Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Vyrobte si stylový nábytek z palet!

Vyrobte si stylový nábytek z palet!

by blog.hezkynabytek.cz
Provensálský styl

Foto: © recycled-things.com

Postel, gauč, konferenční stolek či zahradní nábytek. To vše a ještě více si můžete vyrobit sami z obyčejných dřevěných palet.

Určitě jste již zaznamenali, že tento trend v současnosti nabírá na oblibě. Není se co divit – takovýto nábytek je levný, má osobitý styl a navíc velká část kreativní stránky je pouze na vás.

Palety jako postel

Foto: © thebudgetdecorator.com

Co to ​​ty palety vlastně jsou..?

Existuje několik druhů palet, přičemž k tomuto účelu jsou určitě nejvyužívanější europalety. Vyrábějí se ze dřeva v rozměrech 120x80x14,4 cm a váží přibližně 20-24 kg. Nosnost jedné europalety je 1500 kg a její původním účelem samozřejmě nebylo poskytnutí základu na podomácku vyrábění nábytku.

paleta

Foto: © fabartdiy.com

Europalety se využívají na snadnější a efektivnější manipulaci a transport zboží v silniční, železniční i letecké dopravě. Zboží naložené na paletě se jednoduše přesouvá pomocí vysokozdvižného nebo nízkozdvižného vozíku, případně pomocí jeřábu.

palety mají všestranné využití

Foto: © weddinggawker.com

Když chci vyrábět z palet…

Nevíte, kde byste mohli palety zakoupit? Na internetu určitě najdete kontakt na alespoň jednu firmu ve vašem okolí, která se prodejem a výkupem palet zabývá. Možná se vám vyplatí zeptat se ve skladu nebo v obchodě nebo se podívejte na inzeráty, ve kterých také můžete najít lidi prodávající palety. Cen se nemusíte obávat – za jednu paletu zaplatíte jen pár korun.

Základní nářadí k práci s paletami

Foto: © diyjoy.com

Palety lze používat v celku nebo je rozebrat či odřezat na požadovaný rozměr. Dají se také jednoduše namalovat barvou na dřevo nebo namořit. Práce s nimi je tedy velmi jednoduchá!

Přečtěte si a nechte se inspirovat, jak můžete z dřevěných palet vytvořit jedinečný originální nábytek. Buďte kreativní a pak se pusťte do práce!

Palety na zahradě

Zahradní nábytek je z paletových nápadů snad nejoblíbenější. Skvostnou houpačku nebo posezení do altánku zvládnete vyrobit i z celých palet. Nezapomeňte je doplnit sedáky a polštáři, aby bylo sezení a ležení na nich opravdu pohodlné.

Krásná houpačka

Foto: © bloglovin.com

K posezení patří také zahradní stolek, například na kolečkách. Ten si můžete vyrobit následujícím způsobem. Budete potřebovat dvě stejně velké palety, čtyři kolečka, několik L-konzol a šrouby. Výsledkem tohoto jednoduchého kutilského projektu je velmi praktický venkovní pojízdný stolek, který může sloužit jako konferenční stolek, když jste venku s přáteli nebo rodinou, nebo jako mini jídelní stůl, když se chcete venku občerstvit.

Houpací zahradní lehátko

Foto: © feedpuzzle.com

Pro ty šikovnější je tu venkovní houpačka, kterou lze vyrobit z dřevěné palety. Paletu rozeberte na malé kousky (latě) a pak je spojte pevným provazem. Pomocí dalšího lana můžete houpačku zavěsit na vysoký strom. Pokud nechcete skončit na zemi, použijte bezpečné a odolné lano.

Nejzákladnějším nábytkem z dřevěných palet pro zahradu je posezení v podobě velké pohovky nebo lehátek pro jednotlivce. K výrobě dvou lehátek budete potřebovat čtyři palety stejné velikosti naskládané po dvou na sebe. Ze zbývajícího materiálu vyrobte opěradlo, které jednoduše přišroubujete k podstavci. Lehátko opřete nebo zavěste, kam se vám zlíbí, natřete ho pestrými barvami a můžete si užívat příjemné chvíle na zahradě od jara do teplého podzimu.

Posezení na zahrádce

Foto: © brit.co

button zahrada

Designová postel nebo alespoň čelo  😉

O posteli z palet se už hodně napsalo. Nebudeme se tedy opakovat, postupů pro její výrobu najdete na webu nepočítaně. Pokud si na takovou postel netroufáte, zkuste alespoň čelo postele.

Podívejte se na několik inspirací, které vám mohou pomoci při prvotní představě, jak by to mohlo vypadat.

Stylová postel z palet

Foto: © bloglovin.com

P. S. Určitě doporučujeme použít i LED podsvícení, které umístíte do prostoru v paletě. Večer vytvoří v místnosti krásnou atmosféru a navíc může nahradit i noční lapmu.

Manželská postel z palet

Foto: © architectureartdesigns.com

Z palet nemusíte vyrábět jen postel, ale můžete vyzkoušet i čtecí koutek pro vaše nejmenší. Stačí vám k tomu dvě palety a nějaké elektrické nářadí. Palety nařežte do požadovaného tvaru, vyztužte je a přidejte opěradlo. Přidejte velký polštář a několik pohodlných dekorativních polštářů a máte hotovo.

Super postel z palet

Foto: © marieclairemaison.com

A když už mluvíme o postelích, palety mohou dobře posloužit i jako pelíšek pro vašeho domácího mazlíčka. Takové pelíšky pro domácí mazlíčky se vyrábějí velmi snadno a nestojí mnoho. Stačí paletu rozříznout tak, abyste získali obdélníkový tvar. Pokud chcete, přidejte pohodlný polštář a nějaké ozdoby a váš další kutilský projekt je hotový.

Paletové inspirace do obývacího pokoje

Z pár kusů palet lze vyrobit opravdu cokoliv. Například korpus gauče, který už jen doplníte matrací, sedáky nebo polštáři. Pro velkou sedací soupravu připravte až 6 velkých palet. Základnu vytvoříte tak, že palety naskládáte do dvou úrovní, čímž získáte spoustu velmi užitečného úložného prostoru pro nejrůznější věci, jako jsou knihy, časopisy a další.

Sedačka z palet

Foto: © archzine.fr

Konferenční stolek na obrázku má zvlášť přimontované kovové nožičky. Ukrývá v sobě úložný prostor na knihy a časopisy. Stůl můžete také doplnit skleněnou deskou, kterou si můžete jednoduše nechat vybrousit u místního skláře.

Konferenční stolek z palet

Foto: © diyjoy.com

Palety můžete na konferenční stolek využít i v celku. Navrstvíme na sebe dvě – tři palety nebo přimontujte na paletu nožičky či kolečka. Navrch položte sklo nebo pěknou rovnou desku. Jak rychlé!

hhhh

Pokud hledáte počítačový stůl ideální velikosti, ale nechcete utrácet za zakázkovou výrobu, nezoufejte! Stůl si můžete snadno vyrobit sami z dřevěných palet. Pro jednoduchý počítačový stůl do pracovny vám stačí jedna paleta, několik pevných nohou a překližka. Je to jednoduchý, levný projekt a na jeho konci budete mít originální (a dokonale padnoucí) počítačový stůl.

Moji šikovní pomocníci

Kromě nábytku lze z palet vyrobit také různé praktické předměty pro domácnost. Může to být jednoduchý záhon pro bylinky pěstované na balkoně nebo dokonce designový lustr. Různé stojany jsou nenáročným doplňkem. Ty se skládají z palety, na kterou se naloží hřebíky nebo nanese lepidlo. Takový stojan můžete použít na zavěšení šálků, zrcadla, ale i fotografií.

Vychytávka do kuchyně

Foto: © etsy.com

nástěnné poličky

Foto: © madame-r.com

šatník za pár korun

Foto: © 99pallets.com

Použití starých palet se opravdu meze nekladou. Omezuje vás pouze vaše představivost a volný čas. Na závěr máme pro vás ještě několik vychytávek a inspirací. Tak co, troufnete si?  😉 

bylinky v originálním kvetináči

Foto: © 101palletideas.com

Záhradní pomocník

Foto: © worthminer.com

stojany na víno

Foto: © houzz.com.au

originální záhradní posed

Foto: © 101palletfurniture.com

Příjemné posezení

Foto: © googelsenvoozels.nl

Zahradní stolík

Foto: © southernrevivals.com

Krása na zahradě

Foto: © 99pallets.com

Palety v kuchyni

Foto: © bhg.com

Čtěte také: Jak si vyrobit taburet z pneumatiky

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli  😉 

Zdroj: https://www.homedit.com/21-ways-of-turning-pallets-into-unique-pieces-of-furniture/

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť