Home Jak pečovat o nábytek Oprava prasklin a trhlin v tkanině

Oprava prasklin a trhlin v tkanině

by Martin Stropko

Látky pokrývající naše oblíbené kusy nábytku, jako jsou sedací soupravy, křesla a dokonce i čalouněné postele, mohou časem vykazovat známky opotřebení v podobě prasklin a trhlin. Tato poškození se nejčastěji vyskytují na místech, která jsou nejvíce vystavena tření a tlaku, jako jsou sedadla, područky a místa, kde se často opíráme nebo sedíme. Příčiny mohou být různé, od kvality samotného materiálu přes nesprávnou údržbu až po přirozené opotřebení způsobené častým používáním.

Jak opravit praskliny a trhliny v tkanině

Identifikace poškození: Nejprve přesně určete, jaký typ tkaniny je poškozen a jaký je rozsah poškození. Podle toho se určí způsob opravy.

Vyčištění místa: Použijte vhodný čisticí prostředek, který nezanechá na tkanině skvrny.

Použijte sadu na opravu tkaniny: Na trhu jsou k dispozici speciální sady na opravu tkaniny, které obsahují lepidla a plnidla vhodná pro různé typy tkanin. Vyberte si sadu, která nejlépe odpovídá vaší tkanině, a postupujte podle návodu.

Sešití trhlin: Pokud je trhlina dostatečně velká, může být nutné ji zašít. Použijte silnou nit, která odpovídá barvě tkaniny, a pevný šev, abyste zajistili, že oprava bude trvanlivá.

Použití zpevňující záplaty: K zajištění a zakrytí opravovaného místa můžete použít speciální náplasti nebo záplaty, které jsou určeny pro látku a jsou k dispozici v různých barvách a strukturách.

Dlouhodobá údržba opravené tkaniny

Chcete-li zajistit, aby vám záplata vydržela co nejdéle a tkanina zůstala v dobrém stavu, dodržujte následující rady:

  • Pravidelná čištění: udržujte tkaniny v čistotě, abyste zabránili usazování nečistot a prachu, které mohou způsobit další opotřebení.
  • Ochrana proti slunečnímu záření: V případě, že je látka poškozena, je třeba ji chránit před slunečním zářením: Pokud je to možné, umístěte nábytek tak, aby nebyl vystaven přímému slunečnímu záření, které může způsobit vyblednutí a oslabení vláken.
  • Používání ochranných prostředků: Používejte ochranné spreje nebo potahy na nábytek, které pomáhají tkanině odolávat skvrnám a vodě.

Nejodolnější typy tkanin

Při výběru nového nábytku nebo při plánování výměny staré tkaniny zvažte použití odolnějších materiálů, které lépe odolávají opotřebení. U tkanin si můžete všimnout značení cyklů Martindale. Martindale je test používaný k měření odolnosti tkanin, zejména pokud jde o opotřebení třením. Tento test simuluje přirozené opotřebení tkaniny prostřednictvím vysokofrekvenčního tření a je standardem pro určení, jak dobře tkanina odolává opotřebení. Výsledek testu Martindale, vyjádřený počtem cyklů, udává, jak dlouho může tkanina vydržet běžné používání, než začne vykazovat známky poškození. Nižší hodnoty (10 000 až 15 000 cyklů) jsou vhodné pro dekorativní použití, kde se nábytek nepoužívá často. střední hodnoty (20 000 až 40 000 cyklů) jsou vhodné pro domácnosti bez domácích zvířat nebo malých dětí, kde je nábytek středně často používán. Vysoké hodnoty (50 000 a více cyklů) jsou ideální pro komerční prostory nebo domácnosti s vysokou frekvencí používání a tam, kde je nábytek často vystaven drsným podmínkám.

Mezi nejodolnější tkaniny patří např:

Mikrovlákno: Tento materiál je oblíbený pro svou odolnost vůči skvrnám a snadnou údržbu. Mikrovlákno také dobře odolává tření, čímž se snižuje riziko vzniku prasklin a trhlin při častém používání.

Kůže: Pravá kůže je dražší, ale její odolnost a dlouhá životnost jsou neocenitelné. Kůže může s věkem dokonce získat na charakteru a kráse, vyžaduje však pravidelnou údržbu.

Polyester: Tento syntetický materiál je známý svou odolností proti smršťování, blednutí a trhání. Je vhodný pro domácnosti s dětmi a domácími mazlíčky díky své vysoké odolnosti a nenáročnosti na údržbu.

Vinyl: Vinyl je cenově dostupnou alternativou kůže, nabízí dobrou odolnost proti opotřebení a je snadno omyvatelný, takže je vhodný do rušného prostředí.

Správnou údržbou a výběrem kvalitních materiálů můžete výrazně prodloužit životnost svých oblíbených kusů nábytku a zároveň je udržet jako nové.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť