Home Obývák inspirace Podzimní barevná paleta: kombinace teplých odstínů v obývacím pokoji

Podzimní barevná paleta: kombinace teplých odstínů v obývacím pokoji

by Martin Stropko

Podzim je roční období, které se vyznačuje svými teplými barvami. Když se listy mění ze zelené na oranžovou, červenou a hnědou, můžeme se tímto barevným přechodem inspirovat a přenést ho do našeho interiéru. Z této barevné palety může těžit zejména obývací pokoj – srdce domu. Jak tedy vnést podzimní barevnou paletu do obývacího pokoje?

Základní podzimní barvy

Oranžová: Oranžová je skutečně rozmanitá – od jemných, téměř růžových odstínů, které evokují pozdní odpoledne, až po syté, horké odstíny, které zahřejí v chladných dnech.

Hnědá: Hnědá je základem každé podzimní palety. Evokuje zemi a přírodu připravující se na zimu. Máme čokoládové odstíny, které jsou syté a luxusní; ořechové tóny, které jsou ideální pro dřevěný nábytek jako obývací stěny; a zemité béžové tóny, které mohou sloužit jako neutrální pozadí pro živější barvy podzimu.

Zlatá a měděná: Tyto dva metalické odstíny dodají podzimnímu interiéru trochu luxusu. Zlatá připomíná teplé světlo svíček, zatímco měděná svým hlubokým a zemitým tónem kouzlí tradici.

Červená: Červená je barvou vášně a na podzim je tato vášeň zastoupena v tónech, které jsou hluboké a syté. Cihlově červená připomíná staré cihlové zdi, zatímco sytá vínová vyvolává představu večerů u krbu v pohodlném křesle se sklenkou dobrého vína.

Zelená: Podzimní zelená je inspirována hlubokými lesními odstíny, které nás obklopují. Tmavé odstíny borovicové nebo smrkové zeleně vytvářejí příjemné a uklidňující prostředí. Olivová přináší jemnější, zemitější alternativu, která krásně doplňuje ostatní podzimní barvy.

Kombinace podzimních barev

Při kombinování barev je užitečné držet se jednoduchého pravidla: vždy začněte jednou dominantní barvou, která určuje celkový tón a náladu místnosti. Například na velké stěně obývacího pokoje můžete mít sytě oranžovou.

K dominantní barvě přidejte 2-3 doplňkové tóny. Pokud je například na sedací soupravě v obývacím pokoji jako hlavní barva použita tmavě zelená, může být ohromujícím doplňkem sytě červená v podobě polštářů nebo závěsů. Zlatá zase může přinést lesk v podobě detailních prvků na konferenčním stolku nebo jídelním stole.

Nejlepší kombinace často vycházejí z experimentování. Možná zjistíte, že kombinace béžové, měděné a cihlově červené vytvoří dokonale hřejivou atmosféru. Nebo, že kombinace tmavě zelené a čokoládově hnědé vytvoří pocit klidu a pohody.

Pozor na materiály a látky: barvy mohou být vnímány odlišně v závislosti na materiálu, na kterém jsou prezentovány. Sytě oranžová může vypadat úplně jinak na čalouněné rohové sedací soupravě ve srovnání s plastovými jídelními židlemi. Při výběru barev pro různé kusy nábytku a doplňků vždy zvažte strukturu a materiál, který plánujete použít.

Nábytek do obývacího pokoje a barevné odstíny

Sedací soupravy jako klíčové kusy nábytku v obývacím pokoji často udávají celkový tón prostoru. Volba pohovky v neutrálnějším tónu, jako je hnědá nebo béžová, je ideálním výchozím bodem, který poskytuje flexibilitu pro další dekorace. Prostřednictvím doplňků pak můžete přidat odvážnější podzimní barvy. Například oranžové a vínové polštáře nebo zelený přehoz mohou prostor rychle oživit.

Dřevo je v interiérech věčným favoritem. Je to přírodní materiál, který se dokonale snoubí s podzimní paletou. Odstíny ořechu nebo mahagonu se skvěle hodí na knihovny nebo tv stolky, protože jim dodávají teplo a eleganci.

Nic nepřidá obývacímu pokoji více pohodlí než měkký koberec pod nohama. Tmavší odstíny zelené, červené nebo oranžové barvy v kobercích vytvářejí pocit tepla a jsou ideální pro chladnější měsíce. Můžete se rozhodnout pro jednoduchý jednobarevný koberec nebo najít vzorovaný koberec, který kombinuje více podzimních odstínů.

Pokud hledáte jemnější způsoby, jak do interiéru vnést podzimní barvy, ideální volbou jsou taburety, lenošky a křesla do obývacího pokoje. Můžete si vybrat modely v teplých sytě červených barvách nebo se rozhodnout pro zemité odstíny.

Přestože mnoho lidí volí v obývacím pokoji dřevěný nábytek, nemělo by se zapomínat ani na sklo. Skleněné vitríny a komody mohou vykouzlit krásný kontrast v kombinaci s teplými podzimními dekoracemi, ať už se jedná o svíčky, keramické misky nebo třeba skleněné vázy v oranžových a červených odstínech.

I když může být lákavé přeplnit prostor spoustou barev, někdy může být nejefektivnější zaměřit se na několik klíčových prvků a odstínů, které vytvoří harmonický a příjemný prostor.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť