosti. Hledání originálních vintage kusů, které si zachovaly svůj původní půvab nebo vyžadují jen minimální úpravy, může být vzrušující výzvou. Často stačí pouhé přelakování nebo výměna úchytek, aby se starožitnému nábytku vdechl nový život a zároveň se zachovala jeho historická hodnota a styl.

Při vytváření vintage nábytku je důležité pamatovat na co největší kreativitu a nebát se experimentovat. Každý kus nábytku se může stát jedinečným prvkem vašeho domova a dodat mu osobitý charakter a styl.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť