Home Bydleme zdravě! Jak uspořádat šatní skřín?

Jak uspořádat šatní skřín?

by Martin Stropko

Stojíte každé ráno dlouhé minuty u skříně, protože se nemůžete rozhodnout, co si vzít na sebe? Možná to není vaší nerozhodností, ale tím, že nevíte, co všechno v ní vlastně máte ukryté. Udělejte si ve skříni pořádek a už nikdy před ní nevystojíte důlek (tedy pokud přece jen nejste nerozhodní). Věci, které používáte denně, dejte do výšky kolem 120 cm, zásuvky jen do takové výšky, abyste viděli pohodlně dovnitř. Tyč na ramínka by měla být v úrovni očí, za ideální se pro pravidelně nošené věci považuje výška kolem 165 cm. Pod šatní tyčí by mělo být 70 – 90 cm, u dlouhých kabátů až 140 cm.

Pro pověšení objemnějšího oblečení na ramínkách, jako jsou třeba kabáty, potřebujete skříň hlubokou alespoň 56 cm. Jestli máte vysokou skříň, dejte dvě šatní tyče nad sebe. Rozmyslete si však vzdálenost mezi nimi, aby se vám pověšené oblečení nekrčilo. Jestli na horní tyč nedosáhnete, vyberte tyč sklopnou (pantograf). S pomocí táhla se pak pohodlně dostanete k oblečení, které nepotřebujete každý den. Do úzkých skříní se zase hodí výsuvné šatní tyče. Šatní tyč by měla být rozdělená do patřičných zón podle typu oblečení.

Verwood_typ_20_monastery

 

Kam uložit jaké oblečení?

Spodní část skříně rezervujte pro krabice, kabelky, tašky a boty, horní a hůře přístupná místa pro sezónní věci. Vždy se snažte oddělit věci na doma od věcí na ven. Trička na doma, tepláky nebo pyžamo můžete poskládat do komínků na poličky, protože nevadí, když se trochu pomačkají. Spodní prádlo a ponožky zase uložte do zásuvky, a to nejlépe takové, která má vnitřní organizér.

Větší část šatní skříně vyhraďte šatním tyčím a ramínkům, protože většinu oblečení je nejlepší pověsit. Budete mít přehled o tom, jaké oblečení máte, a nebude se vám zbytečně krčit. Na ramínka zavěsíte šaty, mikiny, svetry, košile, bundy, kabáty a další oblečení, na kalhoty pak můžete pořídit speciální kalhotový věšák (kalhotovník). I když je skladování oblečení na ramínkách ideální s ohledem na přehlednost ve skříni, tak ne každý materiál je k pověšení vhodný.

Zajistěte oblečení správnou péči

Na ramínka není vhodné věšet oděvy z vlny, svetry, čepice a šály. Během půl roku, kdy nebudou potřeba, totiž díky své váze lehce ztratí tvar. Uděláte lépe, když je naskládáte do krabic nebo pytlů. To stejné platí i pro kabáty, kašmír a kousky z umělých kožešin. Nejdříve však odstraňte z kapes všechny věci, oblečení vyperte, zapněte knoflíky a opatrně je složte. V krabicích je uložte tak, aby všechny kusy měly dost místa a dostal se k nim vzduch.

Oblečení z pravé kůže pověste na suché a tmavé místo, kde teplota neklesá pod 10 °C. Čím více místa a vzduchu bude kožené oblečení mít, tím lépe. Taftové róby, krajkové šaty nebo modely z hedvábné organzy pověšené na ramínkách chraňte bavlněným pytlem či obalem a dodržte mezi ramínky dostatečné rozestupy, aby se oblečení nemačkalo. Pokud věšíte na jedno ramínko více kusů, počítejte s tím, že se oblečení rychle zmačká a nebudete mít přehled o tom, co ve skříni máte.

Efektivní využití úložného prostoru. Vyzkoušejte KonMari – metodu skládání oblečení.

Marie Kondo je japonská odbornice na úklid a autorka bestsellerů, která vyvinula metodu zvanou KonMari. Tato metoda zahrnuje specifický způsob skládání oblečení, který se zaměřuje na efektivitu, estetiku a úctu k vašim věcem. Postupujte podle následujících kroků a naučte se skládat oblečení podle metody KonMari:
Vytváření rovných linií: jde o to, abyste při skládání vytvořili co nejvíce rovných linií. To zahrnuje srolování některých předmětů nebo složení jiných do určitých tvarů, aby se vytvořily pevné a stabilní formy.

Svislé skládání: Oblečení by se mělo skládat a ukládat svisle, nikoli vodorovně. To umožňuje lepší viditelnost a přístupnost položek a také optimální využití prostoru.
Jak skladovat různé typy oblečení:
Trička a košile: Nejprve je vyrovnejte na rovnou podložku. Poté jednu stranu přeložte dovnitř do středu, včetně rukávu. Poté stejným způsobem přeložte druhou stranu. Měli byste získat dlouhý, úzký obdélníkový tvar. Poté jej přeložte na polovinu a znovu na třetiny nebo čtvrtiny (v závislosti na velikosti), abyste vytvořili malý čtverec nebo obdélník, který bude stát samostatně.
Kalhoty a džíny: Nejprve je přeložte na polovinu tak, aby se zadní strany džín setkaly. Poté přeložte spodní část kalhot až k pasu. Nakonec je ještě jednou nebo dvakrát přeložte tak, aby stály samostatně.
Šaty a dlouhé sukně: tyto kousky je třeba nejprve přeložit na polovinu nebo třetinu, aby se zkrátily, a poté je složit podobně jako trička.
Spodní prádlo, ponožky a punčochy: tyto věci by měly být srolovány nebo složeny do malých balíčků, které lze snadno uložit ve svislé poloze.

Marie Kondo zdůrazňuje, že při skládání oblečení nejde jen o úsporu místa, ale také o projev úcty k vašim věcem. Skládejte oblečení jemně a s láskou, abyste zachovali jeho kvalitu a dlouhou životnost. Může to také pomoci zvýšit vaši vděčnost za věci, které máte.

Marie Kondo doporučuje skládat většinu oblečení, ale existují i výjimky. Například oblečení, které se snadno mačká (jako jsou obleky a večerní šaty), by se mělo pověsit.
Celkovým cílem skládání oblečení podle metody KonMari je vytvořit prostor, který je nejen uspořádaný, ale který slouží i jako útočiště. Jedná se o místo, kde se cítíte šťastní a klidní – ne zahlcení nepořádkem a chaosem.

THOVAN_VNUTRO

 

Není ramínko jako ramínko

Snad na každý typ oblečení existuje správné ramínko, které pomůže oblečení udržet původní tvar. Každý typ oblečení má totiž jiné požadavky na uskladnění. Ideální je, aby ramínka byla ze stejného materiálu, ale není to zas tak nutné. Hlavní je, aby byla funkční. Oblečení zavěšené na ramínkách zůstane vyžehlené, vzdušné a můžete ho ve skříni snadno uspořádat.

Ramínko na bundy, kabáty a pánské obleky má robustní ramena a silnější háček, protože kabáty bývají z těžkých materiálů. Bytelná konstrukce zachová kabátům tvar v ramenou a předejdete tak jejich deformaci. Košilové ramínko je dobré použít i při sušení košil, aby se udržel jejich tvar. Kalhoty můžete za pas přichytit na ramínka s klipsy, nebo je přehněte přes tyčku klasického trojúhelníkového ramínka. Když to neodbydete, zůstanou vám na nich i puky.

Sukně přikolíčkujte dvěma úchyty (princip totožný s ramínkem na kalhoty), nebo si opatřete ramínko, které má v ramenou speciální zářezy, do kterých umístíte poutka. Šaty pověste na ramínka se zářezy, kam hladce zapadnou jejich ramínka. Existují dokonce speciální ramínka na spodní prádlo, ale asi je docela zbytečné je používat. Zavěsit se hodí akorát tak podprsenky, aby se v šuplíku neponičily. Ramínka na spodní prádlo mívají speciální háčky, díky kterým z nich spodní prádlo neklouže. Ramínka navíc bývají polohovací, takže je můžete upravovat každému kousku spodního prádla na míru.

VIOLA_05_DUB_SONOMA

 

Jak máte zorganizované oblečení ve skříni vy? Podělte se o své tipy v komentáři pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť