Home Obývák inspirace Bytové mýty #1 – Lepí kožená sedačka, nebo ne?

Bytové mýty #1 – Lepí kožená sedačka, nebo ne?

by Martin Stropko

Líbí se vám kožený nábytek, toužíte po něm, ale pořád ho nemáte doma? Odrazují vás od nákupu názory a zkušenosti ostatních, kteří tvrdí, že je kůže studená a v létě se k ní budete lepit? Nenechte se odradit, protože tento mýtus je pravdivý jen částečně. Jak je to ve skutečnosti s koženým čalouněním a jak je na tom nábytek čalouněný koženkou a ekokůží? Studí a lepí, nebo ne? Nejspíš nebude žádným překvapením, že záleží především na druhu materiálu.

Lepí kožené čalounění, nebo ne?

Přírodní kůže je přirozeně prodyšná, takže čím méně je povrchově upravovaná a barvená, tím méně se na ní budete potit a tím méně bude i lepit. Méně upravovaná kůže také v zimě méně chladí. Je však potřeba počítat s tím, že bude chladit více než textilní potah. Mezi nejkvalitnější kůže patří anilinové a semianilinové.

Anilinová kůže se zpracovává za použití rostlinných olejů a na její povrch se nedává žádná speciální krycí vrstva, takže nelepí. Je silná, měkká, teplá a pružná a má originální nestejnoměrné zabarvení a přírodní kresbu. Lehce se však špiní, příliš jí neprospívá světlo a je drahá. Semianilinová kůže je někde mezi pigmentovanou a anilinovou kůží. Na její povrch se sice aplikují pigmenty, ale jen v malém množství. Díky pigmentům je odolná a má stejnoměrnější vzhled, zachovává si však svoji přírodní strukturu a nelepí.

V obchodě se nejčastěji setkáte s barvenou kůží, která má díky pigmentované vrstvě jednolitou barvu i texturu. Použité pigmenty však ucpávají póry, takže je kůže méně prodyšná a může lepit. Výhodou je však její snadná údržba a cenová dostupnost. Do kožené sedačky se pot nevsakuje, ale zůstává na povrchu (vlhkost se vstřebává jen do hloubky několika milimetrů) a můžete ho lehce utřít. Díky tomu se v čalounění tvoří méně bakterií a roztočů.

690138_x_1000_type_color_image

 

Jak jsou na tom napodobeniny kůže a jak lepení zabránit?

Koženka (PVC na textilním podkladu, někdy v kombinaci s polyuretanem) je neprodyšná a nepropouští vodu, takže je v kontaktu s tělem studená, a navíc i lepí. Kvalitní ekokůže (100% polyuretan na bavlněném úpletu) je velice věrnou napodobeninou přírodní kůže. Je oboustranně prodyšná, takže nelepí. Díky prodyšnosti je však háklivá na styk s tekutinami, které na nábytku mohou způsobit nevratné škody.

Počítejte s tím, že za kvalitní koženou sedačku dáte i více jak 50 000 Kč. Pokud se na sedačku přece jen začnete lepit (třeba během horkého léta), přehoďte přes ni na těch pár dní bavlněnou nebo lněnou plachtu. Také je dobré kůži pravidelně udržovat, abyste vyčistili ucpané póry. Kůže s ucpanými póry totiž přestane dýchat, může začít lepit a po čase se začne i loupat.

sedacka-vaco-v-interieri

 

Jaké máte zkušenosti s koženým čalouněním? Napište do komentáře pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť