Home Dětský pokoj inspirace Postel do dětského pokoje: jak vybrat tu správnou?

Postel do dětského pokoje: jak vybrat tu správnou?

by blog.hezkynabytek.cz

Máte doma miminko nebo již velkého školáka? Každé dítě se rychle vyvíjí a tomu by měl být přizpůsoben nábytek v jeho dětském pokoji. Snad nejdůležitější je postel, která mu musí zajistit podmínky pro kvalitní spánek před dalším dnem plným objevování a zážitků  nebo stráveném ve školní lavici a na kroužcích.

Krásná jednolůžková postel

Jednolůžková postel 90 cm – Tempo Kondela – Kombino

Jak vybrat postel tak, aby byla pohodlná, bezpečná, kvalitní a aby se vám i dítěti líbila? Napsali jsme pro vás několik praktických tipů. Pomohou vám stanovit si kritéria, podle kterých byste měli dětskou postel vybírat a zároveň se zorientovat v široké nabídce na trhu.

Jednolůžková postel

Jednolůžková postel 90 cm – ML Nábytek – Geometric 07

Pro miminka a kojence

Nejmenší dětičky potřebují hlavně bezpečnou postel, tedy takovou, ze které nemohou během spánku spadnout. Nejlepší volbou je tedy dětská postýlka, která je celá oplocená a vyztužená tzv. hnízdem, díky kterému se děťátko neuhodí.

Dětská postýlka z masivu

Dětská postel – Drewmax – LK 143 (masiv)

Postýlka by měla mít výškově nastavitelné dno. Zpočátku bude nastaveno výše, abyste měli pohodlný a snadný přístup k miminku. Když trošku vyroste a začne se stavět na vlastní, dno posunete směrem dolů, aby byla postýlka bezpečná a děťátko se z ní nemohlo dostat ven. Takto může postýlka posloužit i jako bezpečná ohrádka na hraní. Postýlka by měla být vyrobena z kvalitních a zdravotně nezávadných materiálů, stejně dbejte i na výběr matrace.

Dětské postýlky se vyrábějí v různých dezénech a stylech. Oblíbené jsou například baldachýny nad postýlkou. Svůj návrat zaznamenali i kolébky, které již mají jinou podobu než v minulosti.

V současnosti však mnoho párů upřednostňuje kontaktní rodičovství a miminko dávají spát do manželské postele spolu s nimi.

V určitém věku je vhodné pořídit dítěti vlastní postel. Je přitom důležité zvážit všechny faktory, jde o vysoce individuální záležitost. Každé dítě je jiné a proto neexistuje univerzální čas, kdy vyměnit první dětskou postýlku za větší.

Patrová potel Famm

Patrová postel 80 cm – Famm – Rico 3

Z postýlky do dětské postele

Kdysi neexistoval takový široký výběr postelí pro nejmenší, a tak jsme většinou putovali z kolébky rovnou do velké postele. Někteří si možná vzpomínají i na tzv. rostoucí postele z masivního dřeva, které sem – tam můžete spatřit v obchodech i dnes.

Na co dbát při výběru jednolůžkové postele pro dítě? Určitě by měla být bezpečná, k čemuž vám pomůže postel se zábranou. Samozřejmě, zábrana se dá koupit i samostatně a když dítě odroste, jednoduše ji odstraníte.

Bílá jednolůžková postel

Jednolůžková postel 90 cm – Famm – Lili bílá

Nutností je kvalitní matrace, která poskytne potřebnou oporu a pohodlí neustále se vyvíjející dětské páteři.

Postel pro prcky by měla být i pěkná na pohled, aby se děti těšily na večerní spánek  Vždyť co je horší než každovečerní boj a nekonečně dlouhé usínání?

Rozkládací postel šetřící místo

Rozkládací postel 80 cm – Dig-net – Paco

Dítě, které už umí vyjádřit svůj názor, klidně zapojte do rozhodování. Dejte mu na výběr z několika postelí, které splňují vámi zvolená kritéria. Hitem jsou různé postele ve tvaru autíčka nebo dřevěné, které jsou doplněny jednou veselou barvou. Různé patrové postele nebo kombinované se skluzavkou a dalšími hrami děti také milují. Vždy však dobře zvažte, zda je již dítě dostatečně velké a vyspělé na takovou postel.

Patrová postel zelená

Patrová postel 80 cm – Famm – Rico 2

Skvělou a praktickou vychytávkou je jednolůžková postel s výsuvnou přistýlkou, tedy rozkládací postel. Jde o klasickou jednolůžkovou postel, která má v sobě ukrytou další matraci. Ta se snadno vysune, čímž vznikne další plnohodnotné lůžko. Využijete ho například při uspávání dítěte nebo když bude potřebovat, abyste během noci zůstali u něho.

Tuto matraci můžete používat i jako pojistku dítěte před možným pádem z postele. Druhá postel se totiž nachází o kousek níže. Samozřejmě takovou praktickou přistýlku oceníte i v případě návštěvy. A když budete mít doma už většího puberťáka, bude rád, že může u něj přenocovat kamarád.  😉 

Praktická rozkládací postel

Rozkládací postel 90 cm – Tempo Kondela – Laura

Oblíbené jsou v současnosti i dětské postele s úložným prostorem. Tento prostor pod postelí prcci rádi využívají na odkládání hraček, knih nebo pomůcek do školy.

Jednolůžková postel Bog Fran

Jednolůžková postel 90 cm – Bog Fran – Magic

Pro školáčky

O něco větší děti (asi 5-6 roční), které jsou již samostatnější, nemají problémy s usínáním a nepotřebují zábranu na postel, bez obav mohou mít zmíněné postele se skluzavkami.

Patrová postel se skluzavkou

Patrová postel 80 cm – Halmar – Flo Borovice

Oblíbené jsou i patrové postele, které využijete zejména, pokud máte dvě nebo více dětí. A pokud potřebujete ušetřit místo, zvažte i postel zkombinovanou s psacím stolem a úložným prostorem. Postel je při takovémto typu dětského pokoje vyvýšená a pod ní se nachází další nábytek.

Postele pro děti tady

Rohová patrová postel

Rohová patrová postel – WIP – Antresola

Myslete i na úložný prostor, který děti v takovém věku skutečně potřebují. Oblečení, školní potřeby, ale také hračky a kreativní pomůcky by měly být vždy uspořádány a mít své místo. Takto své potomky zároveň učíte od útlého věku pořádkumilovnosti.

Nezapomínejte, že děti ve školním věku už mají na věci svůj názor a určitě budou chtít spolurozhodovat o svém novém nábytku. Promluvte si s nimi, jak by si představovaly svůj dětský pokoj a jaké barvy mají v oblibě.

Postel BRW Tip Top

Jednolůžková postel 90 cm – BRW – TIP TOP

Výhodou je, že i dětské postele se většinou vyrábějí v klasických rozměrech jednolůžkových postelí, díky čemuž budete mít na výběr širokou nabídku matrací. Zároveň je tato postel nadčasová a dítě ji může využívat až do dospělosti  nebo ji později využijete jako postel pro hosty.

Nadčasová postel

Jednolůžková postel 90 cm – Bog Fran – Ted

Pokud uvažujete nad koupí praktické a univerzální postele, možná bude pro vás tou pravou volbou jednolůžková válenda. Nemusíte k ní už nic dokoupit, protože má v sobě zabudovanou matraci. Takové válendy do dětského pokoje se vyrábějí v různých barevných provedeních zajímavých i pro děti či teenagery. Ideální válenda do dětského pokoje je s bočním čelem, protože většinou se umísťuje ke stěně. Válenda s úložným prostorem má mnoho způsobů využití, takže se nemusíte bát, co s ní, když vaše děti odrostou.

Válenda v příjemných barvách

Jednolůžková postel (válenda) 80 cm – Mitru – Edo 3

Pro teenagery

Zpříjemněte svým dospívajícím dětem toto komplikované, ale krásné období. Každý teenager touží po skvělé posteli, ve které bude trávit co nejvíce času. Kvalitní spánek mu můžete dopřát například díky válendě s úložným prostorem, které jsme zmínili výše.

Jednolůžková postel Blanář

Jednolůžková postel 90 cm – Blanář – Polly

Pokud preferujete dřevěnou nebo kovovou postel, sáhněte po jednolůžkové posteli a matraci vybrané na míruKovové postele jsou spojovány s křehkými dívčími dušemi. Kovové postele jsou mimořádně pevné, robustní a mají dlouhou životnost. Jsou také estetické, často se zahnutými konci hlavy a nohou. Další výhodou kovových rámů postelí je, že se snadno čistí.

Jednolůžková postel BRW Graphic

Jednolůžková postel 90 cm – BRW – Graphic

U drevených postelí sa zamerajte na presné zloženie konštrukcie. Najkvalitnejšie rámy postelí sú z jednodruhového dreva ako je napríklad buk. Drevo nižšej kvality bude označované ako viacdruhové drevo alebo preglejka, čo sú kompozity viacerých druhov dreva, ktoré sú stlačené dohromady. Tieto druhy dreveného materiálu sú lacnejšie, ale oveľa menej odolné.

Kovová jednolůžková postel

Jednolůžková postel 90 cm – Casarredo – Palavan

Další možností jsou rozkládací pohovky, které mladí lidé mají rádi díky jejich praktičnosti – přes den mohou mít v pokoji pěkný gauč a v noci zase prostornou postel.  😉 

Pohovka trojsed

Pohovka – Famm – Luton Graffiti

Má vaše náctileté dítě dostatečně velký pokoj? Dopřejte mu větší postel! S rozměrem 120 nebo 140 cm budou určitě spokojené. Dnes se již v takové šíři vyrábí množství postelí a je o ně velký zájem, protože poskytují vyšší komfort než klasické jednolůžkové postele. Dalším bonusem je, že je vhodná i pro dvě osoby, což se o klasické jednolůžkové posteli říct nedá.

Postel 140 cm

Manželská postel 140 cm – Tempo Kondela – Roket

Krásná manželská postel

Manželská postel 160 cm – Signal – Lizbona

Na trhu je v současné době dostupná široká nabídka, ze které můžete vybírat. Ať už se rozhodnete pro válendu nebo rozkládací pohovku, jednolůžkovou nebo patrovou postel nebo některou jinou variantu, vždy se snažte zohlednit i přání a vkus vašich ratolestí.

Jednolůžková postel Boston

Jednolůžková postel 120 cm – Signal – Boston

Zajímavá kovová postel

Jednolůžková postel 90 cm – Signal – Kenia

Čtěte také: Jak si doma vytvořit vlastní tabuli

 Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli 🙂

 

ZDROJE: https://www.cuckooland.com/kids-bedrooms/kids-beds/metal-kids-beds/the-ultimate-guide-to-metal-beds

https://visualhunt.com/4-expert-tips-to-choose-a-kids-bed

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť