Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Jak si vybrat obraz do bytu?

Jak si vybrat obraz do bytu?

by blog.hezkynabytek.cz
Krásný obraz dotvářející interiér
veľký obraz na stěně znázorňující portrét ženy

Foto: © interiorsdigital.com

„Obrazy a jiné plošné dekorace jsou jako zajímavá barevná kravata na kvalitním novém obleku“

Prostřednictvím obrazů můžeme interpretovat naše myšlenky, pocity, záliby, odrážejí náš individuální vkus. Zařízení bytu není už jen o funkčnosti a životnosti, lidé stále více hledají nábytek a doplňky, které vyvolávají určitou emoci a estetický zážitek. Design a styl zařízení a trendy v dekoraci interiérů jsou dnes velmi důležité, protože ovlivňují a dotvářejí celkovou atmosféru domova.

Dnes už nemusíte mít ručně malovaný a vysoce ceněný originál k tomu, aby byl obraz reprezentativním skvostem vašeho interiéru. Moderní bytový dizajn fantazii meze neklade, trh je plný obrazů s rozmanitými abstraktními i konkrétními motivy, různých tvarů, velikostí i materiálů. Od klasických obrazů s motivem krajinek či květin, přes známé portréty, populární fotoobrazy, až po nejnovější trendy v podobě obrazů s hodinami, 3D obrazů, digitálních či stále oblíbenějších vícedílných obrazů, které přinášejí kreativní provedení jednoduchým, méně výrazným motivem. Jednoduše každý si najde to své.  

Správný obraz dokáže udělat z každého bytu unikát                                                                                                      

Pokud váháte při výběru obrazu do jednotlivých místností ve vašem příbytku, přinášíme vám pár rad, které vám pomohou usnadnit rozhodování.  😉 

Obraz do obývacího pokoje

Obývací pokoj představuje dominantní místnost celého bytu či domu. V tomto pokoji odpočíváme u TV nebo dobré knize, trávíme čas s rodinou a také přijímáme návštěvy, takže představuje společenskou část každého příbytku. Všechny tyto činnosti podněcují k tomu, aby design místnosti byl harmonický a zároveň reprezentativní. Obrazy by měly na první pohled zaujmout, zanechat v návštěvě dobrý dojem a vytvořit v pokoji příjemnou a přátelskou atmosféru.  

moderní obývací pokoj v šedých barvách

 Foto: © bloglovin.com

Ať už hledáte obraz „pouze“ jako zajímavý bytový doplněk, který svým dizajnem doplní chybějící skládačku do vašeho stylového interiéru nebo chcete, aby váš obývací pokoj o vás něco vypovídal, vyjadřoval vaši osobnost a věci, které máte rádi, nezapomeňte při výběru obrazu na váš osobní vkus a vybírejte srdcem.

Základní pravidlo zní:

Při výběru obrazu do obývacího pokoje vycházejte z celkového designu pokoje.

Pokud jde o motiv obrazu, řiďte se ostatním vybavením obývací místnosti. Pokud je váš interiér zařízen spíše jednoduše a střídmě, ve stylu moderní elegance, volte obraz s výraznější, nepravidelnou strukturou motivu. Doporučujeme například abstraktní obraz nebo vícedílné obrazy. V interiéru, který je naopak stylově zařízený výrazným nábytkem či doplňky, volte obrazy jednodušších motivů, jemnějších barev, které budou harmonicky ladit s ostatním vybavením.  

barevné doplňky v obývacím pokoji

Foto: © decor8blog.com

Nezapomeňte na barvy! Pokud máte interiér zařízený v jednoduchých barvách i liniích, příliš pestrý obraz by mohl působit rušivě. Vhodné jsou například černobílé makro fotografie nebo fotoobrazy, které podpoří moderně zařízený interiér. Pokud však bude barevný obraz zajímavým a vkusným kontrastem ve stylu pokoje, do toho!  

foto obrazy v obývacím pokoji

Foto: © casa.abril.com.br

A co počet obrazů? Při výběru obrazu do obývacího pokoje se můžete zaměřit na jeden velký obraz s výrazným motivem a barvami, který bude dominantou celé místnosti, nebo vytvořit kompozici s více menšími obrazy, zobrazujícími společné téma. Obě možnosti se výborně hodí nad sedačku. U velkého obývacího pokoje neuděláte chybu, pokud zavěsíte obrazy na více stěn.  

více obrazů s podobným motivem v obývacím pokoji

Foto: © caitlinwilson.com

Především si dávejte pozor, aby pokoj v konečném důsledku nepůsobil „kýčovitě“a přeplácaně. Při zařizování interiéru stále více platí, že v jednoduchosti je krása!

Obraz do ložnice

Ložnice je hlavním místem odpočinku a relaxace, proto byste si měli dát skutečně záležet na tom, aby dýchala klidnou atmosférou, která přímo navádí k nerušenému spánku. Při výběru doplňků myslete nato, že ložnice by si měla zachovat prostornost a vzdušnost, proto nedoporučujeme tento interiér dekorovat velkým množstvím nábytku a doplňků. Postačí jeden obraz nad postel, který mluví za vše, například brilantní fotoobraz či klasický obraz na plátně s příjemným motivem v harmonických barvách.  

modro bílá ložnice

Foto: © etsy.com

Co se týče barevnosti obrazu do ložnice, teplé barvy jako červená, růžová či oranžová dokážou oživit prostor, dodají mu vášeň a veselou atmosféru, ale nedoporučujeme je používat na větších plochách.  Raději je kombinujte s nevýraznými motivy.

Ložnice Tempo Kondela

Ložnice – Tempo Kondela – Lynatet

Ne náhodou v přírodě najdeme z barev nejvíce zelené a modré. Společně s hnědou v nás evokují stabilitu a pocit přirozenosti. Proto obrazy do ložnice, které kombinují přírodní barvy, jsou vhodné ve všech velikostech. Doporučujeme i moderní vícedílné obrazy, kde se nemusíte bát experimentovat se složitějšími a výraznějšími motivy.

ložnice s obrazem znázorňujícím přírodu

Foto: © bloglovin.com

Obraz do kuchyně

Kuchyně v současnosti není jen prostorem pro vaření, její součástí bývá obvykle také jídelna a v moderních interiérech je často propojená i s obývacím pokojem. Při výběru obrazu do kuchyně byste se měli zaměřit na vyjádření atmosféry, která dodá chuť k jídlu, a zároveň harmonicky propojí různorodé funkce slučující se v tomto prostoru.

moderní fialová kuchyně s barevným obrazem

Foto: © obraznastenu.sk   

Z hlediska motivu můžete obraz do kuchyně volit tak, aby podpořil funkci jídelny, vítány jsou obrazy s ovocím, kávy či jiných pochutin. Nemusíte se však obávat popustit uzdu vaší fantazii, dát průchod vaší osobnosti a vytvořit kompozici, která příjemně spojí například kuchyňobývacím pokojem, prostřednictvím vašich zálib nebo přes zajímavé makro fotografie. Podobně jako v obývacím pokoji, doporučujeme také trendové vícedílné obrazy, při nichž jsou jednotlivé díly spojeny jedním motivem a působí velmi stylově.

jídelna s obrazem podporujícím chuť k jídlu

Foto: © modrastrecha.sk

Pokud budete uvažovat nad barevností pro obraz do kuchyně, nemusíte se bát pestrých kombinací, protože barvy jako červená, oranžová či růžová podporují chuť k jídlu a můžeme tak příjemně oživit zařízení místnosti. Naopak, vyvarovat byste se měli zelené, protože zelený obraz na plátně může odrazem světla na potravinách způsobit dojem zkaženého jídla.

moderní a vzdušná kuchyně

Foto: © mringisd.xyz

Zaměřte se na energické barvy, které budou vaše jídlo odrážet ještě v lákavějším světle.

Obraz do pracovny či kanceláře

Obraz do kanceláře je jednoduchým, avšak velmi účinným nástrojem, jak zútulnit pracovní prostor, a zároveň psychologicky podpořit pracovní výkon. Vytvořte si v něm příjemnou atmosféru a harmonii pomocí obrazů na stěně. Nebojte se využít i moderní fotoobrazy s motivem vašich přátel či rodiny, které zpříjemní váš čas strávený v pracovním prostředí. Budete se tak cítit jako doma.

dámská pracovna v harmonických barvách

Foto: © potterybarn.com

Pro výběr obrazu do kanceláře je velmi důležitá správná volba barev a motivu. Přikláníme se spíše k přírodním barvám, podobně jako jsme vám doporučili pro obraz do ložnice. Zelená, modrá či hnědá barva navozují přirozenost a stabilitu, navíc zelená barva působí obecně uklidňujícím dojmem, takže vám pomohou vytvořit příjemné pracovní prostředí. V zaměstnáních, která vyžadují soustředění, doporučujeme volbu bílé a šedé barvy, které podporují koncentraci.

vícedílní obraz vyjadřující spolupráci, loajalitu

Foto: © do-bytu-obrazy-moderni.cz

Obraz do kanceláře by měl zachycovat méně výrazné motivy, které vás nebudou rušit od práce a odvádět vaši pozornost. Pokud je ovšem vaše práce tvůrčího charakteru a pracovní prostředí by mělo rozvíjet kreativní myšlení, rozhodně vsaďte na žlutou, oranžovou či červenou barvu, které podněcují inspiraci a kreativitu.

Pracovna Kaspian

Pracovna – Black Red White – Kaspian

Ať už si zvolíte jeden velký obraz, několik malých nebo využijete vícedílné obrazy, závisí na velikosti a celkovém dizajnu vaší pracovny.

Do dětského pokoje

Dětský pokoj je pro každé dítě útočištěm, místem, kde si vytváří svůj vlastní svět, ve kterém je možné všechno. Na jedné straně má v tomto pokoji své oblíbené hračky, milované postavičky svých hrdinů a vykonává své oblíbené aktivity, ale u starších dětí je i místem, kde si plní své školní povinnosti, proto byste měli při výběru obrazů myslet na víceúčelové využití této místnosti. Obecně však platí, že obrazy by měly u dětí podněcovat kreativitu, chuť učit se a vzbuzovat dobrou náladu a příjemné pocity.    

dětský pokoj v příjemných barvách s veselými obrázky na stěně

Foto: © technologygreenenergy.com

Proto doporučujeme volit obrazy pestrých barev, různých zajímavých tvarů, s obrázkovými motivy, pohádkovými postavičkami, zvířátky a podobně. Vybírejte podle osobnosti a zájmů svého dítěte. Pokud jsou stěny pokoje různých barev, při doplňcích a tedy i obrazech se v motivech a barvách mírněte. Při jemnějších barvách stěn a nábytku se naopak můžete při výběru obrazu „vyřádit“ a popustit uzdu vaší a hlavně dětské fantazii. Nechte vaše dítě samo říci, co se mu líbí. Doporučujeme zvolit více menších obrázků, než jeden velký.  

malé batole s dětskými obrázky na stěně

 Foto: © archiwum.allegro.pl

Náš tip:

Nechte vaše dítě samo nakreslit své „umělecké dílo“ a zarámujte ho. Barevné kresby se budou na stěně krásně vyjímat a vaše dítě tak bude mít ještě větší motivaci rozvíjet svého uměleckého ducha, ALE NE NA STĚNY POKOJE.  

dětský pokoj s obrázky z dětských kreseb

Foto: © spearmintbaby.com   

Věříme, že jsme vás inspirovali, tak zapojte svou fantazii, dejte na svou intuici a doplňte svůj interiér obrazy, které se vám nikdy neomrzí.  😉 

 

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť