Home Bydleme zdravě! Chystáte velký jarní úklid?

Chystáte velký jarní úklid?

by Dušan Kupec

Jarní úklid a čistota? Poradíme vám jak umýt okna, aby byly bez šmouh!

Jarní úklid obvykle zahrňuje i umývání oken a to je činnost na kterou se těší jen málokdo. Umýt okna a vyleštit je tak, aby zůstaly bez šmouh není jen tak. Poradíme vám jak jednodušeji a efektivněji umýt okna a jak si vyrobit domácí čistící prostředek.

1

Nejdříve okna, potom byt

Někdo si mytí oken nechává až na samý závěr velkého úklidu. Mělo by to ale být přesně naopak. Přes otevřené okno se vám do bytu dostane prach a nečistoty z venku, takže námaha s utíráním prachu a umýváním podlahy by byla zbytečná. Před umýváním oken můžete povysávat, aby se vám prach nelepil na mokré sklo. Je lepší umývat okna když je zamračeně, protože díky slunci, okno rychle uschne a vy ho nestihnete vyleštit tak, aby zůstalo bez šmouh.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Zvolte správný postup a přípravky

Jelikož nejvíce nečistot se zachycuje na okenních rámech a případně i na parapetních deskách, měli byste umýt nejprve ty, abyste si zbytečně znovu nešpinili vyleštěné skla. Pokud máte okenné rámy, které už nejsou až tak bílé, použijte krémový čistič, který jim částečně navrátí barvu. Jinak stačí na rámy použít teplou vodu a univerzální čistič. Samotné sklo si ale vyžaduje více pozornosti.

 

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Voda na umývání by neměla být horká, ale pouze teplá. V příliš horké vodě totiž přípravky na čištění ztrácí svojí účinnost. Pokud se rozhodnete přípravek na umývání koupit, určitě si vyberte ten, který je určený na okna nebo sklo. Neocenitelným pomocníkem bude i gumová stěrka na sklo, utěrky z mikrovlákna a obyčejné noviny. Papírové utěrky, utěrky z mikrovlákna nebo noviny mají výhodu v tom, že sají vodu a nepouštějí chlupy, takže s nimi sklo výborně vyleštíte. Stejného efektu můžete dosáhnout i s kvalitní stěrkou s gumovým lemem. Okna budou čisté a lesklé bez zbytečné námahy a drhnutí.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

 

Domácí přípravky na čištění oken

Možná vás to překvapí, ale voda s přípravkem na mytí nádobí není nejlepší volbou při umývání oken. Okna sice budou čisté a lesklé, ale bude vás to stát hodně námahy, protože je neodmastíte tak dobře jak například octem. Ocet patří ke klasice pokud jde o domácí čistící prostředky, protože sklo perfektně odmastí a bude se snadněji leštit. Můžete ho přidat do vody na umývání nebo použít rozprašovač. Ředit byste ho měli v poměru 1:25, tedy na 2,5 l vody použijte 1 dcl octa. Určitě oceníte i obyčejnou kuchyňskou sůl. Zamíchejte 5 lžic do teplé vody a máte domácí ekologický čistič za pár korun.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Skvělým pomocníkem je i citron, jehož šťávu přidáte do teplé vody. K tomu můžete přidat i jedlou sodu a okna se budou jen tak blýskat. K méně tradičnímu receptu určitě patří použití vanilkového pudingu, tedy prášku na přípravu pudingu.  Jeden balíček zamícháte do 5 l vody a můžete se pustit do umývání. Nemusíte se obávat žádného dlouhého leštění ani šmouh, půjde to překvapivě snadno.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Chystáte se i vy na velký jarní úklid? Používáte kupované čistící přípravky nebo si je sami vyrábíte?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť