Home Jak pečovat o nábytek 8 tipů pro pohodové bydlení s rodiči

8 tipů pro pohodové bydlení s rodiči

by blog.hezkynabytek.cz
snídaně v posteli

Bydlení s rodiči pod jednou střechou možná není zrovna to, co jste si představovali. Pravděpodobně byste raději uvítali vlastní hnízdečko, ve kterém budete mít naprosté soukromí.

Vícegenerační bydlení však má i svá pozitiva: nižší náklady na bydlení a v případě, že máte malé děti, získáte i bezplatný babysitting. A starší děti budou mít jistě radost, že babička a dědeček jsou jim stále nablízku.  

snídaně  posteli

Foto: © pinimg.com

Máme pro vás několik tipů, jak si zařídit dům nebo byt tak, abyste si nezkazili rodinné vztahy s vlastními rodiči nebo rodiči vašeho partnera.

1. Pevná pravidla od začátku

Chcete se vyhnout nedorozumění hned na začátku? Domluvte si pravidla v klíčových bodech, kterými jsou:

  • finance – jakou částkou budete přispívat do rodinného rozpočtu (nájemné, hypotéka, energie, jídlo, rekonstrukce)
  • výchova dětí – pokud máte děti, domluvte se, co děti mohou a co nemohou dělat a stanovte si jasné hranice
  • návštěvy – ne každému vyhovuje, když se v domě často vyskytují cizí lidé a vaši přátelé nemusí být automaticky přáteli vašich rodičů

Čtení novin v kuchyni

Foto: © pinimg.com

2. Dvě ženy, dvě kuchyně

Pokud to vaše prostorové možnosti dovolují, přizpůsobte rodinný dům vícegenarečnímu bydlení tak, že budete mít dvě bytové jednotky, dva vchody, dvě koupelny a dvě kuchyně. Spousta nesmyslných hádek vzniká právě během vaření, kdy si obě hospodyňky stojí za svými návyky a ani jedna se nechce přizpůsobit. Pokud sdílíte společnou kuchyň s tchýni a nemůžete se shodnout na způsobu přípravy jídla, domluvte si dny, kdy budete vařit vy a dny, kdy bude vařit vaše tchýně.  

Žena v kuchyni

Foto: © pinimg.com

3. Soukromí nade vše

V bytě nebo domě by měly být místnosti, kam se nevstupuje bez zaklepání. Není to jen koupelna a záchod, ale i ložnice. Určitě nemusíme vysvětlovat proč. V rámci společného bydlení byste měli mít vyhrazený úložný prostor, který bude jen váš.   

Soukromí nadevše

Foto: © pinimg.com

4. Multifunkční nábytek

V případě, že je vaše vícegenerační bydlení dočasnou záležitostí a za pár měsíců či let byste se rádi přestěhovali, investujte do nábytku, který vaši rodiče využijí i po vašem odchodu. Jde především o nábytek, který později skončí v pokoji pro hosty, v domácí pracovně nebo v pokoji, který se bude pronajímat. Může to být konferenční stolek z dřevěného masivu ale i rozkládací křeslo, sedačka či sedací vak.

Pokud si nábytek při stěhování plánujete vzít s sebou, vybírejte si spíše menší kusy (židle, taburetky, příruční stolky, různé doplňky), které se vám budou snadno přesouvat.   

Polička - ASM - Mix - WW

Polička – ASM – Mix – WW

Komoda - Tempo Kondela - Jachim - Juno New dub sonoma + bílá

Komoda – Tempo Kondela – Jachim – Juno New dub sonoma + bílá

Rohová sedačka - Tempo Kondela - Milo hnědá

Rohová sedací souprava – Tempo Kondela – Milo hnědá

5. Neutrální zařízení

Pokud milujete strohý minimalismus, bílé stěny, lesklou černou ložnici s jednou skříní a hranatou postelí a vaše tchyně potřebujete mít v bytě tapety, krajkové záclony a lovecké trofeje, pravděpodobně nenajdete společnou řeč, když přijde na bytový design. Hledejte kompromisy, a pokud jste se nastěhovali do domova, kde se svým stylem zjevně nepochodíte, přizpůsobte se a zařiďte si váš prostor nábytkem v neutrálních barvách a klasickém provedení.  

Ložnice - Famm - Paris 10

Ložnice – Famm – Paris 10

Konferenční stolek - Tempo Kondela - Rusty CT1136

Konferenční stolek – Tempo Kondela – Rusty CT1136

Obývací stěna - WIP - Mamba 1

Obývací stěna – WIP – Mamba 1

6. Tvůrčí pomoc s rekonstrukcí

Chcete předělat zanedbané podkroví na krásný obytný prostor? Angažujte se a pusťte se do toho společně! Kromě půdního prostoru, který se dá krásně zařídit (přečtěte si náš blog o podkrovních prostorách) můžete předělat i nevyužívaný sklep či garáž. Své místo si v ní může najít herna, wellness místnost s vířivkou či saunou, ale i malá posilovna.

Podkrovní pokoj

Foto: © pinimg.com

7. Čtyřnozí členové rodiny

Domácí mazlíčci, které si přinesete do vašeho nového bydlení s rodiči, se často stávají předmětem hádek. Samozřejmě, pokud se jim dostatečně nevěnujete a necháte je vyvádět. Postarejte se proto o vašeho pejska a kočičku tak, aby svým chováním neobtěžoval ostatní a nenosil do domu špínu zvenku.

Kočka v pelíšku

Foto: © pinimg.com

8. Respekt

Respektujte jiné názory, ale nebojte se vyjádřit i svůj, pokud vám něco vadí. Jakékoliv neshody vyřešíte slušnou a konstruktivní komunikací. Myslete na to už během stěhování a zvládnete to na jedničku!

Rodina

Foto: © pixabay.com

Jaké jsou vaše zkušenosti s bydlením s rodiči po svatbě? Jaká pravidla dodržujete? Doporučili byste vicegenerační bydlení svým známým? Napište nám do komentářů!     

Čtěte také: Jak si vybrat obraz do bytu?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť