Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Dekorace s přírodními prvky: jak využít podzimní listí v interiéru

Dekorace s přírodními prvky: jak využít podzimní listí v interiéru

by Martin Stropko

Podzim je ročním obdobím, které nabízí nekonečnou škálu barev i tvarů, jež můžeme využít v interiérovém designu. Jedním z nejkrásnějších darů podzimu je jistě padající listí. Jak je však můžete efektivně a stylově zakomponovat do svého domova? Nabízíme vám několik kreativních tipů a nápadů, které osvěží váš interiér a dodají mu podzimní kouzlo.

Stolní dekorace na jídelním stole

Jídelna a kuchyň jsou pro mnoho domácností místem, kde se rodina a přátelé scházejí, aby si užili společné chvíle. Jak tedy využít podzim při výzdobě tohoto prostoru? Odpověď je jednoduchá: podzimní listí!

Umístěním suchých nebo umělých podzimních listů pod čistý ubrus nebo pod skleněnou desku jídelního stolu vytvoříte přirozenou krásu tohoto ročního období. Můžete si dokonce vybrat různé druhy listů s různými odstíny – od červené po zlatou – a vytvořit tak skutečně pestré aranžmá stolu. Velkolepě působí také „náhodné“ rozmístění listů po stole kolem hlavní podzimní dekorace, například přírodního svícnu.

Stůl však není jediným místem, kde můžete podzimní listí použít. Představte si dřevěný servírovací stolek nebo konzolový stolek s několika dřevěnými miskami naplněnými suchými listy. Nebo třeba několik elegantních svíček obklopených věnci z podzimního listí.

A co takhle zkombinovat listy s dalšími přírodními prvky? Zkuste například k listům přidat několik šišek nebo ořechů, které najdete v okolí svého domu. Tím vytvoříte ještě komplexnější a přirozenější vzhled vaší dekorace. Samozřejmě nezapomeňte na symbol podzimu – dýně a dekorativní světýlka.

Obrazy v obývacím pokoji

Obývací pokoj je místem, kde máme možnost vyjádřit svůj osobní vkus prostřednictvím dekorací. Podzimní listí nabízí jedinečnou příležitost, jak do tohoto prostoru vnést trochu přírody.

Jedním z originálních způsobů, jak toho dosáhnout, je vytvořit si vlastní obraz ze suchého listí. Listí můžete nasbírat při procházce v parku nebo v lese a poté z něj vytvořit pestrobarevnou koláž. Různé druhy listů vám umožní vytvořit fascinující vizuální efekt. Zarámované listy můžete zavěsit ideálně nad pohovku. Nejenže taková výzdoba upoutá pozornost, ale také dodá interiéru přírodní a sezónní nádech.

Podzim v ložnici

Ložnice je místem, kde se mnozí z nás cítí nejspokojeněji. Proto bychom měli vytvořit atmosféru, která tuto pohodu odráží a vnáší do ní trochu přírody. Vyzkoušejte následující tipy:

Polštáře s motivem listů: Vytvořte nebo kupte polštáře s potiskem podzimních listů a umístěte je na postel nebo křeslo. Můžete si pořídit barvu na textil, kterou listy nanesete a potisknete na povlečení.

Girlandy z listí: Zkombinujte několik suchých listů s provázkem nebo hedvábím a vytvořte girlandu. Zavěste ji nad postel nebo podél okenního rámu.

Vonný sprej s vůní podzimu: naplňte lahvičku destilovanou vodou a přidejte několik kapek esenciálních olejů s vůní podzimu, například skořice nebo pomeranče. Nastříkejte tento sprej na ložní prádlo nebo závěsy a užívejte si příjemnou atmosféru, kterou vytvoří.

Přírodní prvky na policích a vitrínách v pracovně

Pokud sbíráte delší větvičky s podzimně zbarvenými listy, dejte je do váz nebo podélných nádob a umístěte je na police, knihovny nebo mezi knihy. Toto jednoduché řešení dodá vašemu nábytku dynamiku a zajímavý vizuální efekt.

Funkčním a dekorativním prvkem jsou listy jako záložky do knih. Ideální je zvolit umělé listy, které jsou nejen praktické, ale také esteticky zajímavé. Tím, že budou trčet z knih, dodají pracovně podzimní nádech.

Při zařizování polic a vitrín v pracovně nezapomeňte na funkčnost. Dekorativní prvky by neměly překážet při práci nebo zbytečně zabírat místo potřebné pro knihy a psací potřeby. Zdobte s vkusem a uvidíte, jak se atmosféra vašeho domova změní!

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť