Home Nezaradené Prázdniny končí – jak využít poslední dny volna?

Prázdniny končí – jak využít poslední dny volna?

by Martin Stropko

Prázdniny končí a děti mají před sebou ještě pár dní volna. Některé z nich se do školy těší, některé půjdou vůbec poprvé a mají trochu obavy, co je čeká. Vymyslete pro děti na celý týden zahradní zábavu. Překvapte děti každý den jednou kratochvílí, udělejte jim radost a pobavte se s nimi také.

Poslední týden prázdnin bude teplo, využijte toho ke hrám s dětmi

Meteorologové předpovídají návrat vysokých teplot. To je ideální situace pro zahradní hry, při nichž využijete vodu. Příjemně zchladí a děti při svém řádění vodu milují. 1. Skvělou zábavu připravíte jen s obyčejnou dětskou skluzavkou, pod kterou na dojezd rozviňte velkou plachtu z plastické hmoty. Na ni pak nechte téct vodu ze zavlažovací hadice. Dojezd na mokrou plochu je zážitek.

Foto: ©Depositphotos.com/tizianella

Foto: ©Depositphotos.com/tizianella

2. Další „mokrou“ hru nachystejte na zahradě s barevnými nafukovacími balónky. Naplňte je opatrně vodou, dobře zavažte a rozvěste po stromech v různé výšce. Děti, nejlépe spolu s kamarády, si pak mohou s kouskem latě zahrát na středověké rytíře a soutěžit, kdo praskne nejvíce balónků. Hru vylepšete třeba o zavázání očí a hlasové navádění na cíl. O častou sprchu nebude nouze.

3. V letních zahradách vedle ptáků poletuje zpravidla spousta motýlů. Zkusili jste je někdy s dětmi pozorovat? Není to až tak těžké, musíte jim jen připravit lákadlo. Do ploché keramické misky o větším průměru nalejte na dno trochu čisté vody a přidejte na malé kousky nakrájené sladké ovoce. Snad vaše krmítko a pítko najdou motýli dříve, než letos všudypřítomné vosy.

Foto: ©Depositphotos.com/ponsulak

Foto: ©Depositphotos.com/ponsulak

4. Dětské neposedy na delší dobu zabavíte klasickou prolézačkou z obyčejných lezeckých lan. Mezi stromy na zahradě natáhněte nepravidelnou „pavoučí síť“, kterou nechte své ratolesti prolézat. Nejlépe opět s kamarády, kdo dřív a na čas. Rovnováhu a prostorovou orientaci procvičíte výborně na lanovém mostě. Opravdu pevně jej napněte do tvaru písmene X mezi dva stromy.

Postavte si na zahradě zelené tee-pee z větví a popínavek

Děti a zahrada, to znamená také schovávačky na stovku nejrůznějších způsobů. 5. Zkuste si spolu se svými ratolestmi postavit zahradní tee-pee. Nosnou konstrukci ve známém jehlanovitém tvaru udělejte třeba z akátových větví, vydrží dlouho. Horizontální výplet vytvořte z provázků či drátků. Kolem kruhové základny vašeho „týpka“ vysaďte popínavé, zelené a rychle rostoucí trvalky.

Drewmax_MO250_1

 

6. Trochu adrenalinu pro vás a únavu pro vašeho hyperaktivního potomka zajistíte skákáním. Pořiďte si zahradní trampolínu s ochrannou sítí, kterou si vyberte v průměru 365 nebo 396 centimetrů. Maximálně ji můžete zatížit do 100 kg a pádu brání nylonová bezpečnostní síť s robustním zipem. Samozřejmé je krytí pružin pěnovou podložkou, stejně jako pěnový obal trubek.

Znáte univerzální zábavu, které se může věnovat téměř kdokoli? 7. Francouzský pétanque můžete hrát skoro všude, jen na trochu rovné ploše bez velkých drnů nebo kamenů. V tom je právě kouzlo této hry. Pořiďte si ve sportovních prodejnách více sad speciálních koulí a uspořádejte prázdninový turnaj pro všechny děti, příchozí i kamarády.

Foto: ©Depositphotos.com/Forgiss

Foto: ©Depositphotos.com/Forgiss

Protože je první školní den za rohem, neuškodí vašim dětem trocha nenápadného „opáčka“ a mírné cvičení paměti. 8. Ideálně propojte naučnou chvilku s tím, na co se chystáte. Na zahradu nebo do lesa na procházku si vezměte atlas nebo herbář, a zkuste chvíli poznávat ptáky, živočichy nebo rostliny. U malých dětí mějte po ruce i papír a pastelky a nenásilně procvičujte jemnou dětskou motoriku.

Jak se zabavíte s dětmi poslední týden prázdnin? S vlastní zahradou to půjde určitě líp. Napište své nejlepší tipy do komentáře pod článkem, a poraďte ostatním čtenářům.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť