Home Bydleme zdravě! 6 tipů pro váš dokonalý spánek

6 tipů pro váš dokonalý spánek

by Martin Stropko

Pokud máte problém v noci zaspat nebo se ráno vzbudíte unavení, je jasné, že máte problém. Za problémy se spánkem může stres nebo nepohodlná matrace, ale i různé zlozvyky. Poradíme vám, jak si zabezpečit kvalitní a klidný spánek.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

1. tip – Správná matrace

Pohodlná postel a především kvalitní matrace mají velký vliv na kvalitu spánku. Kromě toho, že rozlišujeme matrace pružinové a pěnové, podstatná je hlavně jejich tvrdost. Během spánku by měla být páteř v přirozené poloze a mít optimální oporu. Do příliš měkké matrace se tělo ponoří a výsledkem této nepřirozené polohy může být bolest v oblasti beder i problémy s plotýnkami. Podobné problémy ale může způsobit i příliš tvrdá matrace. Nejlepší je, vyzkoušet si v prodejně nebo showroomu matrace různých typů a tvrdostí. Jakou tvrdost si vyberete by se mělo odvíjet i od tělesné hmotnosti. Aby byla páteř optimálně podepřená, osoby s průměrnou hmotností si můžou vybrat i měkčí matrace, lidi s nadváhou by si měli vybírat spíše tvrdé. Důležité je sampzřejmě i kvalitní a nepoškozený rošt.

DREAM_LUX_TEXPOL_AKCIA_2018

2. tip – Velikost postele

Během spánku člověk mění polohy a tak je logické, že potřebuje dost prostoru. Postel musí mít dostatečné rozměry, pokud jde o délku i o šířku. U jednolůžkových postelí pro dospělou osobu je minimální šířka 80 cm, ale širším lůžkem nic nepokazíte, spíše naopak. U manželských postelí je doporučená minimální šířka 180 cm, protože musí dopřát dostatek prostoru dvěma lidem. Koupit se dají i postele se šířkou 200 cm, které jsou o poznání pohodlnější. Délka postele se odvíjí od výšky člověka, který v ní bude spát. Ke své výšce byste měli připočítat minimálně 20 cm a dostanete vhodnou délku postele. Samozřejmě dnes není problém nechat vyrobit i postel na míru.

TEMPO_KONDELA_POSTEL_OREA_315297608

3. tip – Zbavte sa zlozvyků

Pokud neumíte zaspat nebo se během noci budíte, příčinou může být i alkohol, kofein nebo kouření. To, že kofein má člověka nabudit je známé a málokdo si dá kávu před spaním. Někteří lidé, ale mohou mít problém zaspat i kvůli odpolednímu šálku kávy. Kromě toho třeba myslet na to, že kofein obsahuje napříkad i černý čaj a teda i některé čajové směsi, čokoláda nebo léky proti bolesti. I když alkohol obvykle způsobí, že člověk zaspí, nenechte se zmást. Požití alkoholických nápojů před spaním často způsobuje přerušení spánku během noci. Nejdříve tedy v klidu zaspíte, ale budete se budit během noci a rozhodně si neodpočinete. Alespoň 1-2 hodiny před spaním byste měli zapomenout i na cigarety. I kouření vás může spíše nabudit než uklidnit před spaním. Objevit se mohou problémy se zaspáváním, zlé sny i těžké ranní vstávání.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

4. tip – Večerní rutina

 I když stereotypu se obvykle snažíme vyhýbat, pro klidný spánek je poměrně důležitý. Tělo by se mělo připravit na to, že bude následovat oddych. Vynechat byste tak měli aktivity, které vás stresují a rozhodně byste před spánkem neměli pracovat. Asi 2 hodiny před spaním neměli jíst a na večeři jsou vhodné spíše lehce stravitelné jídla. Místo televize nebo počítače se věnujte raději knize nebo relaxujte. Taktéž byste měli chodit spát i ráno vstávat ve stejnou hodinu.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

5.tip – Sportujte

Sport a fyzická aktivita určitě dopomáhají dobrému spánku. Při těchto činnostech se tělo unaví, ale mysl se obvykle vyčistí a uklidní. Cvičení byste si ale měli dobře naplánovat, protože 2 hodiny před spánkem se už nedoporučuje sportovat. Při cvičení se totiž uvolňuje hormon kortizol, který tělo nabudí a tak by se vám hned po cvičení zaspávalo opravdu těžko. Pokud máte problém zaspat, pomoc vám může i večerní procházka nebo jóga.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

6. tip – Příjemné prostředí

V ložnici, resp. v místnosti kde spíte byste neměli být ničím rušeni ani stresováni. Do ložnice rozhodně nepatří televize, počítač a cokoliv co souvisí s prací. Také byste se měli vyhnout výrazným a agresivním barvám jako je červená, oranžová nebo žlutá a zvolit spíše modrou a zelenou nebo jemně pastelové odstíny. Během spánku by měla být v místnosti úplná tma, aby vás nic nerušilo.

TEMPO_KONDELA_NOVARA_160_1_BIELA_SIVA_1

 

Zaspíte hned jak si lehnete do postele nebo máte se zaspáváním problém a budíte sa i během noci?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť