Home Netradiční bydlení 7 netradičních domů, které by vám záviděl každý

7 netradičních domů, které by vám záviděl každý

by blog.hezkynabytek.cz
Dům na vodě
Dům na vodě

Foto: © topdreamer.com

Je klasický dům se 4 stěnami mainstream? Pro někoho určitě. Toužíte i vy po změně? Prohlédněte si těchto sedm zvláštních domů a inspirujte se.

1. Obrovská mušle

Dům ve tvaru mušle

Foto: © Arquitectura Organica

Mexický Architekt Javier Senosiain neuznává ostré hrany a rohy a raději si hraje s oblými a spirálovitými tvary domů. Jeho Nautilus House ve tvaru mušle, se skleněnými mozaikovitým okny, rostlinami a světlými stěnami působí velmi elegantně. Toto kouzelné obydlí však splňuje nároky každodenního bydlení: má ložnici, obývací pokoj s televizí, kuchyň i koupelnu a WC.

Obývací pokoj domu ve tvaru mušle

Foto: © Arquitectura Organica

Netradiční obývák

Foto: © Arquitectura Organica

2. Chatka uprostřed řeky

Vystavený vodám srbské řeky Driny, nedaleko obce Bajina Bašta, stojí malý domek na skále, dostupný loďkou nebo kajakem. V roce 1968 ho postavila skupinka chlapců, kteří ho chtěli využívat na komfortní opalování se v létě. Kromě terasy je v něm i malý pokojík. Dřevěná konstrukce musela čelit mnohým bouřím a záplavám, ale po každém poškození byl domek pečlivě zrekonstruován.

Domek na řece

Foto: © Irene Becker

Dům na řece

Foto: © Irene Becker

Dům na řece zničený záplavami

Foto: © Irene Becker

3. Toulavý dům

Pozor, aby vám tento dům neutekl dříve, než jej zapíšete do katastru. I když slovo nemovitost je v tomto případě sporné. Domek na 6 hydraulických nohách, poháněný solární a větrnou energií, pochází od dánských designérů a v jeho nitru se nachází obývací pokoj, kuchyňka, postel, WC a počítač na ovládání pohybu.

Toulavý dům

Foto: ©SWNS

4. Komfortní bydlení v letadle

Umíte si představit, že bydlíte v Boeingu 727? Zavítejte na předměstí Portlandu v americkém Oregonu, kde Bruce Campbell vytvořil funkční bydlení, s elektřinou a tekoucí vodou, z vyřazeného letadla. Jak říká, staré letadla se ideálně hodí na netradiční a bezpečné bydlení, jelikož dokáží vydržet zemětřesení a úspěšně odolávat nepříznivému počasí. Výhodou je i množství úložného prostoru. Campbell odkoupil letadlo od aerolinek v roce 1999 za přibližně 100 000 dolarů a do jeho přestavby investoval dalších cca 220 000 dolarů. Na svých stránkách doporučuje lidem, kteří uvažují nad bydlením ve vyřazeném letadle, jak správně postupovat.

Boeing 727 jako dům

Foto: © Airplane Home

Boeing 727 jako dům

Foto: © Airplane Home

5. Dům, který se otáčí za sluncem

I u nás najdeme pozoruhodné bydlení. Bohumil Lhota si postavil rodinný dům, který se díky speciálnímu mechanismu dokáže otočit o 180 stupňů a jeho obyvatel si tak může měnit výhled dle přání. Navíc je navržen tak, aby se dokázal „schovat“ do hloubky 2 metrů pod zemí, čímž se v zimě zajistí potřebná izolace. Kromě toho obsahuje i bazén vyhřívaný teplem ze solárních panelů. V případě, že majitele domu omrzí prostředí, obytnou část je možné odmontovat a přesunout na jiné místo (např. pomocí helikoptéry).

Otáčecí dům

Foto: © E.ON Česká republika

Výhled z otáčecího domu

Foto: © E.ON Česká republika

Interiér otáčecího domu

Foto: © E.ON Česká republika

Bazén v otáčecím domě

Foto: © E.ON Česká republika

6. Krokodýlí dům

Zvláštní dům ve tvaru krokodýla v Abidžanu na Pobřeží slonoviny obývá jeden z jeho designérů Thierry Atta. Groteskní betonová stavba byla dokončena v roce 2008 a není zrovna nejútulnější. Má však okna, postel a vše, co její majitel potřebuje na pohodlné bydlení.

Krokodýlí dům

Foto: © Creative Commons

Interiér krokodýlího domu

Foto: © Creative Commons

7. Dům ve skále

Nevšední pohled se nám naskytne v obci Brhlovce (Slovensko). Kamenné obydlí, vysekané do měkkých pórovitých andezitových tufitů a tufů, jsou významnou památkou a rezervací lidové architektury. Obytné a obslužné prostory vyhloubené do kamene můžete dnes navštívit jako muzeum. Některé z těchto domků jsou dosud obydlené.

Dům ve skále

Foto: © Ján Ontkoc

Dům ve skále

Foto: © Ján Ontkoc

Dům ve skále

Foto: © Ján Ontkoc

 

Ve kterém z těchto domů byste chtěli bydlet? Máte dobrý nápad na netradiční bydlení? Podělte se o vaše inspirace. Napište nám do komentářů.

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť