Home Jak pečovat o nábytek 5 věcí, kterými nevědomky ničíte své ručníky – s námi je s tím konec!

5 věcí, kterými nevědomky ničíte své ručníky – s námi je s tím konec!

by blog.hezkynabytek.cz
ručníky s květinovým vzorem

Také si doma ručníky po každém použití pouze zavěsíte a vyperete je až na konci týdne?

Jste nešťastní, protože vaše ručníky mají i po vyprání nepříjemný zápach?

Zůstávají vám na nich bílé skvrny, jsou drsné či nedostatečně sají? S tím je konec!

Máme pro vás ověřené rady, se kterými budou vaše ručníky po dlouhou dobu příjemně měkké, voňavé, jemné k vaší pokožce a zachovají si svou barvu a sací schopnost.
Přečtěte si těchto 5 způsobů, kterými své ručníky ničíte, aniž byste o tom věděli. Je na čase to změnit a my vám poradíme jak!  😉 

malý pes v bílých ručnících

Foto: © dailymail.co.uk

Nedáváte si pozor na produkty, se kterými vaše ručníky přicházejí do kontaktu

Při jejich praní v pračce nepoužíváte bělidlo, a přesto jsou po celém ručníku bílé skvrny

Podle amerických chemiků by mohly být na vině běžně používané přípravky, jako jsou bělící zubní pasta nebo čistící přípravky na pleť proti akné.

Ptáte se, jak je to možné?

Bílé skvrny na vašich ručnících mohou způsobovat výrobky obsahující benzoylperoxid (nalezený v mnoha lécích a kosmetických přípravcích proti akné). Dalším viníkem by mohly být i domácí čistící prostředky, v jejichž složení najdete Clorox nebo bělidlo na bázi chloru. Například nějaký zatoulaný sprej. Také některé prací prášky nebo bazénové dezinfekční prostředky mohou obsahovat bělidlo, které může poškodit vaše ručníky.

ručníky a další kosmetické doplňky v koupelně

 Foto: © decorology.blogspot.sk

Příčinou bílých skvrn na ručnících může být i bělící zubní pasta nebo ústní voda, kterou si lze snadno otřít z tváře rovnou na ručník. Všechno to však záleží na barvivu použitém na ručnících. Některá barviva (včetně těch přírodních) jsou více náchylná k vybělení látkami, jako je peroxid vodíku, peruhličitan sodný nebo perboritan sodný, a to i přesto, že tyto chemické látky jsou na produktech uváděny jako „barevně bezpečná bělidla“ pro oblečení.

ručníky s květinovým vzorem

 Foto: © ana-rosa.tumblr.com

Naše rady?

  • Kupujte si ručníky a prádlo odolné vůči bělidlu. Pokud je neseženete v kamenných prodejnách, vyhledejte na internetu
  • Zkontrolujte všechny podezřelé produkty – pravděpodobně jeden z těch, které jste již na čištění svých ručníků použili, bude viníkem
  • Přidejte vodu, prací prostředek a jiné přísady do pračky před vložením oblečení, aby se chemické látky rozředili předtím, než se dotknou prádla
  • Neperte své ručníky spolu s žádným jiným prádlem. Vyčleňte si 1 várku praní vždy samostatně
  • Nebo si kupujte místo barevných, pouze čistě bílé ručníky  😉 

„Babský trik“ na to, aby si vaše ručníky zachovaly svou barvu:

Chcete-li, aby vaše ručníky zůstaly stále stejně barevné, přidejte do prvního praní společně s pracím prostředkem 1 až 2 hrnky octa. Pak je vysušte podle pokynů výrobce.

barevné ručníky

 Foto: © macys.com

2.Věšíte několik ručníků na jeden věšák

Tím, že zavěsíte na jeden věšák 2 nebo více mokrých ručníků, zdvojnásobíte tím množství mikroorganismů, plísní a bakterií, pro které jsou mokré textilie výborným místem na rozmnožování. Každý ručník věšte na samostatný háček nebo ještě lépe na samostatnou tyč.

ručníky zavěšené odděleně

Foto: © the36thavenue.com

3.Ručníky neperete dostatečně často  

Jak často byste měli prát ručníky, které používáte po každé sprše (1 x denně)?

Každé 3 dny!

utírání do ručníku po koupeli

 Foto: © thelisaportercollection.blogspot.sk

Se suchým čistým ručníkem se tedy můžete po sprše otřít 3 krát, než ho znovu vyperete. Pokud jste dosud zvyklí prát ručníky pouze jednou za týden, zkuste je prát častěji, uvidíte, že tak zajistíte jejich delší životnost.

Ručníky na ruce byste dokonce měli prát každý druhý den, jelikož je používáme častěji. Když si umyjeme ruce, chceme přece, aby zůstaly čisté, bez bakterií.

ručník na ruce

Foto: © huffingtonpost.co.uk

Ručníky doporučujeme prát v teplé vodě v pračce, a pokud používáte sušičku, nastavte ji na mírnou teplotu. Zcela nejideálnější je prát separátně nebo alespoň v menším množství, abyste nepřetěžovali svou pračku.

Náš tip?

Přečtěte si pečlivě štítek na ručníku předtím, než ho budete prát. V pračce perte ručníky vždy při doporučené teplotě a jen s podobnými barvami.

4.Při praní ručníků používáte příliš mnoho pracího prostředku

Příliš mnoho pracího prostředku způsobuje, že vaše ručníky zůstanou hrubé a drsné a mohou vám podráždit pokožku. Pokud nemáte pračku se speciálním programem, který vyhodnocuje množství zbývajícího pracího prostředku po praní, prášek nebo gel mohou zůstat v oblečení a pak dráždit pokožku.

Správná péče však začíná ještě před prvním použitím, kdy je třeba ručník vyprat společně s jiným stejně barevným prádlem, a to nejlépe na 40 stupňů, aby se vlákna zatáhla.

krásná čistá koupelna

Foto: © thewhitecompany.com

Naše rada?

Vždy postupujte podle doporučeného dávkování. Když to neuděláte, prádlo tak nejen že nevyperete, ale bude vás to stát i více peněz. Používejte raději prášek než gel.

5.Při praní ručníků používáte příliš mnoho aviváže

Příliš mnoho aviváže způsobí, že vaše ručníky ztratí svou sací schopnost, nedokážou již natolik absorbovat vlhkost a zanechávají ručníky drsné. Dávejte si proto pozor na množství použité aviváže nebo ji při praní ručníků úplně vynechejte. Vlákna se tím doslova přilepí k sobě a ručník už nebude nikdy nadýchaný jako předtím.

Náš tip, aby byly vaše ručníky příjemně měkoučké:

Ideální je ručníky vysušit v sušičce, pokud ji nemáte, použijte šňůru. Nikdy je nesušte na horkých radiátorech, vlákna se polámou a ručník se poškodí.      

sušení ručníků na čerstvém vzduchu

Foto: © helennorman.com

Při péči o ručníky a osušky se často setkáváme i s dalšími problémy, které jsme sami ani nemuseli zapříčinit.

Čtěte dál a poradíme vám, jak je jednoduše vyřešit!  😉 

A: Zjistili jste, že vaše nové ručníky téměř vůbec nesají?

Věřte tomu nebo ne, toto je běžný problém novějších ručníků. Pokud je vyperete a vysušíte pětkrát nebo i vícekrát, pomůžete tím zvýšit jejich savost. Opakované praní odstraní chemické látky, které výrobci používají, aby byly ručníky v obchodě na dotek měkké, a také některá barviva, které zapříčiňují, že ručník nesaje vlhkost.

batole v čisté osušce

Foto: © adorableimages.com.au

B: Cítíte z vašich ručníků i po vyprání nepříjemný zápach?

Nikdo nemá rád páchnoucí ručníky, hlavně hned po osprchování. Pokud vaše vyprané ručníky stále nepříjemně „smrdí“, zkuste je vyprat v horké vodě spolu s 1 až 2 šálky octa. Pak je vyperte ještě jednou s obvyklým pracím prostředkem. A po otření se vždy ujistěte, že jste svůj ručník dobře pověsili, aby mohl zcela vyschnout.

voňavé čisté osušky

Foto: © revesilk.com

Držte se našich rad a tipů a zaručujeme vám, že vaše ručníky budou jako voňavý měkoučký obláček, do kterého se po sprše s radostí zabalíte.  😉 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť