Home Bydleme zdravě! Bytové mýty #2 – Chytá lakovaný nábytek prach?

Bytové mýty #2 – Chytá lakovaný nábytek prach?

by Martin Stropko

Domácí prach je strašný převít. Řadu pořádku chtivých hospodyněk přivádí téměř k šílenství, alergikům zase komplikuje život. Z čeho ten prach vlastně je a proč nám tak vadí? Prach se skládá z roztočů a jejich exkrementů, lidských a zvířecích šupin, vlasů, hmyzu, chlupů domácích zvířat, textilních vláken, peří, bakterií, plísní, řas a pylových zrn. Lidé s alergií na prach bývají přecitlivělí na jednu nebo více jeho složek. Většina jich reaguje zejména na roztoče, přesněji řečeno na jejich exkrementy, které patří k nejagresivnějším alergenům. Přecitlivělost se projevuje alergickou rýmou, bronchiálním astmatem, alergickým zánětem spojivek a atopickým ekzémem.

Jak se doma zbavit prachu

Prachu se sice zcela nezbavíte, ale můžete jej minimalizovat pravidelným úklidem a praním. Místnosti by měly být dobře větrané, suché, se stejnoměrnou teplotou vzduchu 19 – 21 °C a relativní vlhkostí vzduchu 40 – 50 %. Také je dobré minimalizovat plochy, kde se může snáze zachytávat a tvořit prach, roztoči a plísně. Proto odstraňte či omezte koberce, předložky, kožešiny, textilní závěsy, tapety, polstrovaný nábytek, hadrové, vlněné a plyšové hračky, sušené květiny, akvária a domácí zvířata.

Pro menší prašnost udržujte v interiéru optimální vlhkost vzduchu, třeba pomocí zvlhčovačů nebo rostlin. Suchý vzduch neprospívá dřevěnému vybavení ani vaší pokožce a snižuje vaši obranyschopnost i pocit pohody, Použitím zvlhčovačů omezíte vznik elektrostatického náboje a snížíte prašnost v místnosti, protože vlhký vzduch váže prachové částice. Díky tomu nebude na nábytek sedat tolik prachu.

Foto: ©Depositphotos.com/photographee.eu

Foto: ©Depositphotos.com/photographee.eu

Chytá se na lakovaný nábytek prach?

Do bytu alergika volte nábytek čalouněný kůží, ekokůží nebo omyvatelnou textilií, které se dobře udržují. Můžete využít také textilii s antistatickými vlastnostmi, která se využívá i při výrobě matrací, polštářů a peřin. U kancelářských židlí pak můžete zvolit síťovinu, která je antistatická, takže nepřitahuje prach. Přírodní nelakované dřevo nemá žádný elektrostatický náboj, takže prach nepřitahuje, s lakovaným už to tak jednoduché není. Záleží především na typu laku a zvolených výrobních postupech. Některé povrchy prach doslova přitahují, na jiných zase není téměř vůbec vidět.

Problém s nadměrným usazováním prachu býval hlavně u dříve vyráběného lakovaného nábytku. Dnes už výrobci většinou používají takové výrobní postupy a procesy, při kterých zbavují nábytek elektrického náboje, a ten se tak stává maximálně antistatickým. Tímto postupem omezují pozdější usazování prachu i tvorbu otisků. Součástí lakovací linky může být třeba antistatická tyč, která lakované dílce zbaví elektrického náboje. Množství „sednutého“ prachu závisí i na použitém laku. Voskovaný nábytek má totiž oproti nábytku dokončenému jinými laky výrazně lepší antistatické vlastnosti.

Jak zabránit usedání prachu na lakovaný nábytek?

Pokud se na lakovaný nábytek chytá více prachu, než je zdrávo, pořiďte si čisticí prostředek, leštěnku nebo renovátor nábytku s antistatickými složkami, které eliminují elektrostatický náboj a omezují opětovné usedání prachu. Pak už jen stačí pravidelně ometat nábytek prachovkou vždy, když se na něm objeví trocha prachu. Nejlepší je použít lepivou prachovku, která prach nevíří, ale pohltí. Prach nikdy nestírejte suchou utěrkou, protože ho jen rozvíříte do okolí, a pak si na nábytek „sedne“ zase zpátky.

Před samotným čištěním nábytku jej opatrně zbavte prachu pomocí antistatické prachovky nebo utěrky, a to především v případě, že máte nábytek ve vysokém lesku. Prachové částice by totiž mohly lesklou plochu poškrábat. Leštící prostředek nestříkejte přímo na nábytek. Riskujete, že se na nábytku vytvoří těžko odstranitelný povlak, který bude prach přitahovat ještě více. Prostředek vždy nastříkejte na utěrku či houbičku a tou pak jemně utřete povrch nábytku. Zbytky čisticího prostředku nakonec odstraňte čistou utěrkou.

Foto: ©Depositphotos.com/belchonock

Foto: ©Depositphotos.com/belchonock

Jaké máte zkušenosti se „sedáním“ prachu na lakovaný nábytek vy? Napište do komentáře pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť