Home Bydleme zdravě! Organizace spíže nebo komory: Jak zefektivnit úložný prostor

Organizace spíže nebo komory: Jak zefektivnit úložný prostor

by Martin Stropko

Spíž nebo větší komora je nedílnou součástí mnoha domů a bytů. Díky svému účelu a velikosti jsou ideálním místem pro skladování potravin, nářadí, nápojů a dalších domácích potřeb. Abyste je však mohli využívat naplno, je důležité zajistit jejich správnou organizaci. V tomto článku se budeme zabývat tipy na vybavení spíže nebo komory.

image3

ZDROJ: pixabay

Spíž a její účel

Spíž je místnost nebo část domu či bytu, která slouží k uskladnění potravin a dalších domácích potřeb. Spíž se běžně používá k uskladnění suchých potravin, konzerv, zavařenin, nápojů a různých kuchyňských potřeb, jako jsou utěrky, utěrky na nádobí a čisticí prostředky. Ve spíži najdete také drobné kuchyňské nářadí, příbory a nádobí.

Komora a její účel

Komora je větší místnost, která podobně jako spíž slouží k uskladnění potravin a domácích potřeb. Často se také používá k uskladnění zásob, jako je toaletní papír, čisticí prostředky, ale také nářadí a zahradnické potřeby. Ve spíži můžete najít místo i pro uložení sezónních předmětů, jako jsou vánoční ozdoby, zahradní nábytek nebo dětské hračky.


Organizace spíže a komory s nábytkem

Organizace spíže nebo spižírny nemusí být složitý proces. Než se pustíte do zařizování, je důležité promyslet, jak chcete prostor rozdělit. Zvažte, jaké druhy potravin a zásob budete skladovat a kolik místa budou jednotlivé kategorie vyžadovat. To vám pomůže vytvořit efektivní a přehledný systém. Pomocí krabic, úložných boxů, polic a regálů můžete vytvořit přehledný a funkční úložný prostor.

image1

ZDROJ: pixabay

 

Zde jsou některé kusy nábytku, které jsou vhodné do spíže:

Police a regály: Police a regály jsou základem každé spíže, protože poskytují vertikální úložný prostor pro potraviny a domácí potřeby. Jsou k dispozici z různých materiálů, jako je kov, dřevo nebo plast, a vy si můžete vybrat ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a stylu.

Skříňky a zásuvkové systémy: Skříňky a zásuvkové systémy jsou ideální pro skladování menších předmětů nebo potravin, které potřebují zvýšenou ochranu před světlem, prachem nebo nečistotami. Poskytují uzavřený úložný prostor, který zároveň udržuje pořádek a přehlednost.

Otočné police: Otočné police jsou vynikajícím řešením pro ukládání nádob, konzerv a dalších menších předmětů. Umožňují snadný přístup k položkám, protože je lze otáčet, a zároveň šetří místo ve spíži.

Úložné nádoby a boxy: Jak jsme již zmínili, úložné boxy jsou pro organizaci spíže nezbytné. Pomáhají oddělovat různé druhy potravin a položek a udržují věci čisté a nepřeplněné.

Výsuvné koše a zásuvky: Výsuvné koše a zásuvky umožňují snadný přístup k položkám uloženým hluboko v policích nebo skříňkách. Jsou ideální pro skladování ovoce, zeleniny nebo jiných potravin, které potřebují dobré větrání.

Stojan na víno nebo nápoje: Pokud plánujete ve spíži skladovat nápoje, například víno nebo likéry, zvažte pořízení stojanu na víno nebo speciálního stojanu na nápoje.

image4

ZDROJ: pixabay

 

Díky těmto tipům a trikům bude vaše spíž nebo komora vždy připravena k uložení všeho potřebného a zároveň bude esteticky příjemná na pohled:

Označení krabic

Pro zajištění přehlednosti a snadné orientace je dobré jednotlivé krabice nebo úložné boxy označit. Používejte štítky nebo samolepky s popisem, které jasně ukazují, co se v jednotlivých krabicích nachází. Usnadníte si tak hledání potřebných věcí a zároveň se vyhnete zbytečnému otevírání a prohledávání nesprávných krabic.

Používání regálů a polic

Při výběru polic a regálů zvažte jejich nosnost, materiál a velikost, abyste optimalizovali úložný prostor.

Třídění potravin podle doby trvanlivosti

Jedním z důležitých aspektů organizace spíže nebo komory je třídění potravin podle doby trvanlivosti. Potraviny s kratší dobou trvanlivosti umístěte na viditelnější a snadno přístupná místa, zatímco potraviny s delší dobou trvanlivosti mohou být uloženy na méně přístupném místě. Tím zajistíte včasnou spotřebu potravin a zabráníte plýtvání.

Pravidelná kontrola a údržba

Pro udržení pořádku a přehlednosti ve spíži nebo spižírně je důležité tento prostor pravidelně kontrolovat a udržovat. Ujistěte se, že potraviny jsou stále v záruce, a vyhoďte vše, co již není použitelné. Pravidelně čistěte a uklízejte krabice a úložné boxy, abyste zachovali čistotu a přehlednost.

image2

ZDROJ: pixabay

Organizace spíže nebo komory nemusí být složitý proces. Pomocí krabic, úložných boxů, polic a regálů můžete vytvořit přehledný a funkční úložný prostor pro všechny potraviny a předměty denní potřeby. Pravidelná kontrola a údržba zajistí, že váš úložný prostor zůstane čistý a uspořádaný. Nezapomeňte označovat krabice a třídit potraviny podle doby trvanlivosti, abyste usnadnili přístup k potřebným položkám a zároveň zabránili plýtvání.

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť