Home Bydleme zdravě! Postele s úložným prostorem – 4 typy otevírání úložného prostoru

Postele s úložným prostorem – 4 typy otevírání úložného prostoru

by blog.hezkynabytek.cz

Pokud uvažujete o koupi nové postele, určitě jste už zjistili, že možností je nepočítaně. Pokud máte malý byt a bojujete s nedostatkem místa, pravděpodobně se rozhodnete pro postel s úložným prostorem. Je to totiž jednoduchý a elegantní způsob, jak ušetřit prostor v bytě.

Existuje ale několik typů úložných prostorů, které vám představíme, aby bylo rozhodování jednodušší. Úložný prostor pod postelí můžete využít nejen na deky a polštáře, ale poslouží i jako úložný prostor například na sezónní věci.

1. typ – otevírání zepředu – samostatné rošty

Manželské postele s úložným prostorem mohou mít samostatné rošty a otevírání zepředu. Tento způsob otevírání je velmi jednoduchý. Rošt s matrací stačí zatáhnout směrem nahoru a otevře se vám úložný prostor. Samostatné rošty mají často i dřevěné postele s úložným prostorem, které patří k nejkvalitnějším.

Výhodou je, že úložný prostor je oddělen, takže každý si může své věci odložit pod svou polovinu postele. Otevřít pak můžete pouze tu část, ze které si chcete vzít věci. Každé ženě se určitě hodí velkorysý úložný prostor na kabelky nebo sezónní oblečení.

Bílá manželská postel

Manželská postel 180 cm – Blanár – Evita

Samozřejmě, musíte počítat s tím, že potřebujete dostatečný prostor před postelí nebo vedle ní. Platí to zejména v případě, že budete pod postel odkládat větší věci. Jelikož úložný prostor má rozměry jednolůžkové postele, příliš velké věci se vám pod postel nevejdou. Pokud plánujete otevírat úložný prostor často, je lepší použít pěnové matrace. Taštičkové matrace byste při častém používání mohli poškodit.

Výhody

  • oddělený úložný prostor
  • možnost otevřít pouze jednu část
  • každý si může odkládat věci pod svou část postele

Nevýhody

potřebný dostatečný prostor před i nad postelí


2. typ – otevírání zepředu – rošt vcelku

Tento typ úložného prostoru je velmi podobný tomu prvnímu. Manželská postel s úložným prostorem a roštem vcelku se otevírá stejným způsobem – stačí rošt s matrací potáhnout nahoru.

Úložiště může být předělené jednou nebo několika příčkami, abyste měli věci přehledně uloženy. Při vyjímání nebo odkládání věcí musíte otevřít celé dvojlůžko a nedá se otevřít pouze ta část, kterou potřebujete.

Manželská postel Benab

Manželská postel 140 cm – Benab – Elson komfort

I zde musíte počítat s tím, že potřebujte dost prostoru před postelí. Na druhou stranu ale budete mít vždy přehled o tom, co máte pod postelí schované a kolik místa vám ještě v úložném prostoru zůstává.

Výhody

  • není-li předělený příčkami, možnost odkládat i větší věci
  • v případě předělení několika příčkami – lepší přehled ve věcech

Nevýhody

  • potřebný dostatečný prostor před i nad postelí
  • musíte vždy otevřít celé dvojlůžko


3. typ – otevírání zepředu – s polohováním hlavy a nohou

Takový typ otevírání mohou mít válendy s úložným prostorem, jakož i manželské postele. Otevírání zepředu a možnost polohování hlavy a nohou mají zejména čalouněné postele s úložným prostorem. Pokud jde o dvojlůžka, ty mají samostatné rošty a otevírají se stejným způsobem jako postele, které nejsou polohovatelné.

Manželská posteľ 180 cm - Blanár - Nice

Manželská postel 180 cm – Blanár – Nice

Oproti postelím bez možnosti polohování je rozdíl v tom, že matrace nebo rošt je rozdělen na dvě části. Jedna část slouží k polohování nohou a druhá na polohování hlavy. Chcete-li mít nohy výš, zvedněte matraci a rohy podložte „nožkami „. Pokud chcete mít vyšší hlavu, stačí zatáhnout matrace směrem nahoru dokud „neklapne“. Polohovatelná postel s úložným prostorem je vhodná pro každého, kdo si v posteli rád čte nebo se dívá na televizi.

Jednolůžková postel Decodom

Jednolůžková postel (válenda) 80 cm – Decodom – Rafael Vento

Úložný prostor pod takovými postelemi je vlastně stejný jako u 1. typu – otevírání zepředu – samostatné rošty a také se s nimi stejně manipuluje.

U 3.typu určitě pořiďte pěnové matrace. Taštičkovou matraci byste polohováním poškodili.

postele s úložným prostorem

Výhody

  • oddělený úložný prostor
  • možnost otevřít pouze jednu část
  • každý si může odkládat věci pod svou část postele
  • dostupné manželské postele i jednolůžka
  • možnost polohovat výšku hlavy i nohou pro větší pohodlí

Nevýhody

  • potřebný dostatečný prostor před i nad postelí


4. typ – otevírání z boku

Typ otevírání z boku se objevuje u manželských, ale i jednolůžkových postelí s úložným prostorem. Otevírání je velmi jednoduché – stačí na boku chytit rošt nebo matraci a potáhnout nahoru.

Otevřít si můžete pouze tu polovinu, kterou potřebujete, není tedy nutné otevírat „celou postel“. Úložný prostor bývá oddělený příčkou, a tak si může každý odložit věci pod svou polovinu postele.

Manželská postel Mitru

Manželská postel 160 cm – Mitru – Etile

Za nevýhodu lze považovat fakt, že potřebujete přístup k oběma stranám postele a dostatek prostoru kolem, abyste úložný prostor mohli otevřít a manipulovat s věcmi.

Otevírání zboku mohou mít i dětské postele s úložným prostorem. Takové postele se hodí, když máte málo místa v bytě a potřebujte úložný prostor na hračky.

Postel s úložným prostorem

Jednolůžková postel (válenda) 90 cm – Mitru – Etile 2

Výhody

  • oddělený úložný prostor
  • každá část se otevírá samostatně
  • dostupné manželské postele i jednolůžka

Nevýhody

  • potřebný dostatečný prostor kolem postele a obou stran


Větrání úložného prostoru

Postel s úložným prostorem doporučujeme vybírat takovou, kde je úložný prostor nějakým způsobem odvětrán. Jinak vám tam peřiny zatuchnou. Jednodušší varianta jsou větrací otvory na dně úložného prostoru. Lepší varianta je, že úložný prostor je o něco menší než rám postele a vzduch tak cirkuluje ze všech stran úložného prostoru.

Inspirace ze zahraničí

Nedostatek místa v bytě se dá řešit i rozkládací postelí s úložným prostorem, která ušetří ještě o něco více místa. Skvělým nápadem, jak využít prostor na maximum, jsou i tyto postele.

šatník ukrytý pod postelí

Foto: © contemporist.com

naplno využitý prostor pod postelí

Foto: © theownerbuildernetwork.co

Věříme, že vám tento článek pomohl při výběru vhodné postele s úložným prostorem. 😉 Pokud se vám článek líbil, neváhejte se o něj podělit!

Čtěte také: Postel do dětského pokoje: jak vybrat tu správnou?

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli  😉

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť