Home Nezaradené Stolní lampa pro školáka – jak vybrat tu správnou?

Stolní lampa pro školáka – jak vybrat tu správnou?

by Martin Stropko

Psaní domácích úkolů bývá občas časově náročné a občas si na ně třeba dobře posvítit. Doslova. Stolní lampa je užitečným, ba nezbytným doplňkem, každého PC stolku. Nejlepší samozřejmě je, pokud na stůl dopadá co nejvíce denního světla, které nenahradíme žádnou žárovkou ani diodou. Když ale slunce zapadne, nezbývá, než si pomoci světlem umělým. Při jeho umístění pak platí především zásada, aby si dítě při čtení, psaní nebo malování nestínilo vlastním tělem. Ideální stav je, když umělé světlo dopadá zepředu na celou pracovní desku, pokud to není možné, umístíme lampu pravákovi na levou stranu a naopak levákovi na pravou stranu stolu.

Pro předcházení nemocem dětského zraku je také dobré při práci pod rozsvícenou lampou zároveň osvětlit hlavním lustrem celou místnost. Umělé světlo by přitom nemělo dítě při práci obtěžovat odrazem od lesklých předmětů na stole ani v jeho blízkosti. Ideální výška lampy nad deskou stolu je mezi 40 – 50 centimetry, zde ovšem platí důležitá zásada, aby stínidlo bránilo osvícení ze žárovky přímo do očí. Podle možností pak volíme úhel dopadu světla na plochu v rozmezí od 60 do 70 stupňů, doporučená intenzita osvětlení pak je kolem 500 – 700 luxů, což odpovídá zhruba 75 Wattové žárovce.

picid_319860_x_1000_type_color_image

Bezpečnost především

Při výběru stolní lampy je třeba brát zřetel i na bezpečnost dítěte. Zkontrolujte proto, zda má její konstrukce dostatečnou stabilitu a také, zda jsou všechny vodiče pořádně zaizolované. Vypínač by měl být pohodlně dosažitelný, aby při rozsvěcení a zhasínání nedocházelo ke krkolomným situacím či pádu lampy na zem. Na trhu najdeme stovky dětských svítidel všech tvarů a provedení, při nákupu je však třeba být obezřetný, aby se nestal zbytečný úraz nebo neštěstí.

Nezapomeňte také, že o potřebné světlo v pokoji můžete dítě připravit i nevhodným rozmístěním nábytku, zdaleka největší vliv na světelnou pohodu ve všech místnostech má ovšem barva stěn. Je celkem přirozené, že pokojíček vyžaduje veselé a světlé barvy, těžko budeme potomky vychovávat v tmavé kobce.

picid_712218_x_1000_type_color_image

Zakročte včas, než bude pozdě!

Podle odborníků se dnes dětem kazí oči mnohem více, než kdy dřív, za což mohou především dlouhé hodiny vysedávání před televizní obrazovkou nebo monitorem počítače. Velké škody ale můžeme nadělat také tím, že necháme potomka číst a psát při nedostatečném světle. Pokud se nepodaří dětskou oční vadu odhalit zavčasu, může skončit i těžkou nemocí zraku a v krajním případě i slepotou.

MAGU

 

K nejčastějším nemocem zraku u dětí patří tupozrakost (oči vidí rozmazaně), šilhání (každé oko kouká jinam), dalekozrakost (špatně vidí na blízko) a krátkozrakost (nedohlédne do dálky). Pokud máte podezření, že vaše ratolest může některým z těchto onemocnění trpět, navštivte s ním co nejdříve očního lékaře. Mějte na paměti, že pokud péči o zrak zanedbáte už v raném věku, může si nést dítě následky celý život!

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť