Home Jak pečovat o nábytek Zařiďte si kuchyň a jídelnu podle zásad feng shui

Zařiďte si kuchyň a jídelnu podle zásad feng shui

by blog.hezkynabytek.cz
kuchyň podle zásad feng shui

Milé dámy, protože vás téma feng shui, kterým jsme se začali zabývat již v předchozím článku „Základní principy feng shui, které si můžete otestovat už dnes!“ velmi zaujalo, rozhodli jsme se přinést vám další rady ohledně zařízení interiéru podle těchto principů.

obývací pokoj zařízený ve stylu feng shui

Zdroj: interierstudio168.cz

V článku jsme vám představili pojem feng shui, protože i když ho mnozí znají, přesně nevědí, co si pod jeho zásadami představit. Poradili jsme vám, jak si v tomto duchu zařídit svou ložnici, obývací pokoj a pracovnu. Věříme, že jste je vyzkoušeli a teď už žijete v souznění, rovnováze a s přívalem pozitivní energie, protože to je cílem feng shui.  😉 

bambus, svíčky, harmonie

  Foto: © inhabitat.com

Doma máme i další důležité místnosti, ve kterých trávíme hodně času. Konkrétně máme na mysli kuchyň a jídelnu, kde se setkává pohromadě celá rodina, takže nemohou zůstat nepovšimnuty.  😉 

Pokud nejste znalcem v oblasti feng shui a chcete se dozvědět více o jeho zásadách a principech, určitě si před přečtením článku klikněte na výše zmíněný starší článek, který vás uvede do tohoto tématu.

Postupujte podle jednoduchých tipů na vytvoření interiéru v duchu feng shui a vytvořte si domov, kde rodina spolu s přáteli sdílejí mnoho krásných společných chvil.    

Feng shui v kuchyni

Vaše kuchyně je feng shui část domova, která vás vyživuje a udržuje při životě, protože jsou v ní skladované potraviny, které zde následně připravujete, abyste nasytili sebe a svou rodinu. Už od dávných dob bylo v každé kultuře ohniště, táborák, kuchyň místem, kde se shromažďovali lidé – rodina. Proto právě kuchyň představuje v souladu s principy feng shui bohatství a prosperitu rodiny a centrum společných aktivit.

chvíle strávené s rodinou v kuchyni

Foto: © fengshui.about.com

Proto je prvním a základním pravidlem feng shui v kuchyni:

Vyhnout se umístění kuchyně v blízkosti hlavního či zadního vchodu, protože by vám feng shui energie mohla snadno uniknout.

Pokud to kvůli dispozici prostoru není možné, můžete ch’i přesměrovat pomocí určitého typu zástěny (plenta, záclonka…), zvonkohrou či křišťálem.

Pro volný tok feng shui je nejlepší, když je kuchyň prostorná. Nemějte ale obavy, pokud pracujete s malým prostorem, můžete feng shui napravit vymalováním místnosti světlou barvou, čímž ji krásně provzdušníte a zesvětlíte. 

elegantní kuchyně v krémové barvě

Kuchyně – WIP – Viza Plus wenge

Pokud stavíte či rekonstruujete dům nebo byt, vyhněte se umístění kuchyně do prostoru tak, že bude průchozím pokojem. Procházením z jednoho pokoje do druhého přes kuchyni se odčerpává ch’i. Také se snažte zakrýt všechny trubky či potrubí.

Tady je několik dalších základních pokynů pro dobré feng shui ve vaší kuchyni:

  • V kuchyni by mělo být několik úrovní správného osvětlení, aby byl prostor vzdušný, prostorný, čistý, světlý a příjemný.
  • Do kuchyně si vyberte barvy, které spolu ladí a vytvářejí příjemný dojem. Výbornou volbou do kuchyně je žlutá barva, protože přispívá k dobrému trávení. Je na vás, zda zvolíte jemnou máslově žlutou nebo výraznější odstín.

desing kuchyně podle principu feng shui

Foto: © fengshuidana.com

  • Pro dobré feng shui se snažte ponechat kuchyni jednoduchou a nezatěžujte prostor zbytečným mechanickým zařízením.
  • Udržujte v kuchyni pořádek a čistotu.
  • Umístěte na vaši kuchyňskou linku, okenní parapet nebo kamkoliv vám dispozice kuchyně dovolí vázu čerstvých květů či mísu s ovocem. Čerstvé květiny či ovoce přinášejí do kuchyně povznášející energii.

kuchyně podle principu feng shui s čerstvými květinami

Foto: © kenlauher.com

A co se spotřebiči?

Sporák s troubou jsou ve většině domů centrem kuchyně. Nejlepším umístěním je nasměrovat je ke středu kuchyně, na místo, kde bude za sporákem pevná stěna (tedy ne uprostřed místnosti). Stěna totiž představuje stálou podporu k blahu a prosperitě rodiny. Ideální je, pokud jste při vaření nasměrování tak, že vidíte dveře do kuchyně. Pokud to dispozičně není možné, zkuste si pomoci zrcadly.  😉 

krásná čistá kuchyň v zásadě s principy feng shui

Foto: © homeadore.com

Vzhledem k tomu, že sporák představuje bohatství rodiny, měl by být vždy čistý a používané by měly být všechny hořáky. Jejich střídání je důležité, protože čím více budete všechny používat, tím větší blaho k vám proudí.  😉 

Lednička, potravinové skříně i spíž by měly být vždy dobře zásobeny. Kvalita a množství potravin totiž odrážejí hojnost, bohatství, spokojenost a štěstí rodiny.

krásná dřevěná kuchyň s doplňky

Kuchyně – Casarredo – Moreno II

Pokud je vaše kuchyň pro vybudování příznivého feng shui dispozičně v náročném místě, nezoufejte, s našimi základními radami dokážete vytvořit pozitivní, čerstvé a vibrující energie plné lásky a péče.  😉 

Feng shui v jídelně

Jídelna by měla být umístěna na jihu. Pokud má dva vchody, výhodou je, když jsou dveře umístěny naproti sobě. Zvyšuje to vliv správného ch’i, a tedy i prosperity pro vás. Při zařizování jídelny podle principů feng shui je důležité umožnit sobě i svým hostům pohled na dveře od jídelního stolu.

vítání hostů ve feng shui jídelně

Jídelna – BRW – August 1

Jídelna by měla obsahovat stůl minimálně se dvěma židlemi. I když žijete sami, tři židle zvyšují ch’i místnosti a jsou o mnoho přívětivější k vašemu blahu i blahu pro vaše hosty. Pokud žijete v „single“ domácnosti, je výhodné, když si k jídelnímu stolu zvolíte různé židle.

Pokud nejste příliš experimentátorský typ a nemáte rádi kombinování různých druhů nábytku, můžete například vyzkoušet alespoň rozdílné barvy židlí nebo různé barevné sedáky.

Hlavním prvkem jídelny je jídelní stůl. Čím méně dalších kusů nábytku, tím lépe. Ke zvýšení prosperity feng shui použijte v místnosti i zrcadla, které mimo jiné opticky zvětší prostor.

zrcadlo v jídelně zvětší místnost

Foto: © homeadore.com

Pokud máte vytvořený jídelní kout v obývacím pokoji, použijte určitý druh zástěny pro vytvoření iluze samostatného jídelního prostoru.

Dekorace a obrazy s motivem tekoucí řeky, hor či potravin jsou dobré jak do prostoru kuchyně, tak i do jídelny.

Když se pomalu blíží teplejší období jara a léta, nemůžete udělat lépe, než přesunout přípravu jídla a stolování ven, do zahrady či na terasu. Ujistěte se však, abyste nenabízeli rodině či hostům sezení v blízkosti nepříjemných věcí nebo s výhledem na ně. Myslíme tím například odpadkové koše, zápach výfukových či jiných plynů nebo odpadků, sezení v nebezpečném prostředí vos, včel, komárů.

krásné venkovní posezení

Foto: © houzz.com

Nezapomeňte!

Způsob, jakým hostíte sebe, svou rodinu a blízké je klíčovým aspektem k vytváření pozitivního ch’i. A vy si přece nechcete zablokovat přítok dobré energie.  😉 

Vytvořte si přívětivou kuchyň i jídelnu, a to bez ohledu na to, kde žijete nebo jaký velký je váš obytný prostor. Správné dodržování zásad feng shui vás povzbuzuje stát se součástí toku upřímného a otevřeného vítání hostů, blahobytu, příležitostí a dobré energie do vašich domovů, životů i srdcí.

elegantní jídelna s kontrastními židlemi

Jídelna – BRW – Fini 1

Dobrá energie, kterou si ve vašem interiéru díky zásadám feng shui vytvoříte, se vám vrátí 10 – násobně. Proto zahoďte předsudky, zábrany a možná i trochu lenosti na přemísťování nábytku a pusťte se do toho!

Feng shui je vynikající investicí do vašeho zdraví a životní pohody!  😉 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť