Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Letní květinové dekorace rychle a jednoduše

Letní květinové dekorace rychle a jednoduše

by Martin Stropko

Léto je v plném proudu, takže je načase jej přinést i do Vašich domácností – interiérů či exteriérů. Domov si můžete vyzdobit čerstvými květinami, které seženete na trzích, v zahradě, v lese nebo i na poli. Květy doplňte o suvenýry a fotky z dovolených a výletů. Ozdoby by měly mít veselé a svěží barvy, jako například světle zelená, oranžová nebo žlutá. Využijte také čerstvé ovoce z Česka i ciziny. Motiv exotického ovoce můžete pomocí barev na textil přenést na polštáře nebo závěsy.

Rádi cestujete, jestli jste spíše domácí typ? Dekorace na míru

Máte cestovatelského ducha? Potom použijte bílé, ručně opracované nádoby, sklo, bělené větve i plavené barevné dřevo, exotické rostliny, písek, kamínky a mušle. Vytvoříte dekorace v moderním extravagantním pojetí a navodíte jimi atmosféru dovolenkového domu. Využít můžete smyslné a výrazné barvy, jako je žlutá, oranžová nebo zářivě růžová.

K aranžmá se hodí květiny exotické kurkumy, lilií, nerine a gloriózy. Doplnit je můžete o obyčejné traviny. Vyzkoušejte například kombinaci velkého květu kurkumy či pivoňky s barevným plaveným dřevem a filcovou stuhou nebo lilie s „vlasatými“ trávami zasypané jemným plážovým pískem a mušličkami nebo hvězdicemi.

Jste spíše domácí typ se smyslem pro rodinnou pohodu, zahradničení a staré věci? Potom místo váz a květináčů použijte staré nádoby, třeba čajový servis po babičce nebo polévkovou keramickou mísu. Jedinečné kouzlo podpoří něžné kvítky drobných karafiátů, růžiček, šeříku a hřebíčku, a to nejlépe v pastelově růžové barvě.

Květy ve váze

Jednoduchou, ale pěknou ozdobu vytvoříte z jednoho až tří výrazných květin ponořených do vázy. Nic víc. V jednoduchosti je totiž krása. Vázu vystavte třeba na stole, okenním parapetu či nočním stolku. Minimalistická ozdoba se hodí do interiéru, který se nese v elegantních jemných tónech a křivkách.

Při dekorování využijte také luční květiny. Kombinovat můžete všechny druhy květin i stonky trávy. Nebo si vzpomeňte na dětská léta az květin, které mají pevné stonky, upleťte věneček. Na ten se hodí například pampelišky nebo kopretiny. Nemáte rádi řezané květiny? Potom si vyrobte pompom květiny.

Potřebujete 2 ubrousky, nůžky, provázek, tavnou pistoli, skleněnou láhev nebo vázu, gumičky a případně i větvičky na ozdobení. Ubrousek rozstřihněte napůl, poloviny přeložte přes sebe a poskládejte z nich harmoniku. Hotovou harmoniku svažte uprostřed provázkem. Potom od sebe opatrně oddělte jednotlivé vrstvy ubrousku a vytvořte polokouli. Totéž udělejte s druhým ubrouskem.

První polokouli přilepte tavným lepidlem na větvičku a následně ji přelepte druhou částí tak, abyste vytvořili „květinu“. Lepidlo nechte pořádně zaschnout a zatím si připravte láhev nebo vázu. Ozdobte ji například gumičkami. Do ní pak vložte pompomovou květinu a dekoraci dozdobte třeba rozkvetlými větvičkami.

Plovoucí květiny

Méně tradiční, ale o to zajímavější ozdobou, jsou plovoucí květiny. Výroba plovoucích květin je jednoduchá. Stačí vám libovolné květiny, které vložíte do nádoby s vodou. Můžete použít misku, menší akvárium, talíř, zavařovací sklenici nebo cokoli jiného, například čínskou mísu nebo kuchyňský hrnec. Záleží jen na vás, jakou atmosféru chcete navodit.

Těžší květiny, třeba tulipány nebo růžové poupata, nemusí na hladině plavat rovně. Pokud by vám to vadilo, vytvořte pod květ malou sukýnku z bublinkové fólie, kterou podepřete celý květ kolem stonku. Květ pak bude pěkně plavat na vodní hladině. Ozdobu můžete vylepšit ubrusem sladěným s plovoucími květy nebo zapálenou plovoucí svíčkou.

Foto: ©www.pixabay.com

Foto: ©www.pixabay.com

Aranžmá z jedné květiny

Hezké aranžmá vyrobíte i z jediné květiny. Stačí vám jedna růže nebo jiný květ, několik lístků, stuha a aranžovací hmota. Využít můžete čerstvé, sušené i stabilizované květiny. U stabilizovaných květin je míza nahrazena speciálním roztokem, a proto nezvadnou ani během aranžování, ani následující dva roky. Na suché květiny použijte šedou aranžovací hmotu, na živé zelenou.

Váleček aranžovací hmoty omotejte stuhou a připevněte ji pomocí špendlíku s dekorační hlavičkou. Doprostřed hmoty pak zapíchněte hlavičku růže nebo jiný květ, který barevně ladí s mašlí. Kolem květu pak naaranžujte zelené lístky tak, aby nikde neprosvítala aranžovací hmota. Dekoraci můžete dozdobit jemnou mašličkou.

Místo aranžovací hmoty můžete květinu vložit do sklenice nebo jiné nádoby, jejíž dno vyložíte mechem. Na dno můžete místo mechu nasypat také drobné kamínky. Dekoraci pak dozdobíte tamponem takzvané medvědí trávy.

Živé květiny můžete nahradit i papírovými. K jejich výrobě potřebujete papírové košíčky, aranžérské dráty, lepící pásku (opět může být aranžérská), špendlík s dekorační hlavičkou a kulaté kleště. Kleštěmi zahněte do spirály jeden konec drátu. Druhým koncem pak navlékejte jednotlivé košíčky a ty tvarujte do podoby okvětních lístků. Takto navlečte zhruba 3 košíčky různých nebo stejných barev. Spodek „květu“ připevněte ke drátu pomocí lepicí pásky. Tou omotejte celý drátek.

Jak ozdobit terasu či balkon

Terasu či balkon vyzdobte květinovým aranžmá s využitím rozličných materiálů, například přírodních nebo různých nádob, jako jsou talíře, sklenice, hrníčky nebo mističky. Popusťte uzdu fantazii a řiďte se svým citem. Sjednocujícím prvkem může být určitá barevnost, tvar nebo převládající materiál.

Umělé květiny jsou sice trvanlivé, ale podléhají vlivu slunce, větru a vody, takže po pár týdnech vypadají úplně jinak než na začátku. Většina levných napodobenin není moc hezká, ty povedené jsou zase drahé. Navíc se umělá dekorace brzy okouká. Kouzlo živých dekorací je v jejich proměnlivosti. Stále se mění, a tak se pokaždé díváte na poněkud jinou ozdobu.

K dekoraci využijte vše, co kvete na zahradě nebo má pěkné listy. Hodí se nejen letničky a trvalky, ale také dřeviny. Větvičky kvetoucích keřů vydrží venku ve váze déle než v bytě. Jejich trvanlivost prodlouží přistínění, ranní rosa a noční ochlazení.

Kromě materiálu ze zahrady můžete využít i toho, co nabízí okolní příroda, třeba květenství bodláků, slunečnice, makovičky nebo svazky obilí. Nebojte se použít ovoce, například jablka, hrušky, pomeranče, hrozny nebo třešně. Výhodou takové dekorace je to, že jakmile se vám okouká, tak ji můžete sníst.

Vyrobili jste si úžasnou letní dekoraci? Podělte se s námi o Vaše výtvory.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť