Home Nezaradené Jak zvolit do domu ty správné barvy?

Jak zvolit do domu ty správné barvy?

by blog.hezkynabytek.cz
Barevná místnost
Barevný interiér

Foto: © ydomaine.com

Dům, byt či jen pokoj nesou v sobě určité kouzlo a pocit bezpečí. V našem domě trávíme nespočet času, je naším útočištěm před okolním světem plným únavy a stresu, proto bychom se tam měli cítit co nejlépe. Stěny jsou největší plochou v bytě a jejich barva je tedy určující pro atmosféru celého prostoru, ať už je ladíme do jemných nebo sytých odstínů. Pomocí barev můžeme prostor rozšířit či zmenšit, prosvětlit nebo zútulnit.

Kdo z nás by nechtěl mít doma příjemnou atmosféru a pokoje zářící pozitivní energií?

S našimi zajímavými a užitečnými radami se vám určitě podaří proměnit váš dům na skutečný domov, kam se budete vždy s radostí vracet.

Ptáte se jak? Jednoduše! Barvami!

Barevný obývací pokoj

Foto: © achadosdedecoracao.com

Začněte v malém

Když nevíte jak začít s malováním, je dobré zvolit si na začátek malý prostor. Jako první místnost si můžete zvolit chodbu, propojovací pokoj nebo předsíň. Kromě toho, že se malý prostor snadněji vymaluje a rychleji uklidí, uvidíte výsledek své práce dříve než při velkých místnostech.

Předsíň - BRW - December

Předsíň – BRW – December

Vyzkoušejte svůj výběr barev

Barvu, která se vám líbí, je vhodné vyzkoušet v místnosti prostřednictvím vzorníku nebo obarvené desky. Nebojte se experimentovat! Pokud máte možnost malovat rovnou na stěnu, neváhejte! Je to nejlepší způsob, jak zjistíte, která barva se nejvíce hodí po váš pokoj nebo byt.      

A co tak vyzkoušet jinou pomůcku?                                                                                                

Kolo barev  

Kolo barev představuje paletu barev, která ukazuje barvy a jejich intenzitu. Možná vás překvapí, kolik kombinací funguje krásně dohromady. Může vám pomoci s vizuální teplotou barev.

Kolo barev

Foto: © krasavnutri.blogspot.com

Jak se jednoduše rozhodnout pro správnou barvu pokud nechcete zkoušet různé varianty na vlastních stěnách?

Vyzkoušejte si vaše designerské schopnosti online!

Předtím, než se doma pustíte do malování pokojů „naostro“, můžete si vyzkoušet vaše designérské schopnosti online. Usnadněte si rozhodování o tom, jaké barvy zvolit do jednotlivých místností svého bytu nebo se jen inspirujte do budoucna a staňte se na chvíli designérem!

Prostor pro vaše nápady naleznete na stránce: http://www.colordesigner.sk/

Barevné odstíny

Při nákupu barvy kupujeme určitý odstín. A právě odstín je to, co tvoří barvu. Stupeň odstínu pomáhá identifikovat, zda je barva světlá nebo tmavá. Její sytost, intenzita představuje dominanci barvy, a proto umíme určit tmavší, intenzivnější barvy, které jsou vhodné do prostoru s aktivním režimem. Pokud však toužíte po klidnějším prostoru, který má uklidnit nebo ulevit od rychlého životního stylu, doporučujeme použít světlejších barev.

Odstíny šedé

Foto: © bloglovin.com

Pro dnešní jednoduché a vzdušné prostory v domě či bytě byste měli používat maximálně dvě základní a jednu doplňkovou barvu. Sytých tónů na stěnách se však nemusíte vzdávat. Používejte je však spíše na malých plochách, například ve výklenku ve zdi, případně použijte výrazný barevný a grafický prvek jako spojovací motiv všech místností.     

Předsíň - ML Nábytek - Mistral 104

Předsíň – ML Nábytek – Mistral 104

Nebojte se dekorací

Podtrhnout barevný efekt můžete prostřednictvím využívání různých textur a dekorací. Dva druhy materiálu jako například měď, bronz nebo cín v kombinaci s barvou dodávají místnosti celistvost. Vrstvené barevné glazury dají místnosti hloubku, která dokáže i nudné plochy proměnit na zajímavý a inspirativní osobní prostor.   

Dekorace

Foto: © theladbible.com

Monochromatické schéma

Jak již název napovídá, jde o schéma, které působí uklidňujícím dojmem, jelikož používá jen jednu barvu a její odstíny, takže představuje snadný způsob, jak vytvořit soudržný a elegantní vzhled v pokoji. Pro větší kontrast můžete jemné barevné rozdíly jednoduše vytvořit pomocí stejné barvy nebo příbuzných barev v různých povrchových úpravách. Například, stěny a čalounění mohou být ve stejném barevném odstínu, ale můžou se jemně lišit na povrchu. Takže kromě správného sladění barevnosti daného prostoru, doplňujeme barvy i správnou texturou a materiálem. Jiným dojmem totiž působí barva na drsné a matné omítce, jinak na textilu a jinak v barvě skla.       

Monochrom pokoj

Foto: © hlminteriordesign.com

Projděte se

Uvažujete nad vymalováním celého bytu? Zkuste kombinovat barvy tak, aby na sebe vzájemně působily a při pohledu tvořily celek i v přilehlých místnostech. Projděte se z pokoje do pokoje, dívejte se z jiných úhlů pohledů a zkoušejte, dokud nenajdete to, co je nejlepší pro vaše pocitové vnímání a design vašeho pokoje či vzhled celého bytu.     

Krásný interiér

Foto: © homestratosphere.com

Jak opticky změnit prostor?

Zdají se vám vaše pokoje příliš malé nebo naopak příliš velké? Stropy jsou nízké nebo byste přijali, aby byly vyšší? Nebojte se, nemusíte si kvůli tomu rozbourat celý byt. Poradíme vám, jak šikovně opticky změnit prostor pomocí barev.

  • velký pokoj – naneste barvu na všechny stěny kromě stropu. Používaní tmavších, intenzivnějších barev vám pomůže opticky zmenšit pokoj nebo zkrátit dlouhou chodbu
  • úzký pokoj – vymalujte barevně pouze jednu úzkou stěnu a zvolte tmavou podlahu
  • malý pokoj – na stěny a strop naneste světlou barvu a podlahu nechte tmavou. Efekt prosvětlení místnosti a optického zvětšení malého prostoru vám pomůže docílit kombinace dvou středních odstínů barvy      
  • vysoký pokoj – pro strop i podlahu zvolte tmavší odstín, jako jsou okolní stěny
  • nízký pokoj – zadní stěnu místnosti vymalujte svislými pruhy
  • široký pokoj – vymalujte na tmavě boční (dlouhé) stěny a podlahu, strop a zadní stěnu nechte světlou

Základní rada zní:

Tmavé barvy používejte vždy do větších místností, protože obecně opticky zmenšují prostor a naopak světlé barvy dokážou navodit dojem větší, vzdušnější místnosti.

Světlý dětský pokoj

Foto: © bloglovin.com      

Tmavý pokoj

Foto: © homestratosphere.com

Nezapomeňte na světlo

Při výběru barevných odstínů pro jednotlivé místnosti a stěny musíme vzít mimo jiné v úvahu také světlo. To je základním optickým prvkem v bytě a jeho větší či menší intenzita ovlivňuje použité barvy. Při přirozeném světle vidíme všechny barvy nejvěrněji. Umělé osvětlení vytváří dojem teplejších odstínů barev přecházejících až do žluté. Také se stoupajícím slunečním svitem jsou výraznější především odstíny teplých barev – červené, žluté a oranžové. Když sluneční světlo slábne, získávají všechny předměty nádech do modra. Proto v místnostech orientovaných na sever používáme spíše teplé odstíny barev, v pokojích na jihovýchod či na západ můžeme zvolit tmavší a chladnější tóny.

Študentská izba - BRW - Indiana 7

Studentský pokoj – BRW – Indiana 7

Důležité je zapamatovat si, že:

Volba barvy závisí i od světelné intenzity místnosti. Rozlišujeme nejen množství denního nebo umělého světla, ale i směr přímého či nepřímého záření.   

Světlá místnost

Foto: © wayfair.com

Při výběru barev berte v úvahu typ pokoje

Stejně, jak si vybíráme různé barvy podle vlastního vkusu, rovněž se pro každou místnost v bytě hodí jiné barvy podle jejich působení. Proto při výběru barvy nezapomínejte, jakou místnost chcete vymalovat. Jsou barvy, které se hodí do místa klidu, jiné do pokojů, kde trávíme svůj čas aktivně, proto je nutné mít na paměti konkrétní využití daného prostoru.   

Chodba a schodiště

V těchto prostorách je obecně málo světla, proto na stěny volíme bledší odstíny barev. Vítány jsou světlé barvy, jako je žlutá, béžová či bílá. Kontrastem barev však můžeme efektně upozornit na případné nebezpečí, jako jsou schody nebo prahy, takže je na ně vhodné zvolit tmavší odstín. Prostory chodby či předsíně by měly vytvářet vhodný přechod z vnějších částí do obytných prostor a současně připravit na celkovou atmosféru pokojů.   

schody-1-689x1024

Foto: © ds.benjaminmoore.com

Obývací pokoj

Jelikož obývací pokoj je prostorem, kde trávíme aktivní části dne, hodí se do ní teplé a výrazné barvy. Útulně a stabilně působí hnědá a oranžová barva, na oživení a duševní stimulaci se doplňují zelenou, případně modrou. Samozřejmě bílá se hodí ke všemu a snadno se kombinuje s jinými barvami. Výborně se hodí k béžovému obývacímu nábytku, je však potřeba mít na paměti i další faktory, jako jsou světlo v pokoji či nábytek a doplňky. K moderním jednoduše zařízeným obývacím pokojům a nábytku v bílé barvě můžete klidně zvolit i odvážnější barvu, jako je fialová či šedá, stačí je však nanést na jednu stěnu jako doplňující prvek. Ke tmavému nábytku vybírejte co nejsvětlejší odstíny.

BOG_FRAN_Izba_Forrest_2-768x483

Obývací pokoj – Bog Fran – Forrest 2

Nezapomeňte:

Obývací místnost snese i výraznější odstíny červené nebo oranžové, ovšem dáváme pozor, aby tyto silné barvy nepřevládly, jinak bude atmosféra v místnosti neklidná. Živé barvy ztlumíme klidnějšími, pastelovými odstíny.   

Ložnice

Hodně lidí má ve zvyku vymalovat ložnici na bílo. Používejte ji však pouze v kombinaci s výraznějšími barvami, celá v bílé by totiž mohla působit nemocničním dojmem. Vhodnými barvami jsou zejména modrá a zelená. K dnešním módním trendům patří taky hnědá barva, která nabízí návrat k přírodě, představuje pohodlí a útulnost. Ta se taky dobře kombinuje se žlutou nebo oranžovou, které jsou energické, takže je v ložnici určitě ocení spáči, kteří mají problémy s ranním vstáváním. Chcete-li oživit sexuální život novou energií, použijte barvu červenou, ovšem opatrně, příliš vede k agresivitě. A nezapomínejte, že pokud si zvolíte tmavší odstíny, je vhodné je kombinovat s bílou, případně jinými barvami v světlých odstínech. Hlavní je, aby pokoj nepůsobil pochmurně a depresivně.

Ložnice - Black Red White - Stylius 1

Ložnice – Black Red White – Stylius 1

Mějte na paměti:

Do ložnice, kde člověk touží po odpočinku a klidu, jsou vhodné zejména jemné, pastelové barvy v kombinaci se studenými a neutrálními, které vytvářejí příjemnou klidnou atmosféru.  

Dětský pokoj

Je všeobecně známo, že dětský pokoj by měl zářit pestrými a intenzivními barvami, případně různými obrázkovými motivy. Musíte však myslet na to, že při vývoji dítěte barevnost pokoje plní několik důležitých úkolů. Na jedné straně má děti rozveselit a podpořit jejich kreativitu a schopnost učit se, na straně druhé je nutné, aby odpovídal jejich duchovním potřebám, tlumil dráždivost a podporoval pozitivní vývoj. Proto je třeba se některým barvám zdaleka vyhnout, zvlášť pokud máte doma hyperaktivní dítě. Nehodí se červená, žlutá a oranžová, naopak dítě byste měli barvou v pokoji tlumit. Volte tedy modrou, zelenou nebo světle fialovou. Pro velké plochy stěn a podlah volíme světlé odstíny, menší plochy (záclony, polštáře, prostěradla) by naopak mohly být v sytějších barevných tónech.

Dětský pokoj

Foto: © suburbsmama.blogspot.sk

Možná byste nevěřili:

Ale správně zvolené barvy dětského pokoje mohou vhodně působit na určité povahové rysy dítěte.    

Barevný dětský pokoj

Foto: © poppytalk.com

Kuchyň a jídelna

V kuchyni se nemusíme bát použít výraznější barvy, jako je svěže zelená, žlutá, fialová či červená. Všechny tyto barvy nanesené s mírou, např. jen na jednu stěnu, v kombinaci s bílou vykouzlí útulnou kuchyni. Oranžová a žlutá barva v jídelně stimulují náš žaludek, podporují komunikaci a odrážejí zpět do místnosti příjemné světlo. Příliš ostré kontrasty nám v jídelně nevytvoří příjemné posezení.

Kuchyně - WIP - Viza Plus

Kuchyně – WIP – Viza Plus

Rada pro ty, kteří si dávají pozor na štíhlou linii:

Modrá barva tlumí chuť k jídlu.  😉 

Modrá kuchyně

 Foto: © brit.co

Pracovna

pracovně v první řadě záleží na tom, jaké nároky na nás práce klade, zda vyžaduje soustředění, nebo naopak povzbuzení a stimulaci. Chladnější, věcné nebo neutrální odstíny barev nám napomáhají lépe se soustředit, veselejší odstíny naopak vytvářejí atmosféru podporující tvůrčí činnost. Nesmíme však zapomínat na správnou míru použité barvy. Měli bychom ji vhodně kombinovat s neutrální, jako je bílá, šedá nebo černá.

A která barva je do pracovny nejvhodnější z psychologického hlediska?

Zelená! Protože působí povzbudivě na nervový systém a zároveň uklidňuje.  

Pracovna - Black Red White - Kaspian 1

Pracovna – Black Red White – Kaspian 1

Koupelna

Koupelna je místnost, ve které převládá klid a uvolněnost. Přece jen se nám často spojuje s chvílemi relaxu a odpočinku ve vaně plné pěny, s příjemnou hudbou, případně svíčkami. Velmi vítány jsou proto uklidňující zelená a uvolňující modrá barva. Vhodné je použít pastelové odstíny těchto barev, případně žlutou nebo příjemnou béžovou či hnědou na obkladačky a doplňky, mýdla a ručníky zvolit ve výraznějších barvách. Vaše koupelna tak bude dýchat harmonií a klidem.

Koupelna - Tempo Kondela - Lynatet

Tak co? Jde se malovat?  🙂

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť