Home Jak pečovat o nábytek 6 užitečných tipů, jak pečovat o zahradní nábytek

6 užitečných tipů, jak pečovat o zahradní nábytek

by Martin Stropko

Není snad nic příjemnějšího, než se za horkých letních dnů uvelebit na zahradu a užívat si slunečních paprsků. K tomu nějaký ten drink, kousek něčeho dobrého z grilu a můžeme mluvit o ideálně stráveném volném čase.

Idylku ale může snadno narušit problém v podobě zastaralého, poškozeného či nefunkčního zahradního nábytku. Ten pak už nechceme používat ani sami, natož, abychom se s ním někomu chlubili. Proto raději předcházejte zbytečným mrzutostem správnou péčí. Řekneme vám, jak na to.

Jaké stoly, židle a lavice na zahradu pořídit?

Drewmax_MO101_komplet

 

Ze všeho nejdřív je potřeba si rozmyslet, co od zahradního nábytku očekáváte. Jak má být pohodlný, jestli bude umístěný pod pergolou či stříškou nebo přímo venku, jak často jej budete muset přenášet a v neposlední řadě také, kolik do něj hodláte investovat. Každý z materiálů má totiž své výhody a nevýhody, které je potřeba zohlednit. Neřiďte se jen tím, jak se vám nábytek zrovna v tuhle chvíli líbí.

Základní rozdělení zahradního nábytku podle materiálů:

  • dřevěný
  • kovový
  • ratanový
  • dřevoplastový (WPC)
  • plastový

Dřevo – krásné ale náročné

Zřejmě vůbec nejoblíbenějším vybavením venkovních posezení je nábytek ze dřeva. Je velmi pohledný a pohodlný, ale vyžaduje pravidelnou údržbu kvůli náchylnosti k poškození vlivem počasí. Většina dřevěného zahradního nábytku se dnes vyrábí z odolných cizokrajných dřevin, představme si ty nejpoužívanější z nich.

Akát – dřevo z rychle rostoucích akácií, jejichž původ je v lesích jižní Ameriky a východní Asie. Vyznačuje se vysokou trvanlivostí, tvrdostí a pružností a při správném ošetřování i velkou odolností proti biologickému stárnutí. Má atraktivní barevnou kresbu, díky které je také velmi vyhledávané.

Meranti – tvrdé dřevo ze stromů rodu shorea z jihovýchodní Asie. Vzhledem k tomu, že shorea má asi 200 druhů, rozlišujeme také několik typů dřeva meranti. To je celkově velmi odolné i vůči dřevokaznému hmyzu a houbám, ale bez dokonalé impregnace není vhodné pro použití v příliš vlhkých prostorách.

Durian – dřevo stromu durian z Malajsie se vyznačuje dobrou trvanlivostí, opracovatelností a příjemným dekorativním vzhledem. Na rozdíl od ostatních tropických dřevin není ani tak drahé, takže i zahradní nábytek z tohoto materiálu se prodává za poměrně příznivé ceny.

Teak – jedno z nejžádanějších dřev na světě s původem v jižní a jihovýchodní Asii. Jeho výborné vlastnosti jsou dané vysokým obsahem přírodních olejů a dalších látek, díky kterým je teak mimořádně pevný, pružný a stabilní. Zcela odolává útokům hmyzu, houbám i plísním a může bez omezení stát přímo na slunci a dešti, aniž by působení povětrnostních vlivů nějak zhoršovalo jeho kvalitu. Dá se říct, že nábytek z teaku ani není potřeba nijak ošetřovat, od toho se také ale odvíjí jeho cena.

Finská borovice (ThermoWood) – borovicové dřevo, které prochází speciální úpravou za pomocí tepla a vodní páry. Díky tomu se změní buněčná struktura vláken, která pak dál nevstřebávají vlhkost a zlepší se i jejich mechanické a fyzikální vlastnosti. Ty jsou srovnatelné s tropickými dřevinami a životnost nábytku vyrobeného z finské borovice je tak garantovaná až na 30 let. V souvislosti s intenzitou úprav se také mění barva dřeva.

geton_ratanovy_set_ex_1x1k

 

Ať už se rozhodnete pro jaké dřevo chcete, kromě teaku mu budete muset věnovat náležitou pozornost. Jinak se vám zahradní nábytek začne za dvě, tři sezóny rozpadávat a budete zase kupovat nový.

Výrobci doporučují provést první ošetření dřevěného venkovního nábytku už za měsíc po jeho pořízení. Potřebnou výživu, zajišťující dlouhodobou životnost a odolnost proti počasí, dodáte dřevu použitím nátěrových systémů OSMO.

Kromě vysoce kvalitních nátěrů na dřevo, kombinujících ty nejlepší vlastnosti přírodních vosků a olejů, nabízí společnost OSMO třeba i odšeďovač dřeva, odstraňovač zeleného povlaku nebo speciální prostředky v barvách, přizpůsobených jednotlivým dřevinám. Můžete si také pořídit celou sadu na údržbu zahradního nábytku, ve které k přípravkům dostanete i potřebné brusné nástroje.

Výhody dřevěného zahradního nábytku:

  • přírodní materiál – pasuje do zahrady
  • pěkný na pohled
  • pohodlný

Nevýhody dřevěného zahradního nábytku:

  • častá údržba – podléhá povětrnostním vlivům
  • vyšší hmotnost
  • horší skladovatelnost
  • vyšší pořizovací cena

Při samotné údržbě nábytku se pak řiďte pokyny výrobce, abyste neudělali víc škody, než užitku. Nátěry provádějte pravidelně, nejlépe jednou měsíčně a nevynechávejte ani skrytá místa. Ve chvíli, kdy se začnou kapky deště vsakovat do dřeva, je už většinou pět minut po dvanácté. Před zimním uskladněním nezapomeňte na ochranu nábytku před vodou a mrazem, na jaře pak dotáhněte všechny šrouby a před vytažením ven dřevo zase natřete.

Kov – vydrží (skoro) všechno

Stále větší oblibu si díky moderním výrobním technologiím získává i kovový zahradní nábytek. Dá se o něm říct, že nevyžaduje téměř žádnou péči, protože když zmokne, tak jej jednoduše otřete hadrem. Na začátku sezóny je každopádně dobré ošetřit kov antikorozním přípravkem ve spreji a zkontrolovat, jestli rez už nenapadla některé náchylnější části (například spojovací materiál). Ty je pak rozumnější vyměnit.

Sofia_set_4

 

Hliníkový zahradní nábytek je lehčí a nepodléhá korozi. Konstrukci židlí většinou doplňuje kovový, ratanový nebo umělohmotný výplet, ale sezení může být i z pevné látky. Nábytek se dá skládat a štosovat do sebe a je s ním poměrně dobrá manipulace.

Ocelový zahradní nábytek je o něco těžší, než hliníkový. Velmi snadno se udržuje a nepodléhá povětrnostním vlivům. Bývá povrchově upravený pozinkováním, práškovými barvami nebo poplastováním, které jej chrání před vlivy počasí.

Výhody kovového zahradního nábytku:

  • není náročný na údržbu
  • nevadí mu déšť ani slunce
  • může mít nejrůznější tvary
  • snadno se skladuje

Nevýhody kovového zahradního nábytku

  • vyšší hmotnost
  • náročnější manipulace
  • studený materiál

I když jsou kovové židle, stoly a lavice velmi odolné, nic nevydrží věčně. Časem se objeví různě velké škrábance a rýhy, barva se oprýská a nábytek už není tak pěkný, jako dřív. Pokud nechcete dát vydělat sběrně kovů a koupit si nový, nezbývá než přistoupit k jeho renovaci. Jaké prostředky použít, vám opět nejlépe poradí přímo u výrobce nábytku nebo ve specializované prodejně barev a laků.

Ratan – nenáročný Orient

Ratan je pevná a přitom lehce tvárná lijána z asijských pralesů. Používá se k vyplétání kovových nebo bambusových konstrukcí a po nalakování vzniká jedinečný nábytek s nádechem exotiky. Rozlišujeme nábytek z loupaného, neloupaného a syntetického ratanu. Loupaný je určený pouze do vnitřních prostor, neloupaný a uměle vyrobený můžeme s úspěchem mít i na zahradě.

Přírodní variantu ratanového zahradního nábytku není dobré nechávat dlouho na dešti, takže se lépe hodí pod pergoly nebo do altánů. Výplet křesel a židlí čistěte vysavačem, měkčím kartáčkem, vlhkým hadrem a běžnými neagresivními prostředky.

Během zimního období je nutné uskladnit tento nábytek v suchém prostředí. Po čase dojde v závislosti na četnosti používání k odření laku, obnova je však velmi jednoduchá. Stačí ratan znovu natřít bezbarvým lakem (opět ale postupujte podle návodu výrobce) a nábytek je zase jako nový.

Syntetický ratan na rozdíl od přírodního nevsakuje tekutiny, a proto může bez problémů a jakéhokoliv poškození stát i dlouhodobě na dešti. Vyrábí se v mnoha barvách, ve hladkém i vzorovaném provedení. Kromě občasného odstranění případných nečistot pomocí houbičky a jarové vody s ním nebudete mít prakticky žádnou práci. V zimě je však potřeba i umělý ratan chránit před mrazem.

Výhody ratanového zahradního nábytku:

  • velice pěkný na pohled
  • dlouhodobá životnost
  • jednoduchá a snadná údržba

Nevýhody ratanového zahradního nábytku:

  • větší nároky na prostor při skladování
  • složitější manipulace
  • vyšší pořizovací náklady

Dřevoplast – souhra přírody a průmyslu

Dřevoplast (WPC – z anglického wood-plastic composite) je moderní materiál, dalo by se říci “umělé dřevo”. Jedná se o směs dřevěné moučky a plastu, která v sobě kombinuje ty nejlepší vlastnosti přírodního a umělého materiálu. WPC nevlhne ani nesesychá, nekroutí se, nenapadají ho plísně a škůdci, je odolné proti vodě i UV záření a vydrží věky.

Dřevoplast se nejvíce využívá při stavbách venkovních teras, okolí bazénů, zahradních posezení nebo plotů a dřevoplastové desky a profily našly své uplatnění i při výrobě zahradního nábytku. Ten díky jeho přednostem může stát na slunci, dešti i větru a nijak jej to dlouhá léta nepoznamená. Technologie výroby navíc umožňuje bezpočet barevných a tvarových provedení výrobků z WPC.

Nábytek z dřevoplastu je prakticky bezúdržbový. Není potřeba ho natírat, voskovat ani jinak ošetřovat. Když se zašpiní, utřete ho hadrem a pokud stojí celoročně venku, stačí mu na jaře očištění vysokotlakou myčkou nebo kartáčem a veškerá údržba je hotová.

Výhody zahradního nábytku z dřevoplastu:

  • celoročně odolává všem povětrnostním vlivům
  • nemusí se nijak udržovat
  • přírodní vzhled
  • tvarově a barevně zcela stálý
  • dlouhodobá životnost (až 25 let)

Nevýhody zahradního nábytku z dřevoplastu:

  • vyšší náklady na pořízení

set_aurek_ratanovy

Plast – za málo peněz málo muziky

Plastový zahradní nábytek je poměrně oblíbený díky nízké pořizovací ceně a zcela nenáročné údržbě. Stoly a židle z plastu známe v mnoha variantách provedení, vždy se však jedná o “pouhý” plast, kterému sice nevadí voda, ale horší už to je se sluníčkem. Působením paprsků získává zejména bílý nábytek nepěknou nažloutlou patinu. Do pórů v umělé hmotě se také rády zanáší nejrůznější nečistoty a prach, způsobující šednutí materiálu.

Na ošetření plastového nábytku vám postačí kyblík s teplou vodou, čistícím přípravkem a látkový hadr. Vyvarujte se používání drátěných houbiček nebo kartáčů, protože nejvíc ze všeho trpí plast poškrábáním. V poškozeném povrchu se pak mnohem snáz usazuje špína. Na trhu je k dostání celá řada PVC čističů, díky kterým se vám podaří mít i plastový nábytek dlouhodobě pěkný.

Při pořizování stolů a židlí z plastu si také dobře prověřte jejich nosnost. Ty nejlevnější výrobky mívají ošizenou sílu materiálu, a když se pak chlap jako hora posadí na takovou plastovou židli, stojící navíc na kluzkých dlaždicích, může se lehce ocitnout na zemi. Nemluvě o tom, že polámaný plast mu může způsobit ošklivé zranění.

Výhody plastového zahradního nábytku:

  • nízké náklady na pořízení
  • dobrá skladovatelnost
  • nízká hmotnost
  • snadná manipulace
  • odolnost proti vlivům počasí

Nevýhody plastového zahradního nábytku:

  • nepříliš pohledný
  • poměrně lehce se poláme
  • mění barvu na slunci
  • zanáší se nečistotami
Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť