Home Bydleme zdravě! Hmyz v domácnosti? Takto se ho zbavíte.

Hmyz v domácnosti? Takto se ho zbavíte.

by Martin Stropko

Naše domácnosti zvyknou navštěvovat i nechtění hosté a to i bez toho, abysme si toho všimli. O to horší je najednou objevit ve skříni moli a na kuchyňské lince mravence. Poradíme vám, jak se zbavit hmyzu v domácnosti.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Mravenci

Když se začne oteplovat, mravenci se zvyknou objevit v kuchyni nebo ve spíži. Zbavit se jich nemusíte hned chemickými prostředky, které je zahubí.  Někdy stačí, když je od návštěvy vaší kuchyně odradíte vůní. Mravenci nemají rádi vůni levandule, skořice, máty nebo bazalky. Čerstvá bazalka na kuchyňském okně se jim líbit nebude a vy ji můžete využít při vaření. Dobrým pomocníkem jsou i esenciální oleje zmíněných vůní, kterými se dají potřít rámy dvěří a oken.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Na uklízení můžete použít přípravek s vůní levandule. Když už jsme při uklízení, je důležité ho dělat pravidelně, protože mravenci se můžou seskupovat i ve starém papíru nebo vlhkých utěrkách apod. Myslete i na to, že přilákat je může i rozlitý džus nebo drobky na podlaze

Moli v kuchyni

Moly nechceme vidět ve skříni a už vůbec ne v kuchyni. Nikdy to totiž nevěstí nic dobrého. Pokud otevřete spíž nebo potravinovou skříň a vyletí z ní moli, je téměř jisté, že některé potraviny budete muset vyhodit. Moli nakladou vajíčka hlavně do sypkých potravin jako je mouka, strouhanka, sypaný čaj, ale i různé semínka. V tomto případě nepomůže nic jiného jen zkontrolovat všechny potraviny a ty napadené vyhodit. Že v nich máte moly poznáte podle jemné pavučiny a larev. Všechny skříňky třeba umýt a vysát. Aby se tato nepříjemnost neopakovala, měli byste potraviny skladovat v uzavřených dózách nebo zavíracích igelitových sáčcích. Zda jste se molů efektivně zbavili zjistíte během 3 týdnů, protože tak dlouho trvá vývojové stádium. Stačí jedna zapomenutá kukla a můžete mít opět problém.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Moli ve skříni

Mol šatní si zase vychutná vaše oblečení, koberce i deky. Obzvlášť v oblibě mají přírodní materiály jako je bavlna, kožešiny nebo len. Kromě toho mají rádi i tmu a nevyhovuje jim průvan. Věci napadené moly se dají vyklepat a vyprat, alespoň pokud nejsou velmi poškozené. V rámci prevence se doporučuje pravidelně uklízet skříň a vysávat. Do skříně neukládejte věci, které jste měli na sobě, ale jen vyprané a čisté oblečení. Moly odpuzuje levandule, rozmarýn i hřebíček. Stejně nepříjemné jsou pro ně staré noviny, kterými můžete vystlat zásuvky. Sezonní věci skladujte v  pytlích nebo boxech, do kterých se moli nedostanou.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Domácí pomocníci proti hmyzu

Nejpříjemnými společníky jsou i komáři a muchy. Naštěstí jim nevoní věci, které jsou pro člověka příjemné jako je levandule, máta nebo eukalyptus. Vonné oleje tak dokáží odpudit hmyz a zároveň provonět váš domov. Pokud je nechcete ani na terase nebo balkoně, zachrání vás bylinková zahrada, protože její vůně jsou pro ně odpudivé. Pomůže i směs kokosového oleje a citronely v malých miskách rozmístěných po domě nebo terase.

Jak bojujete s hmyzem vy? Máte ověřené metody nebo se spoléháte na chemické přípravky?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť