Home Dětský pokoj inspirace Proměna dětského pokoje ve funkční studentský pokoj

Proměna dětského pokoje ve funkční studentský pokoj

by Martin Stropko

Přechod z dětského pokoje do studentského pokoje není jen o změně, ale také o růstu. Znamená to, že vaše ratolest už není tak malá a vyžaduje prostor, který se dokáže přizpůsobit jejím vyvíjejícím se potřebám a preferencím. Tato proměna zahrnuje zvážení nových typů nábytku, skříní, židlí, komod, postelí a různých doplňků, které vytváří příznivé prostředí pro učení, odpočinek a snění.

Než se ponoříte do procesu přestavby, je nezbytné pochopit, co by měl studentský pokoj obsahovat. Kromě estetického vzhledu by měl poskytovat příznivý studijní prostor s dostatkem úložného prostoru, pohodlí a personalizaci, která odráží jedinečnou identitu studenta.

Skříně a komody

Dětské pokoje jsou obvykle plné barevného, rozmarného nábytku, ale studentský pokoj vyžaduje funkčnost spojenou se stylem. Začněte s modernizací šatní skříně – rozhodněte se pro šatní skříně se spoustou přihrádek a zásuvek, které slouží jako vynikající řešení pro dobrou organizaci oblečení a osobních věcí. Skvělým doplňkem mohou být také komody, které nabízejí další prostor pro knihy, psací potřeby a různé předměty. Můžete dokonce znovu použít stávající komodu tím, že ji natřete novým nátěrem, aby ladila s barevným schématem nového pokoje.

Židle a psací stoly

Když se místnost přemění na studentský prostor, stane se pohodlná a ergonomická židle nezbytností. Investujte do židle, která nabízí správnou oporu zad, protože podporuje správné držení těla a snižuje riziko bolesti zad během dlouhých hodin studia. Židli zkombinujte s funkčním psacím stolem, dostatečně velkým, aby se na něj vešel notebook nebo počítač, učebnice a lampa.

Postel

Studentský pokoj neslouží jen ke studiu, ale je to také místo k odpočinku a regeneraci. Vyměňte dětskou postel za větší o rozměrech 80×200 cm nebo 90×200 cm. V závislosti na velikosti pokoje můžete zvážit klasickou jednolůžkovou postel nebo menší manželskou postel 140×200 cm. Pro úsporu místa se poohlédněte po postelích s vestavěným úložným prostorem.

Příslušenství a osobní prvky

Personalizace je klíčem k tomu, aby prostor skutečně patřil studentovi. Přidejte doplňky, které odrážejí jeho zájmy a osobnost. Umělecká díla na stěnách, lampy, koberce a polštáře mohou vnést do prostoru pocit tepla a charakteru. Kromě toho zvažte přidání funkčních doplňků, jako je nástěnka pro připomínky a tabule pro rychlé zapisování poznámek. Police mohou sloužit také jako místo pro vystavení trofejí, fotografií a oblíbených knih.

Osvětlení

Efektivní osvětlení je pro studentský pokoj velmi důležité. Vyberte si stolní lampu s nastavitelným jasem pro noční studium. 

Podlahy a stěny

Podlahy a stěny jsou při rekonstrukci místnosti často opomíjeny, ale mají významný vliv na celkovou estetiku a funkčnost prostoru. Dřevěná nebo laminátová podlaha je pro studentský pokoj skvělou volbou, protože se snadno čistí a udržuje. Pro zútulnění a snížení hluku přidejte koberec.

Pokud jde o stěny, odklon od dětských pastelových nebo světlých odstínů směrem k neutrálnějším tónům může vytvořit uklidňující prostředí, které podporuje soustředění. Pokud však váš teenager miluje živé barvy, jedna akcentní stěna by mohla prostoru dodat šmrnc, aniž by ho zahltila.

Ošetření oken

Okenní úpravy jsou důležitou součástí každého studentského pokoje. Zatemňovací závěsy nebo žaluzie mohou být obzvláště přínosné pro pozdní rána poté, co se studium protáhlo dlouho do noci. Kromě toho mohou dospívajícímu teenagerovi poskytnout potřebné soukromí.

Technologie a elektrické zásuvky

V digitálním věku se studenti při studiu do značné míry spoléhají na technologie. Ujistěte se, že je v místnosti dostatek elektrických zásuvek pro nabíjení notebooků, telefonů a dalších zařízení. Kromě toho zvažte pořízení přepěťových ochran pro bezpečnost jejich zařízení.

Vytvořte zóny

Trik funkčního studentského pokoje spočívá ve vytvoření různých zón pro různé činnosti. Jasné rozdělení na prostor pro spaní, studijní prostor a prostor pro odpočinek může studentům pomoci efektivně hospodařit s časem. K tomuto rozdělení mohou pomoci příčky, police na knihy nebo různé koberce.

Udržitelnost

Při renovaci pokoje myslete také na naši planetu. Zvažte použití udržitelného nábytku vyrobeného z recyklovaných nebo obnovitelných materiálů. LED žárovky jsou lepší volbou pro osvětlení, vydrží déle a spotřebují méně energie.

Začlenění těchto nápadů při přestavbě dětského pokoje na studentský může vést k vyvážené kombinaci funkčnosti, pohodlí a stylu. Nezapomeňte do procesu zapojit i svého teenagera. Koneckonců jsou to oni, kdo bude v tomto prostoru trávit většinu času.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť