Home Ložnice inspirace Chytrá domácnost #2 – Chytré postele a matrace.

Chytrá domácnost #2 – Chytré postele a matrace.

by Martin Stropko

Dobrá postel je důležitá pro vaše zdraví, respektive pro vaše výkony v profesním i soukromém životě. Proto vznikají chytré postele, které dokáží monitorovat váš spánek, a podle naměřených údajů pak upravují některé své vlastnosti. Doteď jste si pro monitorování spánku museli dát náramek na ruku nebo položit telefon na matraci, nyní si stačí lehnout a ráno máte veškeré údaje o svém spánku na mobilu, tabletu či počítači.

Chytrá postel se maximálně přizpůsobí vašim spánkovým potřebám a dokáže vás vzbudit v ten nejlepší čas tak, abyste byli co nejméně unavení. Pomocí chytré matrace můžete sledovat i důležité životní funkce miminka, takže nemusíte mít strach o jeho bezpečí. Vývoj a výroba chytrých postelí a matrací je poměrně v začátcích, takže je v mnoha případech seženete jen ve startupových kampaních a pouze v zahraničí. K ceně si tak navíc musíte připočítat poměrně drahou dopravu.

Foto: ©Depositphotos.com/innovatedcaptures

Foto: ©Depositphotos.com/innovatedcaptures

Chytrá postel od Sleep Number

Chytrá postel od Sleep Number je vybavená několika senzory, které hlídají srdeční funkce i pohyby těla během spánku. Naměřené údaje se zaznamenávají do aplikace na přístrojích s operačním systémem iOS. Aplikace Sleep IQ pak na základě zaznamenaných údajů vyhodnotí, jak kvalitní máte spánek, a navrhne tipy, jak ho zlepšit. Kromě toho má postel speciální technologii, pomocí které můžete nastavit tvrdost matrace. Váš iPhone s postelí spárujete pomocí Bluetooth. Cena matrace začíná na 25 000 Kč, vylepšené modely však stojí i přes 150 000 Kč.

Matrace od ReST Bed

Chytrá matrace ReST Bed se přizpůsobí vašemu tělu tak, abyste během spánku měli v každé poloze rovnou páteř. Postel navíc monitoruje váš spánek a podle naměřených údajů se dokáže přizpůsobit vašim potřebám. Naměřená data mohou pomoci i lékařům při diagnostice poruch spánku.

picid_763134_x_1000_type_color_image

Inteligentní matrace Balluga

U chytré matrace Balluga můžete nastavit teplotu, tvrdost i podpěrné body pro dosažení rovné páteře v jakékoliv poloze. Má zabudovaný systém proti chrápání, poskytne masáž těla a monitoruje spánek (tělesnou teplotu, tepovou frekvenci i pokojovou teplotu). Podle naměřených údajů se matrace nastaví tak, aby maximálně zlepšila kvalitu vašeho spánku. Výrobce plánuje i to, že matrace bude umět komunikovat s dalšími chytrými přístroji, třeba termostatem, světlem, kouřovým hlásičem či zámkem. Veškerá nastavení provádíte pomocí aplikace na chytrém telefonu (iOS i Android) a cena začíná zhruba na 30 000 Kč.

Chytré matrace od Kingsdown

U chytré matrace od Kingsdown si pomocí telefonu nastavíte komfortní teplotu (díky čemuž se dobře zbavíte vlhkosti v matraci) a podpůrné zóny tak, abyste měli během spánku rovnou páteř. Matrace obsahuje i systém proti chrápání, takže už vás partner či partnerka nebudou rušit od spánku. Matraci propojíte s chytrým telefonem či tabletem pomocí Bluetooth.

BENAB_MATRACE_COSMONOVA_S2000

Speciální potah Luna

Pomocí potahu Luna uděláte snadno z klasické postele chytré lůžko. Stačí ho přetáhnout přes matraci, kterou máte doma. Potah má zabudované senzory, kterými sleduje kvalitu vašeho spánku, dýchání i srdeční tep. Potah je připojený k mobilu či tabletu a dokáže nastavit teplotu lůžka, ztlumit osvětlení v ložnici, regulovat hlasitost hudby, zamknout vchodové dveře při ulehnutí, dát povel kávovaru i nahrávat chvíle, kdy chrápete. Potah Luna je k dostání ve čtyřech rozměrech a stojí od 5 800 Kč.

Smartrress od Durmet

Ne vždy se vydá výrobce chytrých zařízení správnou cestou. Příkladem může být podle mého názoru společnost Durmet, která na trh vypustila matraci, která pomocí zabudovaných senzorů detekuje nevěru. Ty jsou citlivé na aktivitu a údery na posteli a snímané údaje posílají na smartphone. V aplikaci se pak dozvíte, jak dlouho podezřelý pohyb na matraci trval nebo jak intenzivní nárazy na posteli byly.

Líbí se vám, co všechno chytré matrace a postele umí? Pořídili byste si jednu z nich domů? Podělte se o svůj názor v komentáři pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť