Home Dětský pokoj inspirace Dětské koberce jsou na podlaze pokojíčku ideální. Vyberte si ten správný.

Dětské koberce jsou na podlaze pokojíčku ideální. Vyberte si ten správný.

by Martin Stropko

Koberce v dětském pokoji jsou skvělá věc. Malí caparti na něm mohou pohodlně ležet, ale i skákat, hrát si s modely autíček, nebo se plazit. Díky vetkaným vzorům se mohou také naučit barvy, tvary i číslice. Vybírejte vlídné, jemné a přitom pevné tkaniny, samozřejmě zdravotně nezávadné. Každé období dětského věku od batolete až po školu potřebuje jiné hračky či věci k poznávání světa.

Při výběru koberce do pokojíku záleží hlavně na dítěti

Pro batolata je ideální obzvlášť jemný a sametový povrch koberce, většinou jenom s jedním, ale jasným obrázkovým motivem. V předškolním věku je skvělá zábava hra s kreativními pomůckami na koberci s různými motivy. Pro školáky je pak výborný koberec třeba s motivy anglické abecedy a přiřazenými obrázky, násobilkou, ale i mapou světa.

koberec_viacfarebny_100_150_ebel_07

Pokud máte zdravé potomky, odborníci koberce do jejich pokojů doporučují. Jsou měkčí, teplejší a ocení je každý, kdo chodí často bos. Výhody koberců jsou jasné, tlumí hluk, dále zlepšují akustické poměry v místnosti a jsou i levnější.  Metr čtvereční pořídíte i za dvě stovky, ale kvalitní vlna vás může přijít i na desateronásobek.

Řada moderních materiálů na koberce má výborné antistatické vlastnosti.

Nevěřte bezhlavě tomu, že koberce jsou lapače prachu. Pokud je správně vyberete, má řada z nich díky moderním materiálům výborné antistatické vlastnosti. Péče o podobné podlahové krytiny je také nesrovnatelně jednodušší, než třeba před dvaceti lety. V domech s alergiky a astmatiky ale koberce zpravidla nenajdete, stejně jako záclony nebo závěsy.

603635942

Při výběru hodně záleží také na vaší volbě veškerého nábytku i doplňků. Vhodně zvolený koberec bývá dominantou místnosti a měl by dětský pokojíček rozzářit. Dítě si pak na něm hraje velmi rádo. Barevné a různě pestré koberce s oblíbenými postavičkami či zvířátky vyvolávají v dětech hravost, nápaditost a pomáhají jim rozeznávat jednotlivé barvy, tvary a vzory.

Při výběru dětského koberce se zaměřte na kvalitu, materiál a velikost

Na českém trhu najdete koberce z přírodních i umělých materiálů. Nejlepší jsou vlněné s vysokou odolností a měkkostí. Vyberte si je ale raději pro větší děti. Z umělých materiálů zvolte nylon, který je trvanlivý, pružný a hodně odolný proti jakékoli špíně. Před výběrem důkladně pokojík změřte a poté si pořiďte koberec klidně o něco málo větší. Zkracovat totiž můžete vždycky.

detsky_koberec_xander

Máte doma malého raubíře? Vyberte si raději pevnější materiál a kobereček s kratším vlasem. Jeho výhodou je, že se nedá tak snadno vytrhnout a pak strkat do pusy nebo rozhazovat do místnosti. Při hrách počítejte i s častějším zašpiněním koberce. Ten byste měli bez složitostí a problémů snadno vyčistit a pokud možno jej přitom nevydřít až na osnovu.

Bezpečné a ekologické čištění dětských koberců
Při čištění dětských koberců je důležité dbát na bezpečnost a minimalizovat používání agresivních chemických látek, které by mohly mít negativní dopad na zdraví dětí. Existuje několik přírodních a ekologických způsobů, jak udržet dětské koberce čisté a bezpečné.

Prvním z nich je pravidelné vysávání: Jedním ze základních kroků je pravidelné vysávání koberce. Používejte vysavač s kvalitním filtračním systémem, který zachycuje prach, alergeny a nečistoty. Pravidelné provádění tohoto úkolu pomůže odstranit běžné nečistoty a prach, které se mohou na povrchu koberce hromadit.

Používejte přírodní čisticí prostředky: Místo drsných chemikálií můžete zvolit přírodní a bezpečné čisticí prostředky. Například ocet smíchaný s vodou je účinným odstraňovačem skvrn a zápachu. Další možností je použití jedlé sody, která pohlcuje zápach a šetrně čistí koberec. Pro jistotu vždy vyzkoušejte nový čisticí prostředek na skryté části koberce, abyste se ujistili, že nezanechá žádné škody nebo skvrny.
Čištění párou: Další bezpečnou metodou čištění dětských koberců je čištění párou. Parní čistič používá horkou vodu k vytvoření páry, která rozpouští skvrny a nečistoty. Tato metoda je účinná a zároveň šetrná k životnímu prostředí, protože nepotřebuje žádné chemikálie. Před použitím parního čističe si však důkladně přečtěte návod a ujistěte se, že je vhodný pro váš typ koberce.

Snažte se zabránit vzniku větších skvrn nebo nečistot na dětských kobercích stanovením pravidel pro jídlo a pití v dětském pokoji. Můžete také použít malé koberečky nebo podložky pod stoly a židle, abyste minimalizovali skvrny na koberci.

Barvu koberce nechte v detailu na stěně či doplňcích, je to elegantní.

Pamatujte na to, že tmavší a sytější odstíny barev pokoj ztemňují a opticky zmenšují. I v dětském pokoji působí elegantně, pokud se barva koberce objeví alespoň v detailu na stěně nebo v drobných doplňcích. Hitem jsou dětské svítící koberce s malými částečkami, které ve tmě svítí. Vašemu dítěti se bude krásně usínat. Čtverce koberce zase poskládáte jako puzzle do libovolných rozměrů.

Dětskou fantazii rozvíjí také koberce s motivem infrastruktury měst, moří a farem. Větší děti a pak studenti už chtějí na koberci studovat, relaxovat, polehávat anebo posedávat s kamarády. Dejte jim příležitost vybrat si třeba koberec s vysokým vlasem a měkkým našlápnutím anebo originálními vzory. Mohou si zvolit i zajímavé plastické 3D typy koberců.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť