Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Co s mušlemi z dovolené? Ozdobte si domov.

Co s mušlemi z dovolené? Ozdobte si domov.

by Martin Stropko

Šumění moře, ranní procházky po liduprázdné pláži, hledání mušlí a mušliček. Určitě to také znáte. Děti jsou v hledání přeborníci a za chvilku máte v zavazadlech a na policích plno mlžích domečků. Křehké vzpomínky na krásné chvilky z dovolené je ale škoda po čase vyhodit. Co je zkusit použít jako originální ozdobu bytu?

Nejdostupnější uložení je do skleněné dózy od kávy

Sběratelé mušlí, srdcaři, mají doma speciální skříně s dřevěnými zásuvkami nebo prosklené entomologické krabice na stěnách. Místopisně popsané sbírky mají i vědeckou hodnotu. Vám budou stačit třeba prázdné skleněné obaly od rozpustné kávy nebo dózy na těstoviny. Několik vedle sebe, naplněných různobarevnými lasturami, bude velmi pěknou dekorací.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Skleněná koule se živou rostlinou pohladí na duši

Zajímavé dekorace do bytu vyrobíte navrstvením mušliček do úzkých skleněných nádob v podobě malého plochého akvária. Poutavou kompozici vytvoříte ve skleněné kouli, kam na dno dáte zeminu, do ní zasadíte zelenou pokojovou rostlinu a na povrch rozsypete vápencové suvenýry od moře. Kombinace barev s živou rostlinou vás pohladí na duši.

Máte doma prázdný volný kout, kde vyloženě chybí ozdoba? Vyzkoušejte sem pověsit volnou síťovinu, na kterou připevníte mušle, kamínky nebo jiné přírodniny v nepravidelném vzoru. Skvěle vypadá i obrázek s mořskou tématikou, oblepený na rámečku mušlemi. Úprava velmi jednoduchá – výsledek úžasný.

TEMPO_KONDELA_ABBAS

Zkuste zakouzlit tavnou pistolí a lepidlem

Přátelíte se s tavnou pistolí a lepidlem? Nalepte mušličky na krabičku i víko a z obyčejného předmětu bude hned nevšední. Totéž platí i u barevně jednotvárných květináčů. Po nalepení lasturek dostanou hned jinou šťávu. Obyčejná svíčka ve skleněném talířku získá nasypáním mušliček na dno úplně jiný celkový dojem.

Z obří číše nemusíte jen pít víno

Skvěle vypadá obří číše na víno, kam nasypete nejdříve světlý a poté tmavý dekorační písek. Nahoru přijdou kamínky i mušličky, pak modrá nebo bílá koupelová sůl a to celé opatrně zalijete vodou. Postupným odpařováním vody vznikají na mušlích a okraji sklenice ornamenty ze soli. Občas trochu vody dolejte a kochejte se svou šikovností.

12144

Gelové svíčky s mušličkami jsou skvělé do koupelny

Své mořské vápencové poklady zužitkujete třeba i nalepením na stínítko lampy. Koupelnu vám ozdobí mušličkami doplněné gelové svíčky, které vyrobíte z nakoupené sady (10). Baví vás filigránská práce? Pak zkuste jednotlivé skořápky provrtat, navázat na provázek a máte velmi originální závěs do dveří nebo jemnou zvonkohru u stropu.

Mušle jako razítko na textil? Proč ne

Mušle vám poslouží i jako netradiční obtisk na nejrůznější textilní materiály. Dozdobíte si jimi s pomocí barvy na textil třeba polštáře, potahy nebo závěsy. Krásné aranžmá se vám podaří i ve slaměném košíčku se sušenými květinami.

Lastury, kamínky a mušle v pěkných dekoracích dají prostě vašemu bytu šmrnc. Dávejte ale pozor, odkud je dovážíte, zejména ty velké. Egypťané jsou na jejich vývoz velmi přísní, tak to raději ani nezkoušejte. Různé druhy mušlí a korálů můžete koupit i jinde na středomořském pobřeží, ale schovejte si v každém případě účtenku nebo doklad původu.

Máte doma dekoraci ze suvenýrů od moře? Podělte se o zkušenosti ze své tvorby se čtenáři v komentáři pod článkem nebo pošlete fotografii nejzdařilejších kousků.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť