Home Nezaradené Pořiďte si rozkládací křeslo na sezení i spaní

Pořiďte si rozkládací křeslo na sezení i spaní

by Martin Stropko

Trendem jsou čím dál menší byty, a tím i menší nábytek. Velká pohovka se prostě do malého obýváku nevejde. Řešením je tak menší dvousedačka nebo křeslo. A pokud je byt natolik malý, že se vám do něj nevejde ani sklopná postel, natož ta klasická, vyřeší váš problém rozkládací model. Ten můžete pořídit i pro nouzové přespání občasných návštěv a využijete ho také v kanceláři, pokud jste workoholik a jste víc v práci než doma.

rozkladacie_kreslo_1

Jak si vybrat rozkládací křeslo?

Když vybíráte rozkládací křeslo, nehleďte jen na jeho cenu a design, ale i konstrukci, respektive způsob rozkládání. Na kvalitu dbejte především v případě, kdy chcete křeslo využívat ke každodennímu spaní. Čím častější spaní na křesle totiž plánujete, tím by měl být rozkládací mechanismus i matrace kvalitnější. Měli byste si vybrat rozkládací křeslo, které půjde rozložit co nejjednodušeji.

Křeslo s područkami je pohodlnější na sezení. Můžete se v něm opřít i z boku a přenést na područky část váhy těla při usedání nebo vstávání. Pokud však máte rádi při spaní prostor, zvolte raději křeslo bez opěradel. Pak vás už nic nebude při ležení omezovat.

Rozkládací křeslo většinou tvoří několik matrací spojených k sobě, jindy je systém rozkládání podobný tomu u sedaček. Taková křesla mohou mít úložný prostor (i když malý), ale o to více pak vypadají robustní. Nejlevnější rozkládací křesla seženete už za cenu kolem 1 500 Kč, ta kvalitnější kolem 5 500 Kč a výše.

rozkladacie_kreslo_2

Rozkládací křeslo pro každodenní spaní

Jak poznat kvalitní křeslo pro každodenní spaní? Po rozložení křesílka byste měli ležet na rubové (spodní) straně matrace, na které přes den nesedíte. Tím se vyhnete nerovnostem vzniklým při sezení na křesle. Ideální je, pokud je v konstrukci křesla ukrytá samostatná nedělená matrace určená ke spaní položená na lamelovém roštu.

Vyhněte se raději matraci z klasické PUR pěny (molitanu). Ta se totiž častým ohýbáním ničí a nevyspali byste se na ní dobře. Lepší variantou jsou matrace z líné nebo studené pěny, nejlepší jsou pak matrace latexové (s co nejvyšším obsahem přírodního latexu). Latexové matrace však patří mezi nejdražší, a tím pádem i křesílko bude drahé.

rozkladacie_kreslo_3

Rozkládací křeslo pro návštěvy

Pokud na křesílku neplánujete každodenní spaní, tak můžete ušetřit. Ložná plocha nemusí být tolik kvalitní a vystačíte si i s dělenou matrací. Důležitá je především pohodlnost sezení. Nejlevnější rozkládací křesla jsou většinou řešená jako dvakrát ohnutá matrace upevněná na jednoduše rozkládací konstrukci (podobně jako u kempingového lehátka).

Tato křesla nejsou pro dlouhodobé spaní příliš vhodná, protože po rozložení ležíte na stejné straně matrace, na které přes den sedíte. Na matraci se při sezení dělají důlky, povrch bude hrbolatý a spaní na takové matraci není pohodlné. Jestliže nechcete kamarády odradit od další návštěvy, vyberte i pro ně raději křesílko, na kterém po rozložení budou spát na rubové straně matrace.

rozkladacie_kreslo_4

 Máte doma rozkládací křeslo? Napište do komentáře pod článkem, jak často na něm spíte a jak je pohodlné.
Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť