Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) Základní principy feng shui, které můžete otestovat již dnes! :)

Základní principy feng shui, které můžete otestovat již dnes! :)

by blog.hezkynabytek.cz
Buddha
Obývací pokoj

Foto: © 2016 Wikimedia  

Pojem feng shui vyvolává v našich končinách velký zájem, ale co to vlastně je?

Je to věda? Je to umění?

Je to šarlatánství nebo způsob, jak si vylepšit bydlení? 🙂

Představíme vám některé základní principy feng shui, které můžete otestovat již dnes!

PS: Pokud vás nezajímají obecné tipy, přeskočte na konec článku, kde jsou tipy pro jednotlivé místnosti. Konkrétně pro ložnici, obývací pokoj a pracovnu.  😉 

Harmonická zahrada

Foto: © 2016 Pixabay

Upravte si byt podle staletími ověřených zkušeností Číňanů, kteří doposud budují svá města a obydlí v souladu se zásadami feng shui:

Jaké jsou základní principy feng shui v domácnosti?

První princip je snad nejdůležitější:

1. Volný tok energie

Podle feng shui vchází energie do bytu přes hlavní vstupní dveře domu nebo bytu.

Předsíně by proto měly být jednoduše zařízené a vzdušné. Před dveřmi by se neměla nacházet žádná překážka, která by toku energie bránila (věšák, botník).

                                               

Předsíň WIP Luna

Předsíň – WIP – Luna 1

 Aby se životodárná energie „ čchi “ dostala do všech zákoutí vašeho bytu, nesmí jí stát v cestě nahromaděný nábytek či ledabyle pohozené věci.

Výhled

Foto: © 2016 Pixabay

2. Nepodceňujte pořádek

I vy uklízíte nejvíce předtím, než přijde návštěva? 🙂

Možná by vás to nenapadlo, ale:

Pořádek je důležitý i pro vaši psychickou pohodu.

Navršené kupy papírů na pracovním stole, hora prádla, která čeká na vyžehlení, zastavěný konferenční stolek a oblečení naházené na židli – toto vše podle feng shui blokuje tok energie a ničí harmonii v bytě.

Koneckonců, neříkala vám máma už od dětství, že si máte uklidit? “ Váš pokoj není skládka.“

Dejte každé věci svůj domov.

Pořadače

Foto: © 2016 Pixabay

Kvalitní skříně, sektorové studentské pokoje a obývací stěny či postele s úložným prostorem dokáží hravě pojmout váš nepořádek a zlepšit energii v pokoji i vaši náladu.

Ložnice Famm San

Ložnice – Famm – San

3. Život a růst

Máte doma živé květiny?

A ruku na srdce. Staráte se o ně pořádně?

Kaktusy

Foto: © 2016 Pixabay

Vše, co se ve feng shui považuje za “ mrtvé „, zpomaluje a blokuje tok energie v místnosti (zvláště pokud se tyto předměty nacházejí v rohu).

Patří sem vyschlé rostliny v květináčích, zvadlé řezané květiny, ale i oblíbené slaměnky a různé dekorace ze sušených květů či vycpané lovecké trofeje.

Nahraďte je živými květy (například rychle rostoucím bambusem), případně umístěte do rohu akvárium s rybičkami.

Rostliny v květináčích

Foto: © 2016 Pixabay

4. Pozitivní drobnosti

Ve feng shui existuje mnoho symbolů prosperity, které si lidé věší na různá místa v bytě (čínské mince, miska bohatství, dračí želva, vysmátý Buddha, atd.).

Tento princip lze využívat v souladu s vlastním přesvědčením.

Které symboly vám dělají radost?

Jsou to fotografie vaší rodiny? Máte oblíbené suvenýry z dovolených, které vám připomínají hezké chvíle? Věříte, že vašemu domovu poskytne ochranu jmelí nebo křížek zavěšený na stěně?

Umístěte symbolický předmět nebo obrázek, který ve vás vyvolává dobré pocity, na čestné místo.

Buddha

Foto: © 2016 Pixabay

A naopak!

Vyhněte se předmětům, které ve vás vzbuzují nepříjemné pocity.

Může to být fotografie bývalého partnera, nechtěný dar nebo starožitnost, kterou jste zdědili a nemáte k ní dobrý vztah.

S věcmi, které ve vás vyvolávají negativní asociace nebo vzpomínky, se raději rozlučte a nahraďte je pozitivním symbolem.

Miracles

Foto: © 2016 Pixabay

Vyplněné rohy pokojů – ano či ne?

Máte něco v rozích pokojů nebo jsou prázdné?

Jak je to ideální?

Rohy v každé místnosti by podle feng shui měly být za každých okolností vyplněné, aby v nich nestagnovala energie.

V ideálním případě byste do nich měli postavit zdravou vysokou rostlinu v květináči nebo lampu, která večer prosvětlí tmavý roh.

Obývací pokoj WIP

Obývací pokoj – WIP – Notti 1 M4

Skvělým řešením je i rohový regál či vitrína, na které také můžete umístit rostlinu nebo vázu s čerstvými květinami.

Obývací pokoj BRW Bawaria

Obývací pokoj – Black Red White – Bawaria 1

A tady je pár tipů pro konkrétní místnosti:

Feng shui v ložnici

  • Základním doporučením feng shui je vyhnout se elektronice v ložnici. Ložnice je místem odpočinku a intimity a proto v ní nemá co hledat televizor ani počítač.
  • Do ložnice se doporučuje umístit předměty v dvojicích (dvě svíčky, obrazy v páru, dvě stejné dekorace na komodu) na posílení partnerského života.
  • Barvy na stěnu v ložnici by měly být tlumené a neutrální. Světle modrá nebo béžová vám dopomohou ke klidnějšímu spánku. Červená a oranžová barva ve vás sice mohou nabudit vášeň, ale v takové místnosti si v noci neodpočinete. Tyto barvy však mohou pěkně vyniknout na doplňcích nebo na ložním prádle.
  • Za záhlavím postele by měla být stěna nebo příčka dodávající pocit bezpečí. Nad postelí by nemělo viset nic velké a těžké (žádné poličky nebo obrazy v těžkých rámech).
  • Naproti posteli byste neměli umisťovat zrcadlo, ve kterém byste se mohli v noci vidět. Výborným řešením z hlediska feng shui jsou šatní skříně se zrcadlem na vnitřní straně dveří.

Ložnice Casarredo

Ložnice – Casarredo – Madrid II

Feng shui v obývacím pokoji

  • Obývací pokoj k by měl vyvolávat pocit bezpečí a zároveň vytvářet prostor pro komunikaci a aktivity pro celou rodinu. Harmonie dosáhnete pomocí zemitých barev podlahy a části zařízení a doplňků sytých barev (např. žlutá, červená, zelená, tyrkysová, fialová). Sedací soupravy v odstínech béžové barvy můžete doplnit pestrými dekoračními polštáři. Podlahu z dřevěných parket vylepší moderní barevný koberec s vysokým vlasem.
  • V obývacím pokoji musíte mít za každých okolností dostatek světla. Přes den by to mělo být přirozené světlo z okna a večer umělé osvětlení (počítají se i svíčky). Vytvořte v místnosti více druhů světla pomocí náladového osvětlení z několika lamp, které můžete postavit na stůl, do rohu či namontovat na obývací stěnu. Co tak využít fantazii a LED osvětlení v podobě řetězu?

Nechte se inspirovat:

  • Feng shui nesnáší stagnaci v bytě a týká se to i vzduchu. Větrejte často, v létě zapínejte ventilátor a dbejte o čistotu vzduchu a příjemnou vůni v pokoji. Pro lepší energii v obývacím pokoji si pořiďte vonnou lampu a vhodné aroma. Více informací o bytových aromatech najdete na  blogu o vůni domova. 😉

Obývací pokoj BRW Ogral

Obývací pokoj – Black Red White – Ogral 7

Feng shui v pracovně

  • Pořádek na pracovím stole by měl být samozřejmostí. Čím méně věcí máte na stole, tím lepší pro vás. Mějte systém v papírech a skladujte je ve skříňkách s pevnými (neprosklenými) dvířkami. Schovajte kabely od počítače, tiskárny a další elektroniky tak, aby nebyly na očích.
  • Ideální umístění stolu je takové, při kterém jste v nejvzdálenějším rohu od vchodu do místnosti, máte za zády stěnu a zároveň máte přímý výhled na dveře. Podle feng shui vám stěna poskytuje ochranu a pokud vidíte na dveře, získáte velký přísun energie a dodatečný pocit bezpečí a kontroly, neboť vám během práce nikdo nebude dívat přes rameno. Pokud nemáte možnost postavit stůl tak, abyste měli za sebou stěnu nebo příčku, investujte alespoň do kancelářské židle s vysokým opěradlem.

Pracovna

 Foto: © 2016 Pixabay

  • Postavte si na stůl malou vitální rostlinu v květináči. Vyberte si takovou, která nemá ostré listy (žádné „tchýniny jazyky „). Kromě neutralizace elektrosmogu z vašeho počítače vám bude vyrábět kyslík a podle feng shui vnese do vašeho pracovního prostředí život, růst a prosperitu.

Notebook

Foto: © 2016 Pixabay

Pracujte se symboly, které pro vás osobně znamenají kreativitu a bohatství. Pověste si do kanceláře váš oblíbený obraz, který vás inspiruje, zarámovaný motivační citát, nástěnku s pracovními cíli a hodnotami nebo si na stůl umístěte doplňky v metalických barvách (využijte odstíny zlaté a stříbrné barvy).

Kancelář Famm

Podělte se s námi o vaše zkušenosti!  😉

Dodržujete u vás doma zásady feng shui?

Které jste vyzkoušeli? Jaké výsledky to přineslo?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť