Home Bydleme zdravě! Jak pečovat o zahradní nábytek?

Jak pečovat o zahradní nábytek?

by blog.hezkynabytek.cz

Každý nábytek potřebuje péči, aby vydržel a sloužil co nejdéle. Dvojnásob to platí u zahradního nábytku, který musí odolávat různým povětrnostním vlivům. Nejčastěji se nábytek do zahrady vyrábí ze dřeva nebo ratanu.

Jak uchránit nábytek před vlivem slunce a deště, aby vám a vašim hostům poskytoval na zahradě pohodlí i několik dalších sezón?

Záhradní nábytek  Hecht

Zahradní nábytek – Hecht – Weekend set 1+2+2 (meranti)

Zahradní nábytek z umělého ratanu

Umělý ratan je oblíbený díky své odolnosti, stálosti a nenáročné údržbě. Polyetylová vlákna, z nichž se ratanový nábytek vyrábí, jsou málo pórovité a odolné vůči nečistotám i vlivům počasí. Jde tedy o ideální materiál na výrobu zahradních židlí, stolů či lehátek.

Záhradní křeslo Doppler

Zahradní křeslo – Doppler – Soil – 266SM8002

Údržba takového zahradního sezení je velmi jednoduchá a nevyžaduje speciální pozornost ani ošetření. Ratanový zahradní nábytek stačí očistit vlhkým hadříkem, ale snese i čištění vysokotlakými přístroji.

Ratanový zahradní stůl

Zahradní stůl – Halmar – Master

Umělý ratan odolává teplotám od -40 ° C po + 60 ° C a nevadí mu ani chlorovaná voda. Pokud tedy hledáte zahradní lehátko k bazénu, umělý ratan je rozhodně dobrou volbou. Trápit se nemusíte ani s uskladněním na zimu. Zahradní sezení stačí překrýt igelitem.

Dřevěný zahradní nábytek

Dřevo je sice krásný, ale na údržbu náročnější materiál. Zahradní stoly, židle nebo lavice ze dřeva je potřeba náležitě ošetřovat, jinak dřevo začne vysychat a praskat. Nejčastěji se zahradní nábytek vyrábí z odolných cizokrajných dřevin, mezi které patří akácie a teak.

Záhradní nábytek Hecht

Zahradní nábytek – Hecht – Leader set 1+6 (akácie)

Akácie zastupuje hlavně akát, který je trvanlivý, tvrdý, pružný a při správném ošetřování má vysokou odolnost vůči biologickému stárnutí.

K nejžádanějším druhům patří teak, a to díky své mimořádné pevnosti, stabilitě a pružnosti. Je odolný i vůči útokům hmyzu, plísni, houbám a povětrnostním vlivům. Terasový nábytek z teaku není potřeba nijak speciálně ošetřovat, a proto patří k nejdražším.

Akce a výprodeje

Nezbytná péče o dřevo

Dřevěný nábytek umývejte čisticím prostředkem na dřevo za pomoci kartáče nebo vysokotlakého přístroje. Takové důkladné vyčištění zabrání vzniku plísní, které jsou často příčinou poškození nebo nechtěného zbarvení nábytku.

Lehátko Hecht

Zahradní lehátko – Hecht – Era (meranti)

Chcete-li předejít popraskání zahradního nábytku, je potřeba ho ošetřovat olejem na dřevo. V průběhu jara a léta by mělo takové ošetření proběhnout 2-3 krát. Opakovat by se mělo opět před zimou, kdy budete nábytek uskladňovat. Olej je třeba nanášet na úplně suchý a čistý nábytek. Další sezónu tak budete mít nábytek na terasu nepopraskaný.

Záhradní nábytek pro 6 osob

Zahradní nábytek – Hecht – Basic set 6

Jak zbavit dřevěný nábytek plísní?

I při pravidelném ošetřování zahradní lavice, stolu nebo lehátka se může stát, že nábytek napadne plíseň. Poznáte to podle tmavých až černých skvrn. Plíseň a houby se dají odstranit čisticím prostředkem na dřevo a důkladným, případně i opakovaným čištěním.

Pokud čištění nezabere, pomůže roztok chloru, kterým postižená místa umyjete a následně opláchnete vodou. V krajním případě sáhněte po jemném smirkovém papíru. Napadenou část obrušujte, dokud nenarazíte na zdravé dřevo. Po každém čištění nezapomeňte nábytek ošetřit olejem.

Záhradná lavička - Hecht - Country

Zahradní lavička – Hecht – Country

Častým problémem bývá i padlí, které se projevuje jako bílý prach, ale jde o neškodnou houbu. Zbavit se jí lze hadříkem nebo kartáčkem a obvykle není potřeba použít čistící prostředky. Jako prevence funguje napouštění nábytku olejem.

Přezimování zahradního nábytku

Jak jsme již zmínili, nábytek z umělého ratanu stačí na zimu překrýt igelitem, případně jiným nepromokavým materiálem.

Obaly na nábytek

Dřevěný nábytek je potřeba na rozdíl od toho z umělého ratanu na zimu uskladnit na místo, které není příliš teplé a suché. Ideálním místem je garáž, přístřešek nebo můžete odložit nábytek do zahradního domku, kde bude chráněn, ale ne vysoušen. Dřevěný nábytek nezakrývejte žádnými plastovými a igelitovými fóliemi, protože by nábytek mohl začít hnít nebo plesnivět.

Záhradný nábytok - Allibert - Corfu Set Elegance 1+2+1

Zahradní nábytek – Allibert – Corfu Set Elegance 1+2+1

Čtěte také: Vyrobte si stylový nábytek z palet!

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli 🙂

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť