Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Jaký je paletový nábytek a styl bydlení? Zařiďte si originální interiér.

Jaký je paletový nábytek a styl bydlení? Zařiďte si originální interiér.

by Martin Stropko

Toužíte po originálním a netuctovém nábytku, téměř do všech místností vašeho bytu? Pořiďte si jednotlivé kousky, vyrobené z použitých přepravních palet. Mezi lidmi na celém světě jsou čím dál oblíbenější. Materiál je levný, nenáročný na opracování a po konečné úpravě vypadá skvěle. Ročně se na světě vyrobí asi 700 milionů palet, zřejmě tak nehrozí surovinová nouze.

Z použitých přepravních palet udělá stolař prakticky cokoli

Z něčeho tak podceňovaného, jako jsou dřevěné palety, vykouzlí šikovný stolař skříňky, stolek, postel, pohovku i věšák. Výborně vypadají i botník, křesílka, či konferenční stolek. Možností je nepřeberně, co kus, to originál. Palety jsou přitom v každé zemi ze stromů, které tam rostou nejvíce a nejrychleji. V Čechách je to smrk, ale například v Japonsku cedr.

Foto: © pixabay.comFoto

Foto: © pixabay.comFoto

 

Z europalet si nechte udělat třeba zahradní nábytek. Tady je můžete nechat jen tak, jak jsou, jenom se základní povrchovou úpravou. Doplňte je barevnými polštáři na sezení i pod hlavu a užívejte si téměř rustikální atmosféru. Pocit je to skvělý. Paletový nábytek do bytu už musí být ale obroušený, natřený a nalakovaný. Odstínů je celá řada, jen si musíte vybrat.

Děti si skvěle vyhrají v zahradních domcích nebo na houpačkách z palet.

Zpozorněte při použití palet v dětském pokoji. Zkontrolujte si hlavně do hladka obroušené hrany úložných prostor na hračky, poliček, případně i skříněk. Hrubé třísky v dětských prstících nejsou nijak příjemné. Pro děti jsou super i zahradní domky na hraní, nebo houpačky. Z palet si ale ještě pořídíte třeba i pelíšek pro zvířecího mazlíčka či moderní schodiště.

Paletový nábytek je trendy alternativou k běžnému nábytku z obchodů. Úžasně vypadá například konferenční stolek z palet v kombinaci se sklem. Do pokoje si pořiďte stůl, který díky pravidelným mezerám v paletě poslouží jako netradiční vinotéka nebo úschovna lahví. Pravda je, že víno doma nemůžete kvůli teplu a světlu déle skladovat, proto je vysoká obrátkovost zaručena.

Jedna paleta váží kolem 16 kilo, o její pevnost se nebojte

Nejčastějším využitím palet je sedací nábytek a postele. Jedna paleta váží průměrně 16 kilo, takže se nemusíte bát o její pevnost. Chcete se pohodlně natáhnout a snít v málo viděném interiéru? Kupte si třeba futonovou matraci a doplňte ji o velké množství barevných polštářů a podhlavníků. Váš byt i díky použitému dřevu každého okouzlí dojmem tradiční usedlosti a pohody.

Foto: © pixabay.comFoto

Foto: © pixabay.comFoto

Zajímavou možností k využití palet je vertikální zahrada. Udělejte si ji na chalupě k zakrytí jinak nevyužívaných míst, nebo jen tak pro radost doma na balkóně. Nejdříve zajistěte zadní stěnu palety před propadáváním zeminy. Použijte desku nebo netkanou textilii, a sponky do dřeva. Nasypte do otvorů substrát, osázejte podle vlastní úvahy a zalijte. Nakonec paletu postavte a osaďte i horní část.

HT = dřevo ošetřené tepelnou úpravou. Paleta však není rezistentní vůči choroboplodným zárodkům, se kterými se může setkat při převážení například potravin a dalších lehce kontaminovatelných látek.

MB = paleta ošetřená metylbromidem. Ošetření se opakuje každé 2 roky, takto je paleta dostatečně chráněna vůči mikroorganizmům. Metylbromid je od roku 2005 pro jeho toxicitu zakázáno užívat mimo paletový průmysl. Plánuje se jeho celosvětový zákaz do roku 2015. Tyto palety výrazně nedoporučujeme mít v interiéru, nebo v zahrádce, nikdy jako kompostér.

Dřevěné palety využívané na jednorázový transport zboží většinou stále ještě končí na skládkách. Řada odborníků na úspory energií uvažovala i o tom, že by se s nimi mohlo třeba topit a využít je jako štěpku v teplárnách, náhradou za uhlí. Výroba nábytku je ale také řešením. Při troše šikovnosti si jej sestavíte doma i sami, ale o tom budeme psát v některém z příštích článků.

Používání recyklovaných palet k výrobě nábytku ve velkém je jednou z cest, jak zpomalit na naší planetě drancování lesů. Z rozebraných europalet se dá udělat prakticky cokoli a jde o velmi odolný a kvalitní materiál. Myslete tudíž při zařizování bytu na to, že přírodní zdroje nejsou nevyčerpatelné a měli bychom je zachovat i pro další generace.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť