Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Osvětlení na podzim: Vyberte si správné lampy a svítidla

Osvětlení na podzim: Vyberte si správné lampy a svítidla

by Martin Stropko

Podzim je ročním obdobím, kdy stále více oceňujeme pohodlí a teplo našich domovů. Krátké dny a dlouhé večery jsou ideální dobou k tomu, abychom se zamysleli nad tím, jak osvětlit naše obytné prostory a vytvořit v nich útulnou atmosféru. Správné osvětlení může změnit atmosféru celého interiéru. Pojďme se společně podívat na to, jak vybrat správné lampy a svítidla na podzim.

Teplé odstíny světla

Podzim se vyznačuje paletou teplých, zemitých odstínů. Listy mění barvu od jasně zelené po odstíny oranžové, červené a zlaté. Když si tyto jemné změny představíte, může vás to často inspirovat při výběru svítidel pro váš domov.

Pro podzimní měsíce je ideální zaměřit se na svítidla, která vyzařují teplejší tóny. Představte si, jak tyto teplé odstíny „ladí“ s tmavě zbarvenou sedací soupravou nebo obývací stěnou v dřevěném odstínu v obývacím pokoji.

Vintage žárovky mohou poskytnout měkké a sametové osvětlení, které je ideální pro večerní posezení s knihou nebo filmem. Naopak lampy se zlatými prvky mohou prostor rozzářit a dodat mu punc luxusu. Při výběru lamp zvažte také jejich tvar a materiál, abyste dosáhli dokonalého harmonického vzhledu.

Stojací lampy do každé místnosti

Stojací lampy jsou nejen praktickým osvětlením, ale také důležitým doplňkem interiéru. Jejich výhodou je flexibilita a možnost přemístit je na různá místa podle potřeby. V obývacím pokoji mohou vytvořit pohodlné a příjemné zóny, kde si můžete číst knihu na pohodlném křesle, odpočívat nebo trávit čas s rodinou. 

Při výběru stojací lampy dbejte na to, aby její design a barva ladily s celkovým vzhledem místnosti. Ideální jsou modely s nastavitelnými zdroji světla nebo stmívači. Umožňují regulovat světelný výkon a vytvářet různé atmosféry – od jemně osvětleného večera pro sledování filmů až po jasnější osvětlení pro čtecí maratony.

Stolní lampy pro intimní atmosféru

Při výběru stolních lamp do ložnice hledejte takové, které nabízejí tlumené a klidné světlo. To může vytvořit dokonalou atmosféru pro relaxaci před spaním nebo pro čtení knihy.

V pracovně se stolní lampa stává nezbytným prvkem. Zatímco silné stropní osvětlení je skvělé pro aktivní pracovní dny, stolní lampa může nabídnout to správné množství světla pro večerní hodiny, kdy se potřebujete soustředit nebo relaxovat.

Materiály, jako je samet, hedvábí nebo len, mohou ještě více přispět ke správné podzimní atmosféře. Experimentujte také s barvami stínidel – teplé oranžové, zlaté nebo červené tóny mohou dokonale doplnit podzimní barevnou paletu, například umístěné na nočním stolku.

Závěsná svítidla nad jídelním stolem

Závěsná svítidla umístěná přímo nad jídelním stolem jsou funkčním nástrojem k dosažení správné nálady. V moderních interiérech jsou obzvláště oblíbená díky své schopnosti být středem pozornosti i hlavním zdrojem světla. 

Při výběru závěsných lamp do jídelny můžete experimentovat s různými materiály a tvary. Skleněné nebo kovové kousky jsou elegantní a moderní, zatímco tkané nebo dřevěné vzory připomínají přírodu.

LED pásky pro kreativní osvětlení

Kromě tradičních míst, jako je podsvícení kuchyně, lze LED pásky umístit nad tv stolek za televizor a vytvořit tak ambientní osvětlení. Snižuje namáhání očí při sledování a dodává celému prostoru estetický rozměr. V obývacím pokoji mohou LED pásky osvětlovat knihovny nebo vitríny a zvýraznit tak vystavené kousky. V koupelně můžete vytvořit relaxační atmosféru umístěním LED pásků kolem vany, sprchy nebo zrcadla.

Při výběru LED pásků je dobré zaměřit se na teplejší odstíny, které doplní podzimní paletu a vytvoří příjemné a útulné prostředí.

zdroj: foyr.com

Venkovní osvětlení pro příjemné večery

I když se dny krátí a teploty klesají, nic nám nebrání v tom, abychom si na podzim užívali čas venku. Venkovní osvětlení hraje klíčovou roli při zpříjemňování těchto chvil a vytváření atmosféry. Zapomínat bychom neměli ani na lucerny nebo světelné řetězy.

Venkovní lampy lze zavěsit nad terasu nebo balkon a vytvořit tak měkké rozptýlené světlo. Solární lampy lze zase umístit kolem zahrady nebo chodníků a vytvořit tak malebné světelné body v exteriéru. Tyto lampy jsou ekologické, nenáročné na údržbu a v noci se automaticky zapínají.

Co takhle přidat venkovní světla se senzorem? Kromě bezpečnostních aspektů jsou také praktická – světlo se rozsvítí jen tehdy, když je potřeba, což zase šetří energii.

Vytvořte si venku útočiště, kde můžete relaxovat a užívat si podzim v celé jeho kráse, ať už jsou dny krátké nebo chladné. Venkovní osvětlení vám k tomu pomůže.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť