Home Bydleme zdravě! Špatná matrace ohrožuje vaše zdraví i psychickou pohodu. Zbavte se jí

Špatná matrace ohrožuje vaše zdraví i psychickou pohodu. Zbavte se jí

by Martin Stropko

Po těžkém a namáhavém dni v práci si vaše tělo i mysl zaslouží pořádný a ničím nerušený spánek. K tomu přispěje i kvalitní matrace. Je těžké říct konkrétně, která to je, protože každému z nás vyhovuje jiná tvrdost i materiály. Proto si matraci před nákupem pořádně otestujte. Zkuste na ní alespoň několik minut ležet v poloze, ve které nejraději usínáte a nejčastěji spíte.

BENAB_MATRAC_FYZIO_PLUS_SILVER_2

Mladým a zdravým lidem bude vyhovovat spíše tvrdší matrace. Mladí totiž mají vyšší bazální teplo, které je potřeba odvádět. Pokud leží na boku na tvrdší matraci, tak se tělo přirozeně podepírá ramenem, kyčlí a koleny, takže ho matrace neobepíná a nezahřívá. V měkké matraci může být odvod tepla nedostatečný.

Senioři mají naopak bazální teplo nižší, ale stejně jako mladí potřebují matraci tvrdší, protože jim nebrání v pohybech na lůžku, umožňuje jim využít opěrné body skeletu a neklade odpor při otáčení. Dospělí si mohou své tělo hýčkat a dopřát si matraci měkčí. Výběr tvrdosti pak záleží především na jejich hmotnosti.

Matrace vhodně zkombinovaná s roštem rozloží dokonale hmotnost těla, kopíruje jeho tvar, poskytuje páteři dostatečnou oporu a uvolnění zádovým svalům.

Kvalitní matrace mají zónování tuhosti, tedy různou tvrdost v různých místech. Snáze se tak přizpůsobí tvaru lidského těla a lépe ho podepřou. Komfortní matrace mají až 7 zón, které se vytvoří použitím různých materiálů, jejich profilováním nebo třeba použitím pružin o rozdílné tloušťce drátu.

MAGNI_VNUTRO

Letní a zimní strana matrace slouží k tomu, aby v létě matrace chladila a v zimě hřála. To přispívá k lepší termoregulaci a brání nadměrnému pocení. Zimní strana je většinou tvořena vrstvou ovčího rouna, které je antibakteriální, hypoalergenní, dobře odvádí pot a má termoregulační vlastnosti. Letní strana pak bývá z kokosového vlákna nebo jemných druhů bavlny. Nekumulují totiž teplo a většinou jsou hydrofobní.

Co musí matrace splňovat?

  • Použití hygienicky nezávadných materiálů
  • Pružnost plochy s rezervou pružení
  • Správná podpora těla
  • Podpora svalové funkce při otáčení
  • Prodyšnost v celém průřezu matrace
  • Podpora samovolné termoregulace organismu

Rozměry matrace volte podle velikosti postele. Vše se vyrábí ve standardizovaných rozměrech, takže se nestane, že by se do ní nevešla. Pokud máte postel vyrobenou v atypických rozměrech na zakázku, je možné si takto nechat vyrobit také matraci.

becně se dá říci, že čím vyšší matrace bude, tím bude ležení komfortnější. U příliš tenké matrace by vás například mohl tlačit rošt. Na druhou stranu jsou však zbytečné i příliš vysoké matrace složené z více pružících vrstev. Nevyužily by se totiž veškeré vlastnosti jednotlivých materiálů.

Nezapomeňte vhodně zkombinovat matraci s roštem. Na laťky patří pružiny, na lamely pěny. Na polohovací rošt nepatří pružinové matrace. Vhodné jsou matrace ze studené nebo líné pěny a z latexu bez vložené desky z kokosových vláken. Ty jsou totiž dobře ohebné a snadno se přizpůsobí tvaru lidského těla.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť