Home Bydleme zdravě! Jak pečovat o kožené sedačky?

Jak pečovat o kožené sedačky?

by blog.hezkynabytek.cz
Kožená sedačka

Kožené sedačky bývají výrazným a oblíbeným kusem nábytku, kterého se nebudete chtít vzdát. Kvalitní, pohodlná a stylová sedačka z kůže vdechne duši každému obývacímu pokoji a vám přinese vytoužený relax. I když je kožená sedačka méně náročná na údržbu než ta látková, je potřeba vědět, jak ji správně ošetřovat a prodloužit tak její životnost. Přijměte preventivní opatření. Je mnohem snazší poškození koženého sedadla zabránit než ho opravovat. Zabránit dětem, aby na sedačku skákaly, umístit sedačku mimo dosah slunečního světla a nekonzumovat na ní jídlo a nápoje – to vše jsou opatření, která mohou pomoci zachovat její stav a vzhled. Pokud v domácnosti žijí domácí zvířata, může být obtížné zabránit jim ve skákání na sedačku. Zvažte použití ochranných potahů nebo zajistěte, aby zvířata měla vlastní místo k sezení.

Kožená sedačka v tmavé barvě

Rohová sedací souprava U – Tempo Kondela – Trek

Pravidelná péče

Při víkendovém úklidu domácnosti nezapomínejte ani na vaši sedačku. Měli byste ji totiž pravidelně zbavovat prachu a nečistot. Na utírání použijte bavlněný hadřík navlhčený destilovanou vodou a následně sedačku otřete suchým hadrem. Další možností je sedačku jednoduše vysát.

Koženou sedačku je třeba 2 – 4 krát ročně kompletně vyčistit a konzervovat. Prodloužíte tak její životnost, měkkost a atraktivní vzhled.

Krásná rohová sedačka

Kožená rohová sedací souprava – BRW – City

Čištění a impregnace

Důležitou součástí péče o koženou sedačku je i ošetřování kůže a impregnace. Pokud potřebujete sedačku vyčistit nebo ošetřit, vždy používejte pouze výrobky, které jsou k tomu určeny. V žádném případě nepoužívejte běžné čisticí přípravky, jako jsou saponáty, mýdla a podobně. Takové přípravky způsobují vysušování a následné popraskání kůže. Před tím, než výrobek na čištění nebo ošetření aplikujete na celou sedačku, udělejte pro jistotu zkoušku na menším, méně viditelném místě.

Dbát byste měli i na pravidelnou impregnaci. Impregnací nejvíce namáhaných částí sedačky zabráníte rychlému opotřebení i případné změně barvy. I zde platí, že byste měli používat jen speciální výrobky, které jsou k tomu určeny.

V případě, že se vám podaří sedačku polít, tekutinu určitě neotírejte. Ideální je, pokud ji pouze odsajete pomocí houby.

Kromě impregnace můžete na sedadlo použít také speciální kondicionéry. Na trhu jsou k dispozici různé kondicionéry na kůži, které pomáhají udržet kožené sedadlo měkké a pružné. Tyto přípravky mohou být užitečné zejména v suchém prostředí, kde může kůže rychle vysychat.

Světlá kožená sedací souprava

Kožená sedací souprava – Pyka – Etna 3R+2+K

Zvláštní opatření

Možná nevíte, že vaše sedačka se cítí nejlépe při teplotě 10 – 25˚ a vlhkosti vzduchu 50 – 75 %. Kromě pravidelné údržby je tedy důležité i to, aby sedačka nebyla umístěna v bezprostřední blízkosti zdroje tepla. Vzdálenost mezi radiátorem, případně jiným zdrojem tepla a sedačkou by měla být 30 – 50 cm. Chránit byste ji měli i před přímým slunečním zářením. Nevhodné je i používání přikrývek, protože se kůže zapaří a tak je náchylnější k olupování.

Kožená rohová sedačka

Kožená rohová sedací souprava – Tempo Kondela – Alessia 2F – OTM (P)

Při péči o koženou sedačku nezapomínejte na tato základní pravidla:

  • pravidelně zbavovat sedačku prachu a nečistot
  • impregnovat a ošetřovat výrobky k tomu určenými
  • nikdy nepoužívat běžné čistící přípravky
  • 2 – 4x ročně kompletně vyčistit a konzervovat
  • umístit 30 – 50 cm od zdroje tepla
  • nezakrývat sedačku přikrývkami, dekami a podobně

Nezapomeňte, že ne všechny kůže jsou stejné. Některé jsou mnohem odolnější a snadněji se udržují, zatímco jiné mohou vyžadovat více péče. Například bílá kůže, která je náchylnější ke skvrnám, vyžaduje také zvláštní péči.

Kožená sedačka Pyka Lord

Kožená pohovka – Pyka – Lord 3R

Mýty o kožených sedačkách

Kůže je náchylná k poškození: kůže je ve skutečnosti velmi odolný materiál, který vydrží roky používání. To samozřejmě neznamená, že je imunní vůči poškození, ale při pravidelné údržbě a péči může vydržet velmi dlouho.

Na kůži by se měly používat pouze speciální čisticí prostředky: Přestože existují čisticí prostředky speciálně určené na kůži, někdy může být stejně účinné a bezpečné použití jemného neutrálního mýdla smíchaného s vodou. Samozřejmě je vždy důležité vyzkoušet jakýkoli čisticí prostředek nejprve na méně viditelném místě.

Kožená sedadla se v létě příliš zahřívají a v zimě příliš studí: u kvalitní kůže to nemusí být pravda. Kůže je přírodní materiál, který dobře dýchá a má schopnost přizpůsobit se okolní teplotě. V chladnějších měsících může být sice na dotek o něco chladnější, ale rychle se zahřeje od tělesného tepla.

Kožená sedadla jsou náročná na údržbu: Přestože kůže vyžaduje určitou úroveň péče, není o nic náročnější než jiné materiály. Pravidelné čištění a občasné ošetření kondicionérem pomohou udržet koženou sedačku v dobrém stavu po dlouhou dobu.

Kožené sedací soupravy nejsou vhodné pro domácnosti se zvířaty nebo dětmi: Je sice pravda, že zvířata (a někdy i děti) mohou způsobit poškrábání nebo jiné poškození kožené sedací soupravy, ale ve skutečnosti je kůže jedním z nejodolnějších a nejsnáze čistitelných materiálů, které jsou pro nábytek k dispozici. Navíc mnoho drobných škrábanců a oděrek lze snadno opravit.

Širokou nabídku kožených sedaček najdete také v e – shopu hezkynabytek.cz. Věříme, že vám budou sloužit co nejdéle a přinášet hodně pohodlí a příjemných chvil.

Čtěte také: Malá velká změna obývacího pokoje za pár kaček!

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli  😉 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť