Home Jak pečovat o nábytek Oprava poškozeného laku nebo lakování na nábytku

Oprava poškozeného laku nebo lakování na nábytku

by Martin Stropko

Lakovaný nábytek, jako jsou televizní stolky, šatní skříně, kuchyňské skříňky a další dekorativní předměty, je oblíbený pro svou lesklou a módní povrchovou úpravu. Při běžném používání však může dojít k poškození laku, ať už v důsledku opotřebení, poškrábání nebo působení vody. Se správnými nástroji a postupem můžete naštěstí lakovaný nábytek obnovit a vrátit mu původní lesk.

Zakupte si potřebné nástroje

Než se pustíte do opravy, budete potřebovat následující materiály a nástroje:

  • Jemný smirkový papír k vyhlazení poškozeného místa.
  • Čisticí prostředek k odstranění prachu a nečistot z poškozeného místa.
  • Lak na nábytek – vyberte si lak, který odpovídá původní barvě a povrchové úpravě vašeho nábytku.
  • Měkký štětec nebo houbička na aplikaci.
  • Antistatické utěrky k čištění a odstraňování prachu po broušení.

Postup opravy

Příprava plochy: nejprve důkladně očistěte poškozené místo a jeho okolí vhodným čisticím prostředkem. Povrch nechte zcela vyschnout.

Broušení: Poškozené místo vyhlaďte jemným brusným papírem. Cílem je odstranit případné nerovnosti a připravit povrch na aplikaci laku.

Čištění: Po broušení důkladně odstraňte všechny prachové částice čistým hadříkem.

Lakování: Štětcem nebo houbičkou naneste tenkou vrstvu laku. První vrstvu nechte důkladně zaschnout a podle potřeby naneste druhou vrstvu.

Sušení: Po nanesení laku nechte nábytek vyschnout v dobře větraném prostoru, aby se zabránilo zachycení prachu ve vlhkém laku.

Brusná pasta

Na jemné škrábance, které nevyžadují intenzivní broušení, může být velmi užitečná brusná pasta. Tento výrobek je méně abrazivní než brusný papír a umožňuje přesnější ošetření drobných defektů na lakovaném povrchu.

Vyberte si brusnou pastu, která je speciálně určená pro nábytek nebo choulostivé povrchy. Existují různé typy, od velmi jemných až po středně abrazivní, takže si vyberte typ, který nejlépe odpovídá stupni poškození vašeho nábytku. Naneste malé množství pasty na měkký hadřík nebo speciální aplikační houbičku. Krouživými pohyby jemně vtírejte pastu do poškozeného místa. To pomáhá vyplnit a vyhladit škrábance, aniž by bylo nutné odstraňovat větší část stávajícího laku.

Po nanesení pasty místo důkladně očistěte a v případě potřeby naneste ochrannou vrstvu laku. Tento krok zajistí, že opravené místo bude lépe chráněno a vizuálně splyne s okolním povrchem. Použitím brusné pasty můžete účinně snížit viditelnost jemných škrábanců a zlepšit celkový vzhled nábytku bez nutnosti rozsáhlejších oprav. Tento postup je ideální pro každodenní drobné opravy a udržuje váš nábytek v bezvadném stavu.

Údržba a ochrana lakovaného nábytku

Abyste zabránili dalšímu poškození laku, je důležité dodržovat několik zásad údržby.

  • Nepokládejte horké předměty přímo na nábytek. Používejte podložky nebo ubrusy.
  • Chraňte nábytek před přímým slunečním zářením. Sluneční paprsky mohou způsobit vyblednutí nebo popraskání laku.
  • Nábytek pravidelně čistěte. Používejte jemné čisticí prostředky a vyhněte se drsným chemikáliím, které by mohly lak poškodit.

Dodržováním těchto jednoduchých kroků můžete udržovat svůj lakovaný nábytek v co nejlepším stavu a prodloužit jeho životnost.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť