Home Jak pečovat o nábytek Mějte zdravý spánek: 10 kroků pro čistou matraci

Mějte zdravý spánek: 10 kroků pro čistou matraci

by blog.hezkynabytek.cz
Pejsek na posteli

Všichni víme, že spánek nám zabere až třetinu našeho života. Je to opravdu dlouhá doba, která navíc ovlivňuje zbytek našeho života – vždyť kdo by měl energii a dobrou náladu, když se v noci nedokáže dobře vyspat? Potřebujeme tedy kvalitní a správně zvolenou matraci, abychom se ráno vzbudili svěží a odpočatí.

Jak matraci udržím čistou, bez roztočů, prachu, nečistot a nepěkných fleků? Čtěte dál a dozvíte se víc.

Nová matrace

Foto: © pinimg.com

Proč musím matraci čistit?

V noci v průběhu spánku vypotíme přibližně tři čtvrtě litru až litr tekutin. Čtete správně – i vám se to zdá neuvěřitelné? Tato vlhkost navíc zůstává v matraci a do následující noci se musí dostat ven. Proto je důležité mít kvalitní matraci, která by měla být zároveň antibakteriální a hypoalergenní. Dnes se již vyrábějí matrace se speciálními vlastnostmi, u kterých nemají šanci ani tolik zmiňovaní roztoči, bakterie nebo plísně.

Antibakteriální matrace

Foto: © pinimg.com      

Vyberte si novou matraci u nás

Jak mohu ochránit svou matraci před mikroorganismy a nečistotami? Jak matraci šetrně vyčistím? Jak prodloužím její životnost? Čtěte dál!

Hezká postel

Foto: © pinimg.com

Používejte ochranný potah

Doporučuje se používat ochranu na matraci, která se dnes společně s matrací dodává. Jde o jakýsi obal na matraci, který má za úkol chránit jádro matrace. Může se dokoupit v různých velikostech a materiálech. Díky němu je údržba a čištění jednodušší. Nezapomínejte, že jedině čistá a suchá matrace nám vytvoří podmínky pro kvalitní, zdravý a ničím nerušený spánek.

Ochranný povlak

Foto: © pinimg.com 

Perte a sušte

Ochranný potah je velmi praktický a pokud není příliš velký a hrubý, měl by se nám vejít i do pračky. Vyperte ho dle návodu na štítku, nebo ve vaně či na dvoře. Nechte ho sušit podle možnosti venku na slunci.

Sušení prádla

Foto: © pinimg.com

Často měňte prostěradlo

Primární pocit čistoty a svěžesti vám dodá ložní prostěradlo. Mělo by být vždy vyprané a čisté, proto je důležité ho často měnit. V průběhu horkých letních měsíců ho měňte ještě častěji. Volte přírodní materiály, jsou příjemné na dotek a vůči různým druhům syntetických látek lépe odvádějí pot z těla.  

Prostěradlo

Foto: © pinimg.com

Často luxujte

Vždy, když měníte prostěradlo, vyluxujte i matraci, resp. její ochranný potah. Všechen nahromaděný prach, ale i zbytky kůže či vlasů tím ihned odstraníte. Budete tedy prát ochranný potah v delších intervalech. Moderní vysavače dnes už mají i nástavce na luxování matrací nebo čalouněného nábytku.  

Luxování prostěradla

Foto: © pinimg.com

Občas i dezinfikujte

Jednou až dvakrát ročně je vhodné matraci vydezinfikovat. Je spousta speciálních přípravků určených na dezinfekci matraci, díky kterým to lehce zvládnete. Dostupné jsou i přípravky proti roztočům nebo proti zápachu matrací.

Dezinfekce matrace

Foto: © pinimg.com

Odstraňujte skvrny

Naše matrace musí vydržet hodně, a proto se stává, že se na ní občas vytvoří nepěkné skvrny. To je zcela normální. Vzhledem k tomu, že už víme, že je potřeba používat ochranný potah, skvrny by měly být pouze na něm. Pomohou nám speciální čisticí prostředky určené na čalouněný nábytek nebo na matraci. Můžete vyzkoušet i některý z domácích osvědčených triků na skvrny, případně čistírnu.

Odstranění skvrn z matrace

Foto: © pinimg.com

Matraci obracejte     

Svou matraci pravidelně obracejte různým způsobem. Tím zabezpečíte nejen rovnoměrnější zatížení matrace, ale zároveň se nečistoty nebudou ukládat jen na jednom místě.

Obrácení matrace

Foto: © pinimg.com

Větrejte dokořán

O neuvěřitelném množství tekutiny, kterou v noci vypotíme, jsme si už říkali. Ale co s ní? Nejlépe, co můžete udělat ráno, když vstanete z postele, je otevřít okno dokořán. Na chvilku z matrací odložte i peřiny a nechte je vyvětrat. Čerstvý svěží vzduch je důležitý proti tvorbě plísní a v průběhu celé noci ho uvítá nejen vaše matrace, ale určitě i vy. Během teplejších měsíců za slunečního počasí větrejte matraci venku – alespoň jednou za čas a klidně i celý den.

Krásná ložnice

Foto: © pinimg.com

Zbytečně nepřetápějte

Mikroorganizmům se nejlíp daří v teplém a vlhkém prostředí, proto ložnici v zimě zbytečně nepřetápějte a častěji nárazově větrejte. V chladnější a vyvětrané místnosti se vám bude zároveň i lépe spát.

Vykukující nohy

Foto: © pinimg.com

Vyžeňte chlupáče

Vaši domácí miláčci by měli mít svůj pelíšek. Spát s nimi v jedné posteli je nejenže nehygienické, ale i zdraví škodlivé. Jejich srst je silně alergenní, a navíc by matrace byla více znečistěná. Neplatí to jen pro psy, ale samozřejmě i pro všechny zvířata.  

Pejsek na posteli

Foto: © pinimg.com

Zvažujete koupi nové mtrace? Vyberte si tady

Čtěte také: Vše, co potřebujete vědět o matracích a roštech + pár tipů navíc!

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť