Home Různé styly a designy Jak na nás působí barvy v domě?

Jak na nás působí barvy v domě?

by blog.hezkynabytek.cz
Barevný obývací pokoj
Barevný obývací pokoj

Zdroj: bloglovin.com

V našem životě hrají barvy velmi důležitou roli a jsou přirozenou součástí světa kolem nás. Možná byste nevěřili, ale člověk dokáže pouhým okem vnímat nejméně 2000 různých odstínů a až přibližně 87 % všech dojmů získáváme prostřednictvím světa barev.   

Barvy

Zdroj: pixabay.com

Barvami vyjadřujeme sami sebe a stejně tak, jak je vnímáme při výběru různých produktů, při oblékání či v přírodě, rozhodujeme o nich i v případě vymalování pokojů či zařizování našeho příbytku. Do interiéru si proto vybíráme barvy, které si v mysli spojujeme s příjemnými pocity či zážitky.

Působí na nás podvědomě a současně individuálně, protože každý z nás má vlastní spektrum preferovaných barev. Vyplývá to z jejich vnímání, které je závislé na několika faktorech, jako jsou barevný odstín, druh světla (denní nebo umělé, intenzivní či matné), naše obecné cítění, biorytmus atd.          

Barevný obývací pokoj

Zdroj: brit.co

Ne všechny barvy se však hodí do každého pokoje a ne každá barva v nás dokáže vzbudit požadované pocity. Pro správnou volbu barev do interiéru je proto dobré znát psychologii a účinky barev, které vysvětlují jejich vliv a působení na lidskou psychiku.   

Psychologie barev

  • aktivní – více povzbuzující – například červená a žlutá
  • pasivní – více uklidňující – například zelená a modrá
  • teplé – pocitově oteplují interiér a předměty zdánlivě přibližují – příkladem je červená a oranžová
  • studené – v interiéru působí chladně, neosobně a předměty opticky vzdalují – příkladem je modrá a zelená
  • neutrální – nevyvolávají žádné silnější pocity a jsou nejvhodnější pro kombinaci s ostatními barvami – příkladem jsou černá, bílá a šedá

Význam barev

Zdroj: zozivota.sk

Jednotlivé barvy a jejich odstíny a také světlo mají velký vliv na psychické a fyzické rozpoložení člověka a mají moc ovlivnit naše pocity a nálady. Jejich vliv na vytvoření příjemné atmosféry a na fyziologické účinky člověka je neobyčejný.   

Rozhodně čtěte dále:

Přinášíme přehled významu a symboliky jednotlivých barev, abyste si co nejlépe zvolili tu správnou barvu právě pro vás. Také vám napovíme, do kterých místností v domě je ta či ona barva vhodná a přiblížíme zásady jejich kombinování.

Vliv základních barev na naši náladu

Červená

Je lidsky nejvýraznější, extrovertní a dynamická barva, kterou spojujeme se životem, odvahou, obětavostí, láskou, silnými city a vášní. Udržuje koncentraci, dodává vitalitu a životní energii. Jde o velmi výraznou barvu se silným emocionálním nábojem, v interiéru bychom ji proto měli používat opravdu promyšleně. Syté odstíny mohou na velkých plochách nejen podporovat energii a chuť do života, ale dokonce vyvolávat i úzkost či agresivitu.

Do kterých místností se hodí?                                                                                                       

V obytných místnostech ji využíváme především pro oživení nevýrazného prostoru, hodí se i pro hračky a vybavení dětských pokojů či studentských pokojů, nikoli však pro hyperaktivní děti. Je ideální do místností, v nichž realizujeme nějaké aktivity, například do kuchyně či obývacího pokoje, nebo si s ní vymalujte jednu stěnu v ložnici pro nabuzení vášnivé atmosféry.

S jakými barvami se kombinuje?                                                                                                       

Vhodná je v kombinaci s bílou a žlutou. Pro odvážné je jako stvořené spojení s černou, modrou nebo hnědou. Dobře také ladí se zelenou a s šedou či fialovou, se kterou působí slavnostně.

Červeno bílý obývací pokoj

Zdroj: môjdom.zoznam.sk

Oranžová

Oranžová barva je veselá a hravá, podněcuje kreativitu a vnáší dynamiku do prostoru. Výrazné tóny přinášejí do domova energii, která je méně agresivní než u červené, přesto však působí velmi dominantně a u citlivějších osob mohou vyvolávat až neklid a úzkost. Jemné tóny naopak vytvoří v prostoru více klidu a pohody.   

Do kterých místností se hodí?                                                                                                                 

Hodí se do jídelen nebo společenských místností, protože podporuje vitalitu a radost ze života. Povzbuzuje i chuť k jídlu a měla by napomoci při ranním vstávání. Pastelové tóny prosvětlí a zútulní tmavé místnosti.

S jakými barvami se kombinuje?                                                                                                                 

Je vhodná v kombinaci s bílou. Se zelenou, žlutou či modrou působí velmi dekorativně.

Oranžový interiér

Zdroj: houzz.com

Žlutá

Tato barva je optimistická, působí vesele, je zdrojem dobré nálady, povzbuzuje a stimuluje intelekt. Podporuje koncentraci, motoriku, symbolizuje tvořivost a moudrost a její důležitou vlastností je komunikativnost (důvod, proč jsou poštovní schránky žluté barvy). Navíc interiér prosvětlí a rozjasní a její jemné odstíny na velkých plochách prostor opticky zvětší.

Do kterých místností se hodí?                                                                                                                   

Zářivě žlutá osvěží a rozjasní každý interiér. V pastelových odstínech se hodí do pracovny nebo dětského pokoje. Vhodná je do prostorů s menším množstvím světla, například do předsíní, a všude tam, kde chceme vytvořit příjemnou atmosféru. Hodí se do kuchyní a pracoven, protože povzbuzuje chuť k jídlu i činorodost.

S jakými barvami se kombinuje?                                                                                                             

Žlutá ladí se zelenou či modrou, v kombinaci s bordovou získá místnost na určité dynamice. Vhodná v kombinaci s bílou, černou nebo jako odvážný kontrast k červené či modré.

Barevný dětský pokoj pro chlapce i dívky

Zdroj: blog.styleestate.com

Zelená

Je přirozeně přívětivá a optimistická barva, protože je spojena s jarem a novým životem, s přírodou a mládím. Působí uklidňujícím a harmonizujícím dojmem, je to barva jistoty a spokojenosti, povzbuzuje a stimuluje intelekt. Kromě klidu je také symbolem naděje a vyrovnanosti, podporuje duševní činnost a napomáhá k soustředění. Říká se jí taky barva zdraví, protože má uklidňující vliv na nervový systém, je účinná při vyčerpanosti a nespavosti, může zmírnit migrény, vytváří osobní rovnováhu a rozšiřuje kapiláry. V podstatě má opačné účinky jako červená.

Do kterých místností se hodí?                                                                                                                   

Hodí se do prostoru, kde se vyžaduje čistota, jasnost, vyrovnanost, jako je například ložnice, koupelna či obývací pokoj. Lze ji použít i do pracoven či dětských pokojů. Doporučuje se také do hlučného prostoru, protože zklidňuje psychiku a sluch.

S jakými barvami se kombinuje?                                                                                                              

Díky široké škále odstínů ji lze v interiéru dobře kombinovat s různými barvami. Harmonizuje s teplými barvami, společně se žlutou prostor výrazně proteplí. Dobře vypadá i s bílou nebo hnědou.

Zelený interiér

Zdroj: theroosterandthehen.com

Modrá

Je barva intelektu, míru i touhy. Světlé odstíny přinášejí pocit uvolnění, klidu, pocit otevřenosti až nekonečna. Symbolizuje také duševní soustředění, silné vnitřní zážitky a obnovení vnitřních sil.

Do kterých místností se hodí?                                                                                                                   

Hodí se do místností určených k odpočinku a soustředění, místností, kde se vyžaduje klid pro myšlení a relax, tedy především do ložnic a koupelen, v určité míře i do pracoven. V jiných místnostech bychom ji měli doplnit vybavením v teplých barvách.

S jakými barvami se kombinuje?                                                                                                               

Její světlé odstíny v nás evokují čistotu, ve velkých prostorách však mohou působit až studeně a vyvolávat dojem hloubky či dálky. Pokud však přidáme bílou, působí tato místa slavnostně a výjimečně. Harmonizuje v kombinaci s bílou, žlutou, oranžovou i červenou.     

Modrá koupelna

Zdroj: hgtv.com

Fialová

Je směsí studené modré a teplé červené barvy. Čím více přidáme jedné nebo druhé, tím charakterističtější odstín získá fialová barva a pak i tomu přiměřený podíl obou vlastností. Jelikož v sobě spojuje vlastnosti natolik extrémních a různých základních barev, pokládá se za symbol tajemnosti a smyslu pro duchovní záležitosti. Tato mystická barva je plná tužeb, iluzí a melancholie. Vyvolává kontroverzní pocity.  

Do kterých místností se hodí?                                                                                                                 

V ložnici vytvoří romantické prostředí, v obývacím pokoji či jídelně přidá dramatičnost a přivádí k meditaci. Ve výraznějších odstínech je vhodné aplikovat ji pouze na jednu stěnu jako doplňkovou barvu.

S jakými barvami se kombinuje?                                                                                                                 

Na stěnách efektně ukáže kontrast tmavého odstínu fialové s bílou barvou, vesele působí v kombinaci se zelenou a v moderních prostorách příjemně ladí i s šedou. Její pastelové odstíny se dají pěkně kombinovat s pastelovými odstíny růžové či modré pro dosažení romantického dojmu ve stylu Provance.

Lila ložnice

Zdroj: hgtv.com

Hnědá

Hnědá barva představuje symbol země, stromu a domova. Je spojena s představou pořádku, důvěryhodnosti a útulnosti. Děti ji nemají rádi, rodiče vystaveni stresu k ní cítí náklonnost pro pocit příjemné důvěrné atmosféry. V pastelových tónech představuje barvu klidu a pohody.  

Do kterých místností se hodí?                                                                                                                   

Její pastelové odstíny na stěnách opticky zvětší a zútulní prostor. Hodí se do stísněných chodeb, které pak působí jasnějším a čistějším dojmem, ale i do kuchyně či dětského pokoje. Hnědá na podlaze dodává pocit tepla a stability.

S jakými barvami se kombinuje?                                                                                                                    

Aby hnědá nepůsobila nudně, je dobré ji kombinovat s pestrými barvami. Hodí se také k pastelovým odstínům a elegantně působí v kombinaci s bílou či různými odstíny béžové barvy.   

Hnědý interiér

Zdroj: peknebyvanie.sk

Šedá 

V lidech evokuje spíše smutný či nudný dojem. Je to neutrální barva, zklidňuje a příliš neoslňuje, jak je to v případě bílé, proto je vhodné kombinovat ji se zářivými barvami.

Do kterých místností se hodí?                                                                                                                     

Šedou barvu rozhodně nedoporučujeme aplikovat na všechny stěny v místnosti, působila by příliš smutným až depresivním dojmem. Ve vhodné kombinaci barev se hodí do moderně laděných interiérů a použít ji můžeme například v obývacím pokoji či kuchyni.

S jakými barvami se kombinuje?                                                                                                            

V případě, že máte rádi minimalizmus a moderní styl, luxusně působí v kombinaci s bílou, černou či červenou barvou. Velmi pěkně také doplní různé pastelové odstíny například růžové, modré či fialové barvy.

Šedý interiér

Zdroj: bellacor.com

Bílá 

Bílá barva symbolizuje jasnost, nevinnost a čistotu, nový začátek i narození. Je také symbolem božství, dokonalosti, hrdosti, dobroty a věčnosti. Bílý byt je světlý, vypadá prostorný, avšak příliš mnoho bílé může působit smutně, sterilně a téměř až nemocničně, proto se doporučuje, aby byly bílé stěny ozdobeny malbami, plakáty nebo zarámovanými obrazy.  

Do kterých místností se hodí?                                                                                                                     

Protože je to neutrální barva, hodí se do kterékoli místnosti. Rozjasňuje a zvětšuje prostor. Nedoporučujeme však vymalovat na bílo celý pokoj, je velmi efektní a moderní kombinovat ji s jinými barvami.

S jakými barvami se kombinuje?                                                                                                                      

Je neutrální a lze ji zkombinovat s jakoukoli barvou. Ve spojení s jemnými modrými odstíny však působí velmi chladně. Pokud ji použijeme jako pozadí, věci před ní jsou vyzvednuty a zdůrazněny, proto je výborná jako podkladová barva, na kterou můžeme malovat nebo lepit samolepky na zeď. Velmi pěkně působí v kombinaci s výraznými barvami jako je fialová, růžová či červená.

Bílý interiér v kombinavi s barvami

Zdroj: momtrends.com

Černá

Černá barva představuje symbol elegance, luxusu a tmy. Stejně jako bílá, je to neutrální barva, ve větším množství však evokuje smutek. Také vstřebává energii a utišuje konflikty.

S jakými barvami se kombinuje?                                                                                                                

Je kombinovatelná s každou barvou. Zatemňuje a zmenšuje prostor, proto se hodí jako doplňková barva.

Černý interiér

Zdroj: pluska.sk

Černo-bílá kombinace

Čistá bílá zvětšuje prostor, důstojná černá dodává místnosti na atmosféře, ale opticky ji naopak zmenší. Společně tvoří zajímavý kontrast, působí impozantně, luxusně vypadají velké černo-bílé dlaždice v prostorné hale v kombinaci s dalším vybavením interiéru, například černými zárubněmi a bílými dveřmi. Zajímavé jsou tyto barvy i v kuchyni, kde je můžeme doplnit žlutou či oranžovou. Malé černo-bílé vzory však mohou vyvolávat až úzkost a depresi.    

Černo bílá kuchyně

 Zdroj: be-stylish.eu

Černo bílá kombinace

Zdroj: popsugar.com

Harmonie barev

Při výběru barev v našich místnostech bychom se vždy měli pokoušet kombinovat barvy, které nejlépe vyzařují naši povahu, protože jen tak si dokážeme vytvořit prostředí, ve kterém se budeme cítit pohodlně a domácky. Při jejich kombinování bychom však také měli respektovat obecné principy harmonie barev.

Barevné polštáře v obývacím pokoji

Zdroj: pixabay.com

Zapamatujte si tyto 3 základní zásady:

1. Barvy vzájemně se doplňující, například modrá a oranžová, žlutá a fialová nebo červená a zelená vyvolávají příjemné pocity.
2. Příjemně působí i kombinace dvou barev stejného tónu, ale různé sytosti – světlezelená se sytou zelenou, červená s růžovou.
3. Vhodná je i kombinace neutrální a pestré barvy – černá, šedá nebo bílá s modrou, žlutou nebo zelenou. Vyvolávají klid a snižují napětí.

Barvy a zásada Jin a Jang

Obě protikladné životní zásady hrají důležitou roli, protože naplňují všechno ve vesmíru.

 

Police Jing Jang

Zdroj: buzzfeed.com

Jin je ženská, introvertní, která představuje noc, tmu a ticho. Vyhovují jí kulaté, vlnité tvary, pastelové barevné odstíny, uklidňující barvy (modrá, zelená, fialová), měkké materiály (dřevo, textil) a převládá tlumené světlo. Lidé typu jin jsou klidní, vyrovnaní a introvertní.                                                                

Jang je mužská, extrovertní, aktivní a představuje slunce, den, světlo a pohyb. Vyhovují jí rovné čáry a hranaté tvary, silné nebo svítivé barvy (žlutá, červená, oranžová), studené a hladké materiály (kámen, sklo, kov) a převládá silné světlo. Lidé typu jang jsou dynamičtí, ctižádostiví a extrovertní.

Harmonický interiér

Zdroj: interierstudio168.cz

Navzájem však jedno podmiňuje druhé: bez jinu není jangu a naopak. Důležité je, aby byly v neustálé vzájemné rovnováze.

Jing a Jang v místnosti    

Zpravidla platí, že místnosti, které jsou více jang, tedy místnosti, ve kterých jsme aktivnější (kuchyň, dětský pokoj a obývací pokoj), snesou silnější barvy (např. žlutou, červenou a oranžovou – barvy akce).

Avšak pozor!

Tyto výrazné intenzivní barvy by neměly na stěnách převládat. Ztlumte je mírnými barevnými odstíny.

Místnosti, které jsou více jin, tedy pokoje, které slouží k uvolnění, uklidnění, odpočívání (ložnice, koupelna), by měly být zahalené do klidnějších, nevtíravých, uklidňujících barev. Velmi příjemná je zelená barva. Hodí se do ložnic a koupelen. Nicméně v ložnici by měla být pouze nevtíravá, uklidňující zelená. I modrá barva velmi ráda vchází do jin prostor. Tato barva symbolizuje klid, usmíření do svého nitra a má velmi příznivý vliv na spánek.    

JIng Jang interiér

Zdroj: peknebyvanie.sk

Pokud si chcete upravit interiér podle staletími ověřených zkušeností Číňanů a nechat tak volně proudit pozitivní energii po celém bytě, vřele vám doporučujeme přečíst si článek o základních principech feng shui v interiéru, kde se dozvíte o tomto zázračném způsobu bydlení mnohem více.

Barvy podle vašeho znamení

Barvy jsou úzce spojeny i se zaměním, ve kterém jste se narodili. Každé znamení má svou silnou barvu, ale existují však i nevýhodné odstíny, kterým byste se měli vyhýbat. Výběr nesprávné barvy pro vaše znamení zvěrokruhu je to, čemu je třeba se za každou cenu vyhnout. Proč? I když se barvy vaší osobnosti mohou lišit od vašich silných barev zvěrokruhu, vždy je můžete použít k nasměrování pozitivních vibrací.

Beran:
Jelikož je beran ohnivé znamení, určitě vás nepřekvapí, že jeho nejsilnější barvou je červená. Živý, ohnivý odstín většiny červených předmětů je symbolem síly a energie.

Býk:
Nejoblíbenější barva Býka je růžová, ale pokud chcete přidat smysl pro harmonii a koordinaci, zvažte také pastelovou zelenou.

Blíženci:
Žádný jiný odstín by vaší energii nevyhovoval lépe než žlutá barva. Tento odstín nasměruje vaši kreativitu a poskytne duševní jasnost a zároveň vám pomůže vyhnout se oblakům.

Rak:
S tak jemnou povahou jako má rak, je stříbro dokonalým odstínem pro vyjádření vašeho klidu, péče a klidu, protože je spojena s vyšším já a spiritualitou.

Lev:
Lichotivý odstín zlaté nebo oranžové přitahuje velkou pozornost, stejně jako vy. Jedním dechem tyto barvy symbolizují dobrodružství, spontánnost a exhibicionismus.

Panna:
Zelená a hnědá je barva síly pro Pannu, protože je to prvek země spojený se zemědělstvím a novým životem. Tyto barvy navozují pocit bezpečí a relaxu.

Váhy:
Okouzlující, krásné a dobře vyvážené. Takové jsou odstíny barev růžové a modré. Znamení Vah je spojeno se světlejší barvou, protože jeho silová barva se posouvá směrem ke světlejšímu konci barevného spektra, takže vybírejte ze studených pastelových odstínů.

Štír:
Jako intenzivní člověk se sklonem k drsnosti vás ostatní často nepochopí. Máte silnou přítomnost a náročnou osobnost. Hodí se k vám černá barva. Pokud ji však chcete zjemnit, sahejte po odstínech krvavě červené, karmínové, kaštanové či námořnické modré.

Střelec:
Fialová je kromě královské barvy také barvou moudrosti a tajemství. Fialová se hodí ke kreativním duším, jako jsou střelci.

Kozoroh:
Zemské znamení kozoroh je spojen s přírodními drsnými odstíny hnědé a šedé, které vyjadřují sílu a zralost a zároveň zvyšují vaši spolehlivost a praktičnost.

Vodnář:
Vodnář má přirozeně svou primární silovou barvu v jasně modré, protože to říká také jeho název. Odstíny světlé modré vás dokáží uklidnit a zvýšit výkon vašeho intelektu.

Ryby:
Odstín oceánu, akvamarín, je silnou barvou pro vaši duši ryb. Povzbudí vaši energii a budete se cítit jako doma. Jako ryba, žijete svůj život, který kráčí s proudem, a akvamarín, také známý jako mořská pěna, je odstín, díky kterému se cítíte bezpečně.

Možná vám právě tato jednoduchá pravidla feng shui nebo naše rady o působení barev na člověka změní váš dům na skutečný domov.  😉 

 

Zdroje: https://www.colorsexplained.com/zodiac-colors/

https://colors.dopely.top/inside-colors/your-zodiac-colors-based-on-zodiac-signs/

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť