Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Útulné teplo krbu: Jak vybrat vhodný nábytek

Útulné teplo krbu: Jak vybrat vhodný nábytek

by Martin Stropko

Když se venku ochladí a stromy se začnou měnit v pestrou paletu barev, netoužíme po ničem jiném než po teple a útulnosti vlastního domova. Krb může být ústředním bodem každého obývacího pokoje. Aby však tento prostor působil harmonicky, je důležité vybrat správný nábytek, který se ke krbu hodí. Jak to udělat? Podívejme se na několik tipů.

Vezměte v úvahu velikost a styl krbu

Při plánování obytného prostoru kolem krbu je nutné vzít v úvahu velikost a styl krbu, abyste mohli vybrat nábytek, který bude harmonicky ladit s celkovým vzhledem místnosti.

Tradiční kamenný krb: Pokud je váš krb vyroben z přírodního kamene a má tradiční vzhled, je ideální robustnější nábytek. K takovému krbu se budou skvěle hodit křesla ušák s ozdobnými detaily, masivní konferenční stolky nebo starožitné vitríny a rustikální komody. Můžete také zvážit pořízení kožené pohovky, která dodá krbu honosný a tradiční vzhled.

Moderní plynový krb: Pokud máte moderní plynový krb, který je minimalistický, bude nejlepší zvolit současný moderní nábytek. Ideální volbou budou skleněné konferenční stolky, nízké sedací soupravy s jednoduchými liniemi a kovové nebo chromové doplňky. Můžete také zvážit zavěšení moderních obrazů, které budou ladit s barvami a tóny krbu a vytvoří vizuálně zajímavý kontrast.

Nezapomeňte, že velikost krbu může ovlivnit, jak velký nábytek byste měli zvolit. Pokud máte velký krb, může vyžadovat velké kusy nábytku, které jsou v rovnováze s jeho velikostí. Naopak menší krb lze doplnit skromnějším a nenáročným nábytkem, aby nezastínil jeho krásu.

Posezení u krbu

Posezení u krbu by mělo být co nejpohodlnější a nejpříjemnější. Ideální jsou sedací soupravy ve tvaru písmene U, aby se na nich mohlo pohodlně usadit více lidí. Výběr barev v teplých tónech, jako je hnědá, béžová nebo karamelová, zajistí, že posezení bude ladit s podzimní atmosférou krbu.

Z křesel jsou ideální ta, která jsou otočná. V chladných měsících mohou být otočena směrem k ohni a v době, kdy se krb nepoužívá, směrem ke zbytku místnosti. Dobrou volbou jsou také závěsná křesla, pod nimiž je umělá kožešina, která prostor zútulní. Taburety jsou ideální pro návštěvy nebo jen pro odložení nohou k odpočinku. Mohou také sloužit jako další místa k sezení pro větší návštěvy.

Přes sedací soupravy a křesla lze přehodit polštáře různých velikostí a textur a husté pletené deky, které dodají ještě větší „vrstvu“ pohodlí a tepla. Navíc koberce s hustým vlasem nebo berberské koberce pod sedací soupravou mohou také dodat prostoru pocit tepla a vymezení.

Mějte na paměti, že sezení by mělo být uspořádáno tak, aby umožňovalo snadný přístup ke krbu a zároveň poskytovalo dostatek prostoru pro pohyb po místnosti. Toto uspořádání zajistí, že krb bude ústředním bodem prostoru, ale nebude omezovat funkčnost obývacího pokoje.

Výběr dokonalých stolů

Tmavé odstíny dřeva, jako je ořech nebo mahagon, jsou klasikou, která dodává pocit tradice a elegance. Jejich robustní vzhled a hřejivý pocit jsou ideálními společníky pro kamenné nebo tradiční dřevěné krby. Konferenční stolky s dolní policí jsou skvělým úložným prostorem pro časopisy, ovladače nebo hry, který zajistí, že místnost zůstane uspořádaná.

Kovové konzolové stolky jsou ideální pro moderní industriální design. Materiály, jako je černá ocel nebo mosaz, lze kombinovat se skleněnými nebo dřevěnými deskami a vytvořit tak v prostoru kontrast a zajímavost.

Kombinací různých materiálů a stylů stolků můžete vytvořit harmonický a funkční prostor kolem krbu, který bude sloužit jako ústřední bod vašeho obývacího prostoru.

Moderní vychytávka pro chladné večery

V dnešních moderních bytech a domech už často nenajdeme tradiční krby. Touha po útulnosti a atmosféře plápolajícího ohně však nezmizela. Proto jsou v posledních letech stále oblíbenější řešení, která spojují funkčnost nábytku s kouzlem krbu. Jedním z takových inovativních řešení je obývací stěna nebo televizní stolek s integrovaným elektrickým krbem.

Krb je víc než jen zdroj tepla. Je srdcem obytného prostoru, místem, kde se scházejí rodiny a přátelé a sdílejí společné chvíle. Správný nábytek může tento prostor proměnit v oázu pohodlí a útulnosti, kde se budete cítit opravdu jako doma.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť