Home Bydleme zdravě! Odpočiňte si u práce ve stoje. Posilte záda.

Odpočiňte si u práce ve stoje. Posilte záda.

by Martin Stropko

Sedíte u počítače prakticky denně od rána do večera už několik let? Pak nejspíše pociťujete nebo brzy pocítíte nepříjemné důsledky jednostranné zátěže těla, hlavně bolestí zad. Ulevíte si cvičením, častějšími přestávkami nebo sezením na ergonomické židli. Nic z toho však problém dlouhodobého sezení příliš neřeší. Co vám pomůže? Práce vestoje.

Výhody a nevýhody práce ve stoje

Člověk nevydrží stát dlouho nehnutě. Díky tomu se při práci vestoje častěji pohybujete, což vede ke zvýšenému výdeji energie, spalování kalorií a snižování nadváhy. Oproti běžnému sedu zapojíte více svalových partií. Sezení namáhá nadměrně šíjové svalstvo, ale vestoje je zátěž rovnoměrně rozložena a při změně držení těla se přesouvá. Tak budete méně strnulí a ulevíte své šíji i očím.

Ne nadarmo se říká: „Posaď se, ať nám nevyneseš spaní.“ Při práci vestoje budete méně unavení a více soustředění na práci.

Mnoha lidem se vestoje lépe přemýšlí a soustředí. Na práci vstoje si však tělo potřebuje si zvyknout. Někomu bude stačit pár dní, jinému třeba týden. Přechodně můžete pociťovat bolest zad, nohou či chodidel a můžete trpět dokonce i závratěmi. Začněte třeba jen půlhodinou denně a dobu stání postupně navyšujte.

 

Na co si dávat pozor při práci vestoje

Dlouhé a nehybné stání způsobuje závažné zdravotní potíže podobně jako strnulý sed. Proto práci na PC vestoje prokládejte pohybem a drobnými pauzami. Tak těmto problémům částečně předejdete. Přestávky spojené s pohybem ostatně doporučují odborníci i při dlouhodobém sezení.

Při nehybném stání vám hrozí bolesti chodidel, pocení nohou, křečové žíly, únava svalstva, bolesti zad či ztuhlost krku a ramen. Delší stání není vhodné pro těhotné ženy a osoby s vysokou nadváhou nebo postižením, které jim stání komplikuje.

Ergonomie při práci vstoje

Podle ergonomických požadavků doporučují odborníci častější střídání dobře vyvážených pracovních pozic podle vašich potřeb. Nejlepší je tak střídat práci v sedě na kvalitní židli, práci vestoje a občasné procházky a protažení.

Optimální výšku stolu určíte podle ohnutého lokte. Při položení rukou na stůl by měla paže s předloktím svírat pravý úhel. Vhodné je, aby šla výška stolu měnit, aby byl více variabilní. Velikost pracovní plochy závisí na tom, jakou činnost vykonáváte. Pro notebook stačí prostor 60 x 50 cm, ale počítejte i s místem pro odkládání věcí, případně prostorem na dekoraci či květinu.

Práci vestoje si dopředu vyzkoušejte na pár dnů. Tělo si na stání musí chvíli zvykat, ale i tak nebude práce vestoje vyhovovat každému.

Při stání na tvrdé nebo studené podlaze použijte izolační podložku. Ta nesmí být příliš tlustá ani měkká. Pod stůl si nachystejte schůdek nebo stoličku, o kterou si opřete nohu. Zvolte také kvalitní obuv. Měla by podepírat nožní klenbu, umožňovat pohyb prstů, mít dostatečnou pevnost a zároveň netlačit a respektovat tvar chodidla. Výborná je pro tento účel třeba obuv typu „barefoot“, bosá obuv, například značky Vivo Barefoot.

Monitor umístěte přímo před sebe tak, aby byl horní okraj obrazovky alespoň ve výšce očí. Krk tak bude v přirozeně narovnané pozici. Ke stolu si můžete pořídit i chodící pás (nekonečný pás pro pomalou chůzi na místě, tedy walkstation). Ze zdravotního hlediska může být přínosný, protože chůze je pro tělo přirozeným pohybem.

730929094

 

Konstrukce stolu a jeho cena

K práci potřebujete buďto dva samostatné stoly o různé výšce nebo pracovní stůl s polohovatelnou výškou. Tu nastavíte mechanicky klikou nebo pomocí elektromotorků, pružin či pístů. Kromě toho si můžete pořídit polohovatelnou nástavbu na běžný stůl.

Zvolili jste variantu vysokého pracovního stolu, který je určen pro práci vestoje? Pak si k němu pořiďte vyvýšenou židli s opěradlem a opěrkou pro nohy (barovou židli), abyste si občas mohli sednout.

Stolek musí být kvalitní, odolný a stabilní. Mělo by se o něj dát opřít, aniž by se jakkoliv nakláněl.

Stoly mají většinou pracovní desku z lamina či MDF a nosnou kovovou konstrukci. Mohou však být i celodřevěné. Stůl si můžete koupit, ale zvýšenou pracovní plochu si snadno vyrobíte sami. Nejedná se o nic jiného, než o desku pověšenou v dané výšce na zdi. Aby deska nezabírala zbytečný prostor, můžete stůl vyřešit jako sklopný.

Výškově nastavitelný stůl s elektromotorky seženete za cenu kolem 9 000 Kč, najdete však i mnohem dražší modely. Stůl s pružinovým mechanismem seženete za cenu kolem 30 000 Kč, stůl s výškou nastavitelnou pomocí kličky od 7 000 Kč. Nastavitelný stolní držák pro monitor, klávesnici a myš s odkládací plochou pořídíte za cenu od 6 200 Kč.

Pracujete u počítače vestoje? Podělte se o vaše pocity a zkušenosti s ostatními čtenáři v komentáři pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť